Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Вшанування видатного земляка. До 189-ї річниці від дня народження Олександра Поля криворіжці поклали квіти до його пам’ятника

Створено: 2021-09-01 12:32:32Оновлено: 2021-09-01 14:02:28

Участь   у церемонії  взяли в.о. міського голови-секретар міськради Юрій Вілкул, почесні громадяни Кривого Рогу, голови районів.   

«Наше місто святкує 189-ту річницю з  Дня народження Олександра Поля, вченого, промисловця.  Саме  він  організував промисловий видобуток залізної руди на  Криворіжжі, завдяки чому місто розпочало розвиватися, квітнути.

Кривий Ріг сьогодні - найпотужніший промисловий центр України. А коли все розпочиналося,  деякі із вчених не вірили, що   у нас дійсно є такі  крупні поклади залізної руди, потрібно було проводити величезну роботу і Поль зробив все  для становлення  та подальшого розвитку  промислового Кривбасу.  Тому, ми завжди будемо вшановувати пам'ять цієї видатної  людини, яка стільки зробила для нашого міста та України», - сказав в. о міського голови Ю. Вілкул.

 Довідково: У 1866 році   Олександр Поль  відкрив  у Дубовій Балці біля  річки Саксагань  багаті поклади залізної руди.  За ініціативи та   фінансування Поля   у 1872-1873 роках німецькі спеціалісти дослідили родовища, визначили їхні масштаби, можливість практичного використання. Йому вдалося залучити до  криворізького краю  іноземний капітал. У 1881 році в Парижі було створено  ЗАТ «Залізні руди Кривого Рогу» зі статутним капіталом 5 млн франків, яке  у 1881 році розпочало видобуток залізної руди на Саксаганському руднику. Завдяки  зусиллям Олександра Поля було отримано дозвіл на спорудження Криворізької залізниці, яка пролягла через Катеринослав  (зараз місто  Дніпро)   і з'єднала Криворізький залізорудний район із Донецьким  вугільним басейном.

 

 

  

01 вересня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради