Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Проводяться заходи з питань попередження продажу, вживання алкогольних напоїв і тютюнових виробів особам/особами, які не досягли 18 років

Створено: 2014-07-11 14:47:45Оновлено: 2014-07-11 14:52:01

Увага!   Це варто знати!

На виконання доручень міського голови Вілкула Ю.Г. в місті проводяться  заходи з питань попередження продажу, вживання алкогольних напоїв і тютюнових виробів  особам/особами, які не досягли 18 років.  

Із означеного питання з початку 2014 року компетентними уповноваженими особами структурних підрозділів органів місцевого самоврядування та державної виконавчої влади проведено більше 80 рейдових заходів по об’єктах торгівлі, за результатами яких відпрацьовано понад 400 об’єктів бізнесу, встановлено 28 випадків  продажу слабоалкогольних напоїв,  тютюнової виробів, пива дітям.

Відповідно до частини 2 статті 156 «Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами» Кодексу України про адміністративні правопорушення на осіб, які безпосередньо здійснили протиправні дії, накладено  штрафи у розмірі   510 до 1700 грн. Також, до керівників об’єктів бізнесу застосовані  фінансові санкції - 6800 грн. За поданими матеріалами до Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області анульовано 2 ліцензії  на продаж  тютюнових виробів і 1 - на  алкогольні напої.  

Особлива увага під час рейдів  приділяється об’єктам бізнесу, які розміщені на відстані ближче, ніж 300 метрів до території навчальних та освітньо-виховних закладів, закладів культури і закритих спортивних споруд.   З метою упередження  фактів продажу забороненої продукції  дітям  рейдову роботу по таким об’єктам буде продовжено і в канікулярний період.

Об’єкти, в яких встановлено факти продажу  дітям забороненої продукції  знаходяться під особливим наглядом правоохоронних  органів, громадськості і стають першими в переліку об’єктів моніторингу дотримання  вимог  чинного законодавства.        

Акцентуємо увагу споживачів, що відповідно до статті 153 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового,  коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» продавець пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових чи тютюнових виробів зобов'язаний отримати у покупця, який купує такий товар, паспорт або інші документи, які підтверджують вік покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку. У разі відмови покупця надати такий документ продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів такій особі забороняється. 

Також, законодавством заборонено розміщення реклами алкогольних напоїв і тютюнових виробів, знаків для товарів  і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби, в об’єктах торгівлі, закладах ресторанного господарства.

З питання  порушення в об’єктах бізнесу правил обігу  алкогольних напоїв, тютюнових виробів, у т.ч. стосовно дітей, пропонуємо небайдужим громадянам звертатись за телефонами  довіри «102» або «гарячих  ліній»: служби  у  справах дітей виконкому  міської  ради 493-04-75, управління  розвитку підприємництва виконкому міської ради 92-13-76, і за  територіальністю  розміщення  об’єктів  торгівлі, де виявлені факти порушень:  90-67-79 (Дзержинський район), 71-67-18 (Довгинцівський район), 440-32-34  (Жовтневий район),  21-00-65  (Інгулецький район),  64-33-25 (Саксаганський район), 35-31-44 (Тернівський район), 90-07-45  (Центрально-Міський район), для оперативного вжиття заходів  до порушників та притягнення їх до відповідальності.


 

11 липня 2014

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради