УВАГА! Спрощений підхід щодо впровадження системи НАССР для об’єктів бізнесу
Створено: 2019-12-11 14:39:25Оновлено: 2019-12-11 14:42:27
В Україні вже діють норми, що передбачають упровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках – системи НАССР (Hazard Analysis Critical Control Point). З 20 вересня поточног року ця система впроваджена на малих потужностях – у підприємців сфери виробництва та торгівлі продуктами харчування.
Припускається застосування спрощеного підходу, але за умови, що він забезпечує однаковий рівень захисту здоров’я споживачів.
Поширюється на потужності , що не обробляють продукти харчування:
- ятки;
- кіоски;
- прилавки;
- на рухомі транспортні засоби для торгівлі;
- заклади громадського харчування, які провадять торгівлю виключно напоями.
Упровадження принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках не в повному обсязі поширюються на заклади громадського харчування, за винятком підприємств харчової промисловості та кондитерських цехів.
На певних об’єктах можливе застосування типових планів системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках, які містяться в методичних рекомендаціях. Потужності мають відповідати описові, що наводиться в методичних рекомендаціях. Типові плани системи аналізу поширюється на об’єкти:
- бійні;
- потужності з виробництва рибної та молочної продукції;
- потужності, що здійснюють консервування, пастеризацію, заморожування харчових продуктів.
Довідково: за не виконання обов’язків з провадження в об’єктах бізнесу суб’єктами господарювання системи НАССР відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» накладатиметься штраф у розмірі 15 мінімальних заробітних плат.
Тож, шановні підприємці, не зволікайте з впровадженням даної системи безпечності та якості харчових продуктів, бо наш споживач повинен купувати найкращий товар!
11 грудня 2019