Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Щодо тарифів для садових товариств

Створено: 2015-12-01 14:09:16Оновлено: 2015-12-01 14:10:58

Згідно з пунктом 1.6 Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (надалі НКРЕКП) від 26.02.2015 №220, населенню, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку та об’єднане шляхом створення юридичної особи, крім гуртожитків, електроенергія відпускається за тарифом 78,9 коп. за 1 кВт·год. (з ПДВ).

Відповідно до Примітки до Тарифів електрична енергія, яка витрачається в дачних та дачно-будівельних кооперативах, садових товариствах, гаражно- будівельних кооперативах на технічні цілі (роботу насосів) та освітлення території, відпускається за тарифом 78,9 коп. за 1 кВт·год. (з ПДВ).

Таким чином, Садове Товариство має бути обладнаним загальним засобом обліку електричної енергії та засобом обліку електричної енергії на технічні цілі.

Слід враховувати, що загальний засіб обліку, встановлений на межі балансової належності між постачальником електричної енергії та споживачем – Садових Товариств, крім електричної енергії, спожитої усіма членами Садових Товариств, враховує витрати електричної енергії в елементах мереж (нагрів елементів мереж, контактних з’єднань тощо), споживання електричної енергії на загальні потреби Садових Товариств (освітлення, роботу насосів), а також безоблікове споживання електричної енергії окремими членами Садових Товариств.

Отже, сумарне споживання електричної енергії за показами індивідуальних лічильників (у разі їх наявності) окремих членів Садових Товариств завжди буде меншим від споживання, зафіксованого загальним засобом обліку.

Оскільки Садове Товариство має розраховуватися за загальним приладом обліку, зазначена різниця в обсягах споживання за загальним та індивідуальними приладами обліку може розподілятись між членами Садових Товариств.

Таким чином, утримання та обслуговування технологічних електричних мереж Садових Товариств регулюються установчими документами Садових Товариств та/або укладеними у встановленому законодавством порядку договорами між Садовим Товариством та його членами про обслуговування технологічних електричних мереж Садових Товариств.

Національна комісія регулювання електроенергетики у своєму листі від 18.06.2014 №3536/13/47-14 зазначає, що вартість електричної енергії для членів Садових Товариств регулюється виключно установчими документами Садових Товариств та/або укладеними у встановленому законодавством порядку договорами між Садовим Товариством та його членами.

Слід зазначити, якщо між енергопостачальником та фізичною особою (власником будинку) укладено договір про користування електричною енергією, відпуск електричної енергії здійснюється відповідно до Тарифів на електричну енергію відповідної категорії населення. Разом з тим слід зазначити, що установчими документами Садового Товариства може бути передбачено необхідність укладання договору між власником будинку (що розраховуються за прямим договором з енергопостачальником) та Садовим Товариством на утримання та обслуговування технологічних електричних мереж Садового Товариства. 

Підготовлено управлінням благоустрою та житлової політики спільно з управлінням економіки виконкому міської ради за даними сайту Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.


 

01 грудня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради