Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Юрій Вілкул про ситуацію в середній освіті: Ситуація складна. Галузі, через державне недофінансування, не вистачає 73 млн. грн. - а це і зарплата педагогів, і харчування школярів, і енергоносії

Створено: 2015-03-12 14:51:13Оновлено: 2015-03-12 15:01:36

Ланка загальної середньої освіти Кривого Рогу має міцну базу та давні традиції.  Про розвиток та здобутки середньої школи  в умовах реформування йшла мова на   засіданні виконкому міської ради, що відбулося 11 березня.

На сьогодні в старшій школі 100% впроваджено профільне навчання та допрофільне навчання для учнів 8-9-х класів. У цьому навчальному році для впровадження профільного навчання залучили 119 закладів: відкрили 303 профільних класи, профільним навчанням охоплено більше 7 тис. старшокласників. Зростає кількість учнів, які прагнуть вивчати окремі предмети на поглибленому рівні. У 53 загальноосвітніх закладах відкрито 256 класів з поглибленим вивченням предметів. В них навчається близько 7 тис. школярів. 

«Особливу увагу приділяємо переходу учнів на навчання за новими Державними стандартами, зокрема, організований перехід 1-3-х класів на нові програми початкової освіти, учнів 5-6 класів - на стандарти базової середньої освіти. На разі, проводиться необхідна підготовча робота для переходу з 1 вересня  015 року  учнів 4 та 7-х класів, а  з 2018 року учнів старшої школи на нові стандарти середньої освіти. Зазначу, якість криворізької середньої освіти дає впевнений старт для успішної самореалізації в житті наших випускників»,- підкреслила начальник  міського управління освіти і науки Наталія Касимова.

Не менш важливе питання - організація повноцінного і раціонального харчування дітей.     

«На разі, всі учні шкіл охоплені харчуванням, а це і гарячі страви, і буфетна продукція. За рахунок міського бюджету вартість гарячого харчування постійно підвищується. З першого вересня поточного року для учнів 1-4-х класів вона зросла    до 7 грн., а для дітей пільгових категорій – до 8 грн., 490 дітей із багатодітних родин ми харчуємо безкоштовно. Це – завдяки міській програмі підтримки багатодітних сімей, які опинилися в скрутному матеріальному становищі, - повідомила Наталія Касимова,- крім того, за ініціативи  міської влади  безкоштовно харчується  майже 340 дітей, батьки яких загинули або задіяні у зоні проведення АТО».

Однак, на початку 2015 року у системі середньої освіти склалася  вкрай непроста ситуація. З першого січня середню  ланку перевели на  державне  забезпечення,  тобто,  фінансування здійснює Київ – надається освітня субвенція з державного бюджету місцевим.

«Обсяг коштів, що виділяються із державної казни, розраховується у відповідності до кількості учнів. Формульний розрахунок Міністерства фінансів складає 8,6 тис. грн. на  школяра, але є певна кількість закладів з малою наповнюваністю класів та малою чисельністю учнів, з використанням лише 10-15% від проектної потужності, в яких витрати на одного учня становлять у вдвічі більше – (18 – 19 тис. грн),- зазначила  Наталія Касимова,- на сьогодні, без урахування подальшого  стрибка цін на енергоносії, не вистачає на утримання закладів галузі 73 млн. грн.».

На засіданні було зазначено, що ситуація з фінансуванням вимагає вжиття непопулярних заходів, зокрема, мова йшла про оптимізацію мережі загальноосвітніх закладів, припинення практики відкриття класів, у яких навчається  до 20  учнів.

«Ми все робимо для того, щоб середня освіта у нашому місті відповідала найвищим стандартам. Таку мету ставимо перед собою і нам це вдається. А тому  зараз   дуже важливо, щоб ця робота не послаблювалася. Проте, ви бачите, ситуація дійсно складна. Місто залишилося один на один з проблемою державного недофінансування. Галузі не  вистачає 73 млн. грн. - а це і зарплата педагогів, і харчування школярів, і енергоносії,- сказав міський голова Юрій Вілкул,- тож маємо дуже ретельно підійти до цього питання. Найголовніше для нас  - якість освіти. А тому і надалі дбатимемо про те, щоб школярі повноцінно харчувалися, мали всі можливості для навчання та  оздоровлення».

Міський голова доручив трьом  профільним управлінням - економіки, фінансів, освіти і науки та районним відділам освіти до 1 квітня поточного року проаналізувати   мережу закладів і класів та прорахувати оптимальні шляхи для їх подальшого функціонування.

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому        
(056)440-04-32, mediakrivbass@ukr.net     

 

 


12 березня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради