Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Криворізькі експерти знайшли технічне рішення для скорочення в два рази скидання шахтних вод у річку Інгулець, - Євген Удод

Створено: 2016-08-11 12:32:08Оновлено: 2016-08-11 12:36:17

В рамках ініційованої міським головою Юрієм Вілкулом міської екологічної програми, а також програми підтримки «зеленої» модернізації української економіки німецького товариства GIZ в Кривому Розі впроваджуються технології щодо зменшення скидання шахтних вод.

Під керівництвом першого заступника мера Євгена Удода відбулася робоча нарада з вирішення цього питання. У ньому взяли участь промисловці, співробітники Криворізького національного університету, екологи.
Євген Удод підкреслив:«Більше 20 років криворізькі вчені та екологи працюють над пошуком рішення як мінімізувати обсяги скидів шахтних вод в річку Інгулець. У 90-х роках скиди промислових підприємств становили понад 30 млн. м. куб. Зараз ця цифра - 10-11 млн. м. куб. Технічне рішення, яке пропонується, дозволить ще в два рази знизити скидання шахтних вод і зменшити негативний вплив на навколишнє середовище».
Технічне рішення полягає в будівництві водоводу для перекачування шахтних вод «Арселор Міттал Кривий Ріг» та  ЦГЗК у   хвостосховище Центрального комбінату з їх подальшим використанням у виробничих потребах. Причому, за домовленістю з містом цей проект буде впроваджений за гроші двох підприємств, як один з напрямків їх природоохоронної роботи.
Проект не був реалізований раніше, оскільки  підприємства не мали можливості використовувати шахтні води в технологічних процесах.
Як зазначили екологи, за останні п'ять років в рамках реалізації заходів екологічної програми Кривбасу завдяки спільним зусиллям міської влади та Держводагентства вдалося вже на 11% зменшити обсяги скидання шахтних вод і на стільки ж збільшити подачу чистої води каналом Дніпро - Інгулець у Карачунівському водосховищі для промивки русла річки Інгулець.
Науковці Криворізького національного університету дали позитивну оцінку запропонованому мерією Кривого Рогу способу зменшення забруднення річки Інгулець шахтними водами.
Проректор з науки КНУ, професор   Володимир Моркун сказав: «Вчені нашого університету протягом багатьох років проводили науково-дослідницькі роботи з метою зменшення відкачування шахтних вод високої мінералізації, використання високомінералізованих вод у збагаченні залізної руди, зниження скидання шахтних вод у природні водойми, а також у регулюванні промивки русла річки Інгулець. У результаті спільної роботи з промисловими підприємствами вдалося знизити скидання шахтних вод у природні водойми з 30 млн. до 10 млн. м. куб. води. Тобто - в три рази.
Ті пропозиції, які сьогодні розглянуті на нараді, вчені нашого університету повністю підтримують - вони дозволять зменшити скидання практично до 5 млн. куб. м. в рік, або - в шість разів у порівнянні з 1996 роком».
У Кривому Розі реалізований перший етап Довгострокової екологічної програми Кривбасу. У результаті, порівняно з 2010 роком, зменшено викиди забруднюючих речовин в повітря на 17%; скиди стічних вод у міські водойми - на 22%; а розміщення промислових відходів - на 15%. Криворізькі підприємства завдяки комплексній співпраці міста і великих підприємств вже знизили кількість викидів в атмосферу на 7% більше, ніж це передбачено держпрограмою. Містом за участю громадськості розробляється нова міська екологічна програма до 2025 року. Це буде нова екологічна стратегія з урахуванням кращого світового досвіду.


 

11 серпня 2016

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради