Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Земельний офіс Центру «Віза» («Центр Дії») інформує

Створено: 2022-02-11 10:22:01Оновлено: 2022-02-11 10:23:51

Земельний офіс ЦНАПу «Віза», традиційно,   продовжує інформувати мешканців міста, про останні новини у земельному законодавстві. Отже, корисно знати:

  • Розпочато реалізацію пілотного проекту щодо внесення відомостей до Державного земельного кадастру про земельну ділянку сертифікованими інженерами-землевпорядниками.

Відповідно до прийнятої Кабінетом Міністрів України постанови від 29.12.2021 № 1438 «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками» Держгеокадастр розпочав процес реалізації цього пілотного проекту.

Відтепер розробники документації із землеустрою отримують можливість вносити відомості до Державного земельного кадастру самостійно. Одночасно встановлюються відповідні процедурні запобіжники від зловживань – запроваджується добре збалансована система моніторингу за діяльністю сертифікованих інженерів землевпорядників, зокрема: у разі виявлення порушення закону Державний кадастровий реєстратор звертатиметься до Держгеокадастру щодо скасування незаконного рішення інженера-землевпорядника, процедура перевірки обмежена у часі і триватиме 7 днів, протягом якого фіналізувати внесення відомостей до кадастру буде неможливо. Водночас передбачено, що за відсутності реакції з боку державних органів на звернення Державного кадастрового реєстратора, блокування реєстрації земельної ділянки автоматично зніматиметься.

  • Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Про порядок консервації земель».

   Порядок визначає організаційні засади щодо консервації деградованих і малопродуктивних земель, в тому числі земель запасу, земельних ділянок, господарське використання яких є екологічно небезпечним та економічно неефективним, а також техногенно забруднених земельних ділянок, на яких неможливо одержати екологічно чисту продукцію, а перебування людей на таких земельних ділянках є небезпечним для їх здоров'я.

  •     Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроекті № 6199 від 21.10.2021 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань, пов’язаних із набуттям права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення».

Метою законопроекту, як зазначено в пояснювальній записці до нього, є спрощення процедури вчинення правочинів щодо переходу права власності на невеликі земельні ділянки сільськогосподарського призначення, а також уточнення положень законодавчих актів щодо процедури набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Встановлена сьогодні процедура набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення є доволі складною, адже передбачає проведення перевірки нотаріусом набувача такого права численним вимогам закону.

Тому законопроектом пропонується внести зміни до Земельного кодексу України, Закону України «Про оренду землі», Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Ми працюємо для Вас!


Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:
Тел. 0-800-500-459 (безкоштовно),
e-mail:
[email protected],

http://viza.kr.gov.ua/

11 лютого 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради