Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

26 головних лікарів лікарень Кривого Рогу звернулися до мера К.Павлова з проханням провести юридичне об'єднання медзакладів міста для їх порятунку та отримання стабільного фінансування з боку НСЗУ

Створено: 2021-05-12 10:56:43Оновлено: 2021-05-12 11:13:12

На думку лікарів юридичне об'єднання необхідно, щоб уникнути ризиків медреформи, що проводитися у країни й припинення фінансування лікарень Національною службою здоров'я України, для збереження кадрового складу медичних працівників та надання якісної медичної допомоги криворіжцям.

Зокрема, в зверненні головлікарів міста говориться: «З одного боку, на даний момент завдяки серйозній підтримці міської влади, збережені всі лікарні міста, в найскладніших умовах пандемії і складної економічної ситуації. Після передачі лікарень з обласної комунальної власності в міську комунальну власність, в багатьох проводяться ремонти, поставляється нове обладнання. Водночас становище лікувально-профілактичних закладів залишається вкрай напруженим у зв’язку з відволіканням значних ресурсів, в тому числі фінансових та кадрових, на організацію допомоги хворим на COVID-19.

З 1 квітня 2020 року - початку другого етапу медичної реформи - все лікарні в Україні є самостійними суб'єктами господарювання і мають фінансуватися згідно з укладеними договорами з державного бюджету - Національною службою здоров'я України.

Не дивлячись на постійну допомогу місцевої влади у забезпеченні наших закладів засобами захисту медичного персоналу та необхідним медичним обладнанням, становище погіршується у зв’язку з підвищенням вимог НСЗУ до кадрового та технічного оснащення закладів під час укладання угод для надання гарантованого державою пакету безкоштовної медичної допомоги. Вже в поточному році, не дивлячись що угоди будуть діяти лише до 30 вересня 2021 року, переважна кількість закладів мали значні труднощі при виконанні вимог НСЗУ.

На теперішній час, не дивлячись, що лікарні міста на 100% подали свої пропозицій до НСЗУ, жоден заклад не уклав угод згідно наданих пропозицій та не отримав відповідне фінансування, в тому числі для надання допомоги хворим на COVID-19.

При цьому з укладенням договорів серйозні труднощі виникають на постійній основі, як наслідок, це ставить під пряму загрозу фінансування НСЗУ багатьох лікарень міста, а значить їх фактичне існування і збереження робочих місць медичних працівників».

Тобто, як підкреслили в своєму зверненні лікарі, на сьогодні багато лікарень міста в умовах реформи балансують на межі припинення фінансування з боку НСЗУ.

Приклад тому - 1 та 2-я дитячі міські лікарні, лікарня №14, дитяча стоматологія, які не змогли виконати вимоги НСЗУ на початок року й їм було припинено фінансування. Тоді лікарі отримали зарплату тільки завдяки підтримці міста й відділеним з міського бюджету коштам.

«Щоб уникнути ризиків медреформи і припинення фінансування ряду лікарень, для збереження кадрового складу медичних працівників та надання якісної медичної допомоги населенню, ми, лікарі Кривого Рогу, звертаємося до Вас з проханням провести юридичне об'єднання медичних закладів міста для їх порятунку і отримання стабільного фінансування з боку НСЗУ.

Через вимог реформи, Міністерства охорони здоров'я та НСЗУ в багатьох містах уже проводиться реорганізація і об'єднання медичних закладів. У січні було проведено об'єднання медичних закладів Дніпра, в квітні - обласних медичних закладів. Ми вважаємо, що на сьогоднішній момент це хоч і вимушений, але єдино можлива міра по порятунку медичних установ», - йдеться в зверненні.

На думку лікарів, в результаті юридичного об'єднання медпрацівники залишаться працювати, а якість медичного забезпечення і послуг для криворіжців не постраждає, а навпаки - покращиться завдяки більш потужному і стабільному фінансуванню НСЗУ.

Головні лікарі міста попросили винести відповідний проект рішення вже на найближчу травневу сесію міської ради. Зі свого боку вони готові взяти участь в розробці та підготовці механізму юридичного об'єднання медзакладів.

12 травня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради