Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ВІДПОВІДАЮТЬ НА АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ КРИВОРІЖЦІВ ДО КОНТАКТ-ЦЕНТРУ 1520

Створено: 2021-04-12 15:35:10Оновлено: 2021-04-12 16:09:55

НАЧАЛЬНИК  УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНПИЦТВА

 ВИКОНКОМУ  КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ІРИНА РИЖКОВА

·        Торгівля  товарами через Інтернет

        В умовах карантину торгівля з використанням Інтернет-ресурсів є досить поширеною. Чимало громадян останнім часом частіше купують товари на різноматних сайтах всесвітньої мережі.

          Є випадки коли продавці товарів  надають неправдиву інформацію про асортимент продукції, ціну, способи розрахунків та умови доставки товарів, чим порушують вимоги законодавства про захист прав споживачів.

        Крім того, у більшості випадків не виконуються вимоги статті 3 Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та не видають покупцям розрахункові документи(чеки) або видають документи, які не відповідають вимогам до розрахункових документів.

       Звертаємо увагу покупців на те, що продавці зобов’язані видавати розрахункові документи (чеки), а покупці мають право їх отримувати. Неотримання розрахункових документів (чеків) позбавляє покупців  можливості відстоювати свої права як споживача, оскільки  відсутні будь-які документи, що підтверджують факт покупки, укладення угоди між ним і продавцями.

       Тож, придбаваючи  товари у мережі Інтернет, необхідно вимагати у продавців розрахункові документи (чеки) у паперовому вигляді чи отримання  їх в електроному вигляді у застосунках.

  • ФОП і декретні, лікарняні: хто має право, нюанси оподаткування

          Державна податкова служба України  інформує, що підприємці, які сплачують єдиний соціальний внесок, мають право на отримання лікарняних та декретних виплат.

          Такі виплати забезпечуються за рахунок Фонду соціального страхування України.

          Отримання таких виплат відбувається  згідно з Законами України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

          Щоб отримати лікарняні або декретні виплати підприємцю слід звернутися до Фонду соціального страхування. Фондом соціального страхування лікарняні оплачуються лише з шостого дня непрацездатності, а декретні – за всі дні перебування в декреті.

         При цьому, утримувати податки з отриманих лікарняних та декретних виплат ФОПу не потрібно, адже обов’язок щодо нарахування податку на доходи фізичних осіб за ставкою   18 %, військового збору – 1,5 % та їх сплату до бюджету покладено на Фонд соціального страхування, а на суми лікарняних та декретних, отриманих підприємцем від Фонду соціального страхування, ЄСВ не нараховується.

          Державна податкова служба України наголошує, що ФОП має право отримувати лікарняні та декретні виплати за рахунок Фонду соцстрахування, за умови сплати ЄСВ та відсутності заборгованості.

Довідково. Згідно з п. 910.1 розд. VIII Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у зв'язку з карантином всі ФОПи мали право не сплачувати ЄСВ за березень, квітень, травень 2020 року та додатково платники єдиного податку І групи – за грудень 2020 року – травень 2021 року. Проте відповідно до п. 145 розд. XV Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів. Враховуючи зазначене, такі ФОПи мають право за вказані періоди отримати соціальні виплати.

  • Послуги декларування відомостей про розміщення об’єктів бізнесу та реєстрації участі в соціальних проєктах

        Ураховуючи карантинні вимоги прийом суб’єктів господарювання повноважним представником управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради  здійснюється в Центрі адміністративних послуг «Віза» виключно за попереднім записом до електронної черги на вебпорталі  http://viza.kr.gov.ua, консультації надаються за телефоном безкоштовної «гарячої» лінії  0-800-500-459.

Наразі в Центрі «Віза» можна оформити  декларацію про розміщення об’єктів бізнесу, унести до неї зміни чи доповнення, анулювати її.  У разі необхідності, ці послуги можна отримати і в електронному форматі, скориставшись вебпорталом Центру «Віза» у розділі «Мій кабінет», на платформі «Муніципальні онлайн-послуги».

З метою оптимізації  та удосконалення доступу до адміністративних послуг, що надаються в електронній формі, до публічних послуг  управління розвитку  підприємництва  у  квітні  поточного  року  включено  новий  напрям:

участь / припинення участі в муніципальних соціальних проєктах «Зігріємо турботою ветерана», «Накраще - дітям», «Підприємницький воркшоп», «Кривий Ріг – місто дитячих розваг», «Криворізька гостинність», «Кіно без віку», «Соціальне кафе Криворіжжя».

  • Які вимоги до суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю на ринках міста в умовах карантину? 

Постановою головного Державного санітарного лікаря України від 06.06.2020 №34 затверджено Тимчасові рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів з торгівлі на ринках на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

          Даними рекомендаціями визначено:

-         допуск працівників ринку, суб’єктів господарювання та їх працівників на ринках здійснюється виключно за наявності вдягнутого респіратора або захисної маски та проходження температурного скринінгу;

-         на кожному вході до ринку має бути розміщено інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19);

-         організування місць для обробки рук спиртовмісними антисептиками;

-         одночасне перебування відвідувачів ринку - з розрахунку не більше однієї особи на 10 кв.м. площі; забезпечення фізичної дистанції між працівниками та відвідувачами не менше ніж 1,5 метра;

-         допуск відвідувачів та перебування на території ринку дозволяється лише у респіраторі або захисній масці, так, щоб були прикриті ніс та рот;

-         проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години;

-         інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися та про профілактику коронавірусної хвороби (COVID-19). 

НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ

 ВИКОНКОМУ  КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

НАТАЛЯ СТРИГА 

  • Проведення мистецьких заходів (в т.ч. фестивалів, конкурсів) в умовах карантину.

Культурно-масові заходи, а саме фестивалі, конкурси, виставки, звітні концерти, тощо проводяться в режимі онлайн на сайтах та офіційних сторінках у соціальних мережах закладів культури і мистецтва міста.

На території міста установлено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки, у зв’язку з чим діють обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних проти-епідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», зі змінами.

Так у лютому-квітні 2021 року міський фестиваль народної творчості «Весна Рудани» проведено у новому форматі. Перегляд виступів творчих колективів відбувався безпосередньо у закладах з дотриманням протиепідемічних заходів. Ураховуючи, що в «помаранчевій» зоні дозволена робота суб’єктів господарювання, що пов’язана з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки, Комунальним підприємством «Телерадіокомпанія «Рудана» Криворізької міської ради для заключного гала-концерту здійснено відеозйомку виступів учасників фестивалю на знімальних майданчиках за графіком з урахуванням обмежувальних умов.

12 квітня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради