Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Звіт щодо здійснення державної регуляторної політики виконавчими органами Криворізької міської ради у 2023 році

Створено: 2023-12-11 14:40:27Оновлено: 2023-12-12 08:59:32

Реалізація державної регуляторної політики у 2023 році Криворізькою міською радою та її виконавчим комітетом здійснювалась у відповідності до завдань, визначених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (надалі – Закон), Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 року №308 «Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта», керуючись Регламентом Криворізької міської ради, її виконавчого комітету (рішення міської ради від 17.12.2020 №1 «Про затвердження Регламенту Криворізької міської ради», виконкому міської ради від 21.07.2021 №377 «Про затвердження Регламенту виконавчого комітету Криворізької міської ради в новій редакції», зі змінами), методичними рекомендаціями Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва щодо відстеження результативності регуляторних актів та інших нормативних актів, що регулюють взаємовідносини у сфері господарської діяльності, офіційних роз’яснень Державної регуляторної служби України щодо особливостей підготовки проєктів регуляторних актів органами місцевого самоврядування, військово-цивільними адміністраціями та військовими адміністраціями, а також їх посадовими особами в умовах воєнного стану.

Протягом поточного року Криворізька міська рада та її виконавчі органи проводили роботу відповідно до повноважень з реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, ураховуючи Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» та Указ Президента України від  24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», що в подальшому був продовжений відповідними нормативними актами.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» визначено, що вимоги Закону не поширюються на чинні процедури систематизації, відстеження, перегляду тощо.

            При цьому, у випадках ухвалення регуляторних актів, не пов’язаних із забезпеченням заходів правового режиму воєнного стану, регуляторна діяльність здійснювалася з дотриманням регуляторних процедур.

Для забезпечення дії принципів здійснення регуляторної політики управлінням розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради виконується координація діяльності з реалізації регуляторної політики у сфері господарської діяльності на території Криворізької міської територіальної громади. Це, у свою чергу, передбачає повноту та якість виконання відділами, управліннями, іншими виконавчими органами міської ради вимог чинного законодавства України у сфері регуляторних відносин, а також виконання моніторингу, перегляд та аналіз дії регуляторних актів спільно з їх розробниками.

            З метою реалізації повноважень міської ради в здійсненні державної регуляторної політики відповідно до Закону забезпечувалася діяльність постійної комісії міської ради з питань планування бюджету, економіки та регуляторної політики, на яку покладено повноваження в реалізації державної регуляторної політики, та яка є відповідальною постійною комісією, що готує експертний висновок і висновок про відповідність проєкту регуляторного акта вимогам законодавства з питань державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності. Інші постійні комісії міської ради відповідно до повноважень виступали головними постійними комісіями, розглядали проєкти регуляторних актів та пропозиції до цих проєктів, що надходили в період їх обговорення.

 Окрім того, відповідно до статті 34 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та з метою отримання пропозицій щодо вдосконалення проєктів рішень, які виносяться на розгляд міської ради, розробником регуляторного акта надсилався проєкт регуляторного акта до Державної регуляторної служби України. Обґрунтовані зауваження та пропозиції аналізувались і враховувались у проєкті регуляторного акта, або мотивовано відхилялися.

Участь громадськості в процесі ухвалення регуляторних актів сприяє підвищенню ефективності їх дії, прозорості у розробці та ухваленні рішень органів місцевого самоврядування.

Своєчасно та в повному обсязі забезпечено дотримання процедури ухвалення та відстеження результативності поточних регуляторних актів.

Відповідно до статті 36 Закону регуляторний акт не може бути прийнятий, якщо відсутній аналіз регуляторного впливу (надалі – АРВ).

Якість підготовки АРВ регуляторного акта забезпечується завдяки застосуванню вимірювань та числових показників згідно з методикою здійснення АРВ, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України від     11 березня 2004 року №308 «Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта» (надалі – Методика). Обов’язковим є дотримання чіткого алгоритму обрахунку фактичних витрат суб’єктів малого підприємництва (М-Тест).

Проєкти регуляторних актів міської ради та її виконавчого комітету супроводжуються АРВ відповідно до вимог законодавства та Методики, розробники, за можливості, залучають стейкхолдерів до розробки регуляторних актів, проводять обговорення проблемних питань з консультативно-дорадчими органами підприємців, використовують статистичні дані для обрахунку прогнозованих витрат та вигід дії проєкту акта тощо.

Для забезпечення відкритості регуляторного процесу затверджено:

План  діяльності  виконавчого  комітету міської ради з підготовки проєктів

регуляторних актів на 2023 рік (рішення виконкому міської ради від 23.11.2022  №1001);

План діяльності Криворізької міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік (рішення міської ради від 30.11.2022  №1536).

Протягом поточного року на основі звернень розробників регуляторних актів внесено зміни до рішень міської ради та її виконавчого комітету.

На поточний рік було заплановано підготовку чотирьох проєктів регуляторних актів: трьох рішень міської ради та одного її виконавчого комітету.

 На  підставі  Планів  з  підготовки  регуляторних  актів  на  2023 рік відділами, управліннями, іншими виконавчими органами міської ради забезпечено належну підготовку та пройдено відповідну процедуру розгляду одного проєкту регуляторного акта. Проведено 1 відкрите громадське обговорення та ухвалено 1 рішення міської ради.

            За регуляторною процедурою було ухвалено рішення міської ради від 26.05.2023 №2015 «Про внесення змін до рішення міської ради від 26.05.2021 №506 “Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу”», яким знижено ставку плати за землі громадської забудови з 1,2% до 0,9%.

Відповідно до пункту 284.6 статті 284 Податкового кодексу України органи місцевого самоврядування можуть установлювати ставки земельного податку та орендну плату в розмірі, меншому за розмір земельного податку, установлений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування для певної категорії земель, що сплачується на відповідній території.  При цьому до таких рішень органів місцевого самоврядування не застосовуються вимоги Закону. Результатом реалізації зазначених повноважень стало ухвалення рішення міської ради від 28.07.2023 №2104 «Про внесення змін до рішення міської ради від 26.05.2021 №506 "Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу"», яким установлено, що ставка податку за земельні ділянки, що входять до складу території індустріальних парків, включених до Реєстру індустріальних парків, нормативну грошову оцінку яких проведено, що використовуються  ініціа-торами створення індустріального парку, керуючою компанією індустріального парку та учасниками індустріальних парків, становить 0,001 відсотки від нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

У поточному році із запланованих ухвалено рішення міської ради від 27.06.2023 №2007 «Про встановлення Правил утримання домашніх тварин у м. Кривому Розі», що за висновком Державної регуляторної служби України  не містить норм регуляторного характеру, а  його ухвалення не потребує реалізації передбачених Законом України процедур.

            Задля покращення стану благоустрою, санітарного стану міста, формування сприятливого для життєдіяльності людини середовища за регуляторною процедурою, розпочатою минулого року, ухвалено рішення міської ради від 31.01.2023 №1685 «Про затвердження Правил благоустрою території  м. Кривого Рогу».

            Проєкт рішення міської ради «Про затвердження Правил додержання тиші в громадських місцях на території міста Кривого Рогу» розглянуто постійними комісіями міської ради з питань законності, правопорядку, депутатської діяльності, регламенту, етики та свободи слова; підприємництва; планування бюджету, економіки та регуляторної політики; охорони здоров’я та соціального захисту населення в травні та жовтні поточного року. Ураховуючи зміни в чинному законодавстві, консультації з фахівцями Державної регуляторної служби України, констатовано, що проєкт та аналіз його регуляторного впливу потребують доопрацювання. За дорученням постійних комісій міської ради підготовку вказаного проєкту рішення міської ради включено в План діяльності міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на І квартал 2024 року.

            Наразі в місті діє рішення виконавчого комітету міської ради від 23.05.2017 №253 «Про Порядок використання коштів бюджету Криворізької міської територіальної громади для надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проєктів суб’єктів малого й середнього підприємництва», зі змінами. Відповідно до нього суб’єкти господарювання, які взяли кредит на реалізацію бізнес-ідей за умови створення нових робочих місць можуть отримати компенсацію 75% відсоткової ставки за кредитом. У зв’язку з початком повномасштабного вторгнення, ураховуючи непередбачуваність процесу розвитку економіки, наявність для бізнесу Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», зацікавленість суб’єктів господарювання знизилася. Зважаючи на доступність бізнес-спільноти до безповоротних грантових коштів, що надаються як державою (грантова програма «єРобота», що охоплює всі сфери діяльності малого бізнесу і спрямована на створення робочих місць), так і недержавними міжнародними організаціями, підготовка нового регуляторного акта – рішення виконкому міської ради «Про затвердження Порядку використання коштів бюджету Криворізької міської територіальної громади для надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проєктів суб’єктів малого й середнього підприємництва» втратила актуальність.

            Владою міста в співпраці з Криворізькою філією Дніпропетровського обласного центру зайнятості та філією Дніпропетровського обласного управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» проводяться заходи із залучення представників бізнесу та громадян до участі в Урядовій програмі «єРобота» задля створення, розвитку власного бізнесу за напрямом «Своя справа» або створення, розвитку переробних підприємств «Новий рівень».  Проведено майже 1,0 тис. зустрічей, тренінгів, воркшопів з майже 2 200 потенційними учасниками грантових програм. 

79 суб’єктів господарювання вже отримали гранти від держави на суму 33,8 млн грн. Напрями підприємництва, у яких отримувачі планують реалізувати або вже реалізували себе: виробництво продуктів харчування, комбікормів, роздрібна торгівля продовольчими товарами, відкриття об’єктів з надання індивідуальних послуг, закладів ресторанного господарства, освітньої діяльності тощо.

До участі в міжнародних грантових конкурсах долучилися 140 суб’єктів господарювання, з яких 9 отримали грантову підтримку на суму 1 980,0 тис. грн.

У поточному році місцева влада продовжувала здійснювати регуляторну діяльність та активно організовувала низку заходів, спрямованих на співпрацю, підтримку та посилення аналітичного потенціалу при підготовці проєктів регуляторних актів.  Так 21.06.2023 рішенням виконкому міської ради №709 оновлено склад членів експертної комісії з питань підготовки проєктів регуляторних актів, що здійснюють експертування проєктів рішень міської ради на відповідність принципам державної регуляторної політики. Членами визначеного консультативно-дорадчого органу є провідні наукові діячі Криворізького національного університету, Державного університету економіки та технологій, Криворізького державного педагогічного університету, Криворізького навчально-наукового інституту Донецького університету внутрішніх справ, Криворізького факультету Національного університету «Одеська юридична академія» та представники фіскальних органів, профспілкових організацій, депутатського корпусу, суб’єктів господарювання тощо.

У звітному році проведено 7 громадських слухань, 4 навчальні онлайн семінари за участю представників Дніпровського міжрегіонального відділу Державної регуляторної служби України. Крім того, у лютому за участю депутатів міської ради проведено семінар-навчання про особливості здійснення регуляторної політики в період воєнного стану. Фахівці виконкому міської ради долучилися до заходу, який проводився спільно з Державною регуляторною службою України в рамках ініціативи з покращення регіонального/місцевого бізнес-клімату, що реалізується Громадською організацією «Електронна Республіка» за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка в Україні», з теми «Відстеження та перегляд регуляторних актів: види, терміни та порядок проведення».

У відповідь на запити бізнесу на місцевому рівні відбувається постійна робота щодо скасування застарілих та обтяжливих для підприємництва процедур регулювання. Продовжується чистка регуляторного поля від інструментів регулювання, що гальмують розвиток бізнесу, негативно впливають на інвестиційний клімат, чи неактуальних. За поточний рік ухвалено низку рішень, якими скасовано інструменти регулювання бізнесу й визнано такими, що втратили чинність рішення міської ради та її виконавчого комітету щодо організації робіт зі створення та технічного обслуговування телекомунікаційних мереж, самоврядного контролю за використанням та охороню земель, установлення тарифів для власників (орендарів) нежитлових приміщень.

Відповідно до вимог статей 10, 13, 26 Закону та Методики стосовно кожного регуляторного акта послідовно здійснюються базове, повторне та періодичне відстеження його результативності. У поточному році проведено 11 заходів з відстеження результативності регуляторних актів (базових – 2, повторних – 3, періодичних – 6).

З метою додержання на практиці принципів прозорості, доцільності, ефективності, збалансованості та інформаційної відкритості та у зв’язку з ухваленням нових законодавчих актів унесено зміни до регуляторних актів, у яких доведено до відома суб’єктів господарювання вимоги чинного законодавства стосовно: правил торгівлі на ринках, порядку надання ритуальних послуг.

Інформація про здійснення покрокових заходів згідно з процедурою розгляду та ухвалення регуляторних актів оприлюднювалася на офіційному вебсайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету в мережі Інтернет. Повідомлення про оприлюднення проєктів регуляторних актів та оголошення про громадські обговорення, повідомлення про проведення заходів з відстеження та звіти про відстеження результативності регуляторних актів, інформація з регуляторної діяльності відповідно до вимог чинного законодавства окрім вебресурсів публікувалися в газеті «Червоний гірник».

Додатково відбувається інформування про громадські обговорення на сторінці управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради в соціальній мережі «Facebook». Після обмежень у доступі до інформації на офіційному вебсайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету в мережі Інтернет було поновлено роботу розділу «Регуляторна політика».

Відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року №835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» було підготовлено та опубліковано перелік діючих регуляторних актів та план підготовки регуляторних актів у форматі відкритих даних на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних data.gov.ua.

На виконання вимог статей 12, 13 Закону створено й супроводжується реєстр чинних регуляторних актів Криворізької міської ради та її виконавчого комітету, який розміщено на офіційному вебсайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету в розділі «Регуляторна політика».

Наразі реєстр чинних регуляторних актів складається з 22 рішень, у тому числі 16 рішень міської ради та 6 – виконкому міської ради.

Положення проєктів регуляторних актів, розробником яких є Криворізька міська рада та її виконавчий комітет, спрямовані на вирішення таких питань:

установлення місцевих податків;

скасування інструментів державного регулювання, що втратили актуальність, невиправдано застосовуються та відповідно засмічують регуляторне поле, забезпечення чіткого прозорого регулювання, розвитку підприємницької діяльності;

установлення чітких вимог до провадження видів господарської діяльності,  підвищення рівня захисту прав та законних інтересів суб’єктів господарювання;

запровадження інструменту фінансової підтримки суб’єктів господарювання для створення нових бізнес-справ або відновлення та розвитку наявного бізнесу, що сприятиме створенню нових робочих місць, у тому числі серед ветеранів;

покращення торговельного обслуговування споживачів на ринках;

підвищення економічної ефективності функціонування індустріальних парків, упровадження принципів сталого розвитку;

узгодження нормативно-правового регулювання у сфері поводження з домашніми тваринами із чинними актами та практикою діяльності Європейського Союзу;

забезпечення приведення у відповідність до вимог чинного законодавства України процедури видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою;

удосконалення регулювання господарської діяльності з розміщення зовнішньої реклами в місті, надання ритуальних послуг;

забезпечення та створення нормативно-правового підґрунтя для проведення конкурсів, у тому числі з відбору суб’єкта господарювання для впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду, організації та управління рухом міського пасажирського транспорту тощо.

Протягом 2023 року реалізація державної регуляторної політики у місті була спрямована на вдосконалення та спрощення правового регулювання господарських відносин, підтримку державою вітчизняного підприємництва та зменшення втручання державних органів у діяльність суб’єктів господарювання.

Пріоритетними завданнями з питань здійснення регуляторної діяльності є:

підтримка діалогу між владою та суб’єктами господарювання, громадськими організаціями й об’єднаннями підприємців у регуляторній діяльності, урахування конструктивних пропозицій і зауважень від суб’єктів господарювання, їх об’єднань при ухваленні регуляторних актів;

недопущення ухвалення регуляторних актів, що є непослідовними або не узгоджуються чи дублюють чинні регуляторні акти;

підвищення якості підготовки розробниками аналізу регуляторного впливу до проєкту регуляторного акта;

забезпечення інформаційної відкритості з питань регуляторної політики.

11 грудня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради