Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Вячеслав Задорожний: «На берегах Старої Саксагані в Кривому Розі буде створена рекреаційна зона»

Створено: 2011-07-11 11:51:55Оновлено:



За дорученням губернатора Олександра Вілкула виконувач обов’язків голови облдержадміністрації Вячеслав Задорожний провів виїзну нараду щодо розчистки русла річки Стара Саксагань у Кривому Розі. У нараді взяли участь керівництво облдержадміністрації та міста, а також представники підрядних організацій та обласного виробничого управління водного господарства.


Розчистка річки Стара Саксагань проходить у рамках реалізації Комплексної програми з покращення екології Кривбасу, яка була розроблена з ініціативи губернатора Олександра Вілкула і затверджена обласною радою.

Річка протікає центральною частиною міста. Через те, що її русло перетинають промислові кар’єри, вона замулилася і фактично перетворилася на заросле очеретом болото. Це призвело до підвищення рівня ґрунтових вод, що завдає шкоди житловим будинкам та інженерним комунікаціям міста.

За проектом передбачено розчистити 4,3 км русла річки та 0,5 км старця (старого русла). Упродовж минулого року було розчищено 1,2 км. Цьогоріч завдяки збільшенню фінансування з обласного бюджету планується розчисти решту – 3,1 км – русла. Наступного року буде розчищено старе русло та проведено заходи з укріплення берегів річки, на яких будуть висаджені лісові насадження. Середня глибина розчистки – 2,5 м. Це дозволить зменшити рівень ґрунтових вод до екологічно безпечних меж.

«Після проведення всіх необхідних екологічних заходів за ініціативою губернатора Олександра Вілкула Стара Саксагань та її береги будуть перетворені в міську рекреаційну зону. Тут будуть облаштовані сучасна набережна та лісопаркова зона», – сказав Вячеслав Задорожний.

Загальна вартість робіт розчистки русла р. Стара Саксагань становить 32,98 млн грн. Торік було виконано робіт на 3,78 млн грн. Цього року заплановано робіт на 14,2 млн грн.

Також Вячеслав Задорожний зазначив, що за рахунок залучення коштів обласного та державного бюджетів у Кривому Розі в 2011 році вже реалізується ряд комплексних програм. Зокрема, це реконструкція й модернізація очисних споруд на Карачунівському водосховищі, на які цього року виділено 15 млн грн з обласного бюджету. Перший етап цього проекту вже реалізований. У результаті скиди в річку Інгулець буде зменшено на 1 млн кубометрів на рік. На наступному етапі буде впроваджена мікрофільтрація води. Це істотно поліпшить якість питної води на Криворіжжі.

Крім того, завдяки губернатору Олександру Вілкулу на державному рівні вдалося вирішити питання щодо поліпшення якості питної води шляхом ретельного промивання русла річки Інгулець. Якщо раніше промивка русла Інгульця, в ході якої промивалося 70 млн кубометрів води, здійснювалася протягом півтора місяця на рік, то в цьому році вперше така промивка почалася з квітня і триватиме до кінця вересня. У результаті буде промито 140 млн кубометрів води, що значно покращить якість води, яка надходить в Карачунівське водосховище – одне з двох головних джерел водопостачання Кривого Рогу.

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради