Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Кривий Ріг –місто багатонаціональне

Створено: 2013-11-11 15:23:02Оновлено:

У Кривому Розі проживають представники 113 етнічних груп. Більшість з них об’єдналися у національні громади. У місті створені всі умови, щоб вони почувалися комфортно та мали рівні права і можливості для самореалізації та розвитку.

«Ми допомагаємо кожному мешканцю, незалежно від національної приналежності, - зазначив міський голова Юрій Вілкул, - другий рік поспіль у Кривому Розі проходить фестиваль «Єдина родина моя Україна». Його метою є збереження національної культури та самобутності. У складі депутатського корпусу міської та районних рад плідно працюють представники різних національностей».

У контексті розвитку міжнаціональних зв’язків важливим є питання освіти та виховання. Всі без винятку криворізькі школярі, студенти мають рівні права та доступ до здобуття якісної освіти. Так, у місті створено 34 загальноосвітні школи з поглибленим вивченням російської мови в яких навчається більше 16 тисяч дітей.

Багатство та глибину російської культури хлопці і дівчата опановують у Криворізькій спеціалізованій школі №4, що у Дзержинському районі. Навчальний заклад є одним з кращих у місті за рівнем викладання й підготовки фахівців з російської мови і літератури. З 835 учнів 90% дітей, які здобувають знання – з інших районів міста. 19 випускників школи навчається у престижних закордонних університетах.

Чисельною є й єврейська громада Кривого Рогу. Духовну спадщину та надбання свого народу, а також предмети шкільної програми, хлопці та дівчата вивчають у навчально-виховному комплексі для єврейських дітей. До його структури входить дитячий садок та школа.

Як відзначила директор НВК Світлана Скрипчук, разом з якісною академічною освітою вихованці дізнаються про національні корені і традиції єврейської культури, вивчають іврит. Навчальний процес у закладі побудований на засадах національного виховання.

В цілому, в Україні проживають представники 130 етнічних груп. За ініціативи Президента України, Уряд затвердив бюджетну програму на 2013 рік, згідно якої держава фінансує заходи з відтворення культури нацменшин і реалізації Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому
(0564)440-04-32, [email protected]




© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради