Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

РОБОТА ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ МІСТА В УМОВАХ КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ З 01.11.2021. НА ЗАХИСТІ ПРАВ ДІТЕЙ

Створено: 2021-11-01 16:08:39Оновлено: 2021-11-01 16:11:07

ІНФОРМУЄ  ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ І НАУКИ

ВИКОНКОМУ КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ТЕТЯНА КРІПАК

 

Дніпропетровська область та місто Кривий Ріг продовжують перебувати в зоні з «червоним» рівнем небезпеки.

Заклади дошкільної освіти працюють у звичайному режимі.

Освітній процес у закладах позашкільної освіти, включаючи дитячо-юнацькі спортивні школи продовжується в дистанційному форматі.

Для учнів закладів загальної середньої освіти продовжено осінні канікули до 07.11.2021.

З 08.11.2021 у закладах загальної середньої освіти для учнів 1-11 класів освітній процес продовжиться в дистанційному форматі.

Відповідними службами щоденно здійснюється моніторинг епідситуації серед здобувачів освіти. Рішення про відновлення освітнього процесу в очному форматі буде прийматися з огляду на епідеміологічну ситуацію в місті, рівень захворюваності серед школярів та з урахуванням вакцинації працівників.

Просимо з розумінням поставитися до даної ситуації.

 

КОМЕНТУЄ НАЧАЛЬНИК СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ

 ВИКОНКОМУ КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ЛАРИСА ХОРУЖЕВА

 

  • Який механізм забезпечення права баби, діда спілкуватися зі своїми внуками, правнуками?

 

Останнім часом такі питання виникають досить часто, особливо після розлучення батьків дитини.

Все гаразд, коли у батьків після розлучення залишилося порозуміння в питаннях виховання та спілкування з дитиною. В такому випадку за взаємною згодою сторони домовляються та визначають порядок побачень з дитиною, також обумовлюють спілкування діда та баби з внуками. Це може бути усна домовленість або укладення батьками договору про участь у вихованні дитини, який посвідчується нотаріально.

Проте, із-за особистих образ один на одного, не завжди сторони вирішують ці питання в добровільному порядку. Непоодинокі випадки, коли один із батьків, з яким проживає дитина, чинить іншому із батьків перешкоди у спілкуванні з дитиною, змінює своє місце проживання, засоби зв’язку, а тим паче, забороняє діду та бабі спілкуватися з внуками.

Відповідно до ст. 257 Сімейного кодексу України баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їх вихованні. Батьки чи інші особи, з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків. Якщо такі перешкоди чиняться, баба, дід, прабаба, прадід мають право на звернення до суду з позовом про їх усунення.

Після розгляду справи в ухваленому судом рішенні буде встановлено дні побачень діда та баби з онуками, також може бути визначено спільний відпочинок та святкування днів народжень чи інших свят.

Після набрання рішення законної сили, необхідно отримати виконавчий лист та звернутися до виконавчої служби з заявою  про примусове виконання.

За невиконання рішення суду, згідно зі ст.75, ст.76 Закону України «Про виконавче провадження», на особу, яка умисно перешкоджає виконанню рішення суду, накладається штраф або складається акт про порушення, який направляється до органів  досудового розслідування з повідомленням вчинення кримінального правопорушення. Дієвим засобом також є, коли виконавець звертається до суду відносно особи, яка перешкоджає зустрічям, з поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України.

Таким чином, щоб уникнути чисельних штрафів, кримінальної відповідальності та обмеження у праві виїзду за межі України, не варто чинити перешкоди  у спілкуванні з неповнолітньою дитиною, особам, які мають право на таке спілкування.

 

 

01 листопада 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради