Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Міське управління екології: Вимагаємо від АрселорМіттал дотримуватися законодавства України та виконувати екологічні зобов`язання, які підприємство постійно декларує

Створено: 2018-03-12 15:23:24Оновлено: 2018-03-13 13:56:43

Міське управління екології виявило системні перевищення викидів забруднюючих речовин в атмосферу підприємством «АрселорМіттал Кривий Ріг». З 30-ти днів (з 14 січня по 18 лютого 2018 року) 24 дні зафіксовано перевищення середньодобової концентрації діоксиду сірки.

Результати моніторингу автоматизованого поста спостереження підприємства за станом атмосферного повітря №1, який знаходиться в районі першої дільниці на межі санітарно захисної зони впливу коксохімічного і металургійного виробництв «Арселорміттал Кривий Ріг» регулярно фіксували перевищення концентрацій діоксиду сірки.

При цьому екологічна служба ПАТ «АрселорМіттал» в 2017 році наполегливо доводила, що перевищення діоксиду сірки, що фіксується в зоні впливу підприємства (парк «Ювілейний, вул. Стрельникова, вул. Громовій, вул. Степана Тільги, парк Богдана Хмельницького, вул. Вокзальна) – це не вплив виробництв підприємства. Хоча, з понад 10 тисяч тонн викидів діоксиду сірки в 2017 році по місту, 78% - це викиди від діяльності ПАТ «Арселорміттал».

За інформацією гідрометцентру, в період з 8 по 10 березня у місті оголошено несприятливі метеоумови (низький атмосферний тиск, слабкий вітер швидкістю 1-2 м/с). При цьому на міському посту, який розташований по вулиці Дніпровське шосе, фіксувалися перевищення по діоксиду сірки. За усною інформацією екологічної служби «АрселорМіттал», аварійних ситуацій та збоїв у технологічному процесі підприємства не відбувалося. Також відзначимо, що інформація про стан атмосферного повітря на сайті підприємства за період з 4 по 11 березня до сьогодні  відсутня.

 «Тому, запевнення співробітників «АрселорМіттал» про те, що у них немає викидів, ми вважаємо безпідставними і вимагаємо від підприємства дотримуватися законодавства України та виконувати екологічні зобов'язання, які підприємство постійно декларує», - підкреслила начальник управління екології Світлана Охотникова.

За дорученням мера Юрія Вілкула його заступник Олександр Катриченко направив керівництву підприємства лист з вимогою виконати комплекс екологічних заходів, передбачених міською екологічною Програмою. Йдеться про реконструкції коксових батарей №№5-6 з комплексом екологічних заходів по зниженню викидів в атмосферу на 1600 тонн. Як відомо, підприємство неодноразово звітувало про виконання та ефективність даних заходів, але за результатами 2017 року викиди в атмосферу з коксохімічного виробництва збільшені на 5% - більше, ніж на 800 тонн.

Встановити фактичне дотримання природоохоронного законодавства підприємством має право тільки державна екологічна інспекція за результатами перевірки. При цьому, 3 рази за останні 5 місяців «Арселор Міттал» не допустило інспекцію до проведення перевірки.

У рамках міської екологічної програми в 2018 році за завданням мера Юрія Вілкула  продовжується розбудова  системи моніторингу в онлайн -режимі. Важливо відзначити, що до діючих  4 міських постів підключилось 3 пости Південного комбінату і 2 - Сухої Балки.

Контролювати результати моніторингу жителі міста можуть на Криворізькому Ресурсному центрі

 

 

 


 

12 березня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради