Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Ю. Вілкул: На підтримку медиків, вирішення нагальних питань медицини, освіти, та сфери ЖКХ місто спрямує додатково майже 60 млн грн

Створено: 2021-09-01 09:58:18Оновлено: 2021-09-01 10:03:06

Завдяки економії, яку керівництву міста вдалося досягти в першому півріччі завдяки дбайливому і раціональному використанню бюджетних коштів, на серпневій сесії було виділено додатковий фінансовий ресурс - майже 60 млн грн на підтримку працівників лікарень, ремонти закладів освіти, придбання оргтехніки, меблів, розвиток спорту та ЖКХ.

В. о. міського голови Юрій Вілкул, якого 25 серпня більшість депутатів міськради обрала секретарем міськради, а значить, виконуючим обов'язки мера до наступних виборів, зазначив: «Місто працює, розвивається, виконуються всі муніципальні програми. Як завжди, найбільше навантаження на галузі освіти, медицини, житлово-комунальне господарство. І навіть в умовах пандемії знаходимо кошти на ремонти шкіл, дитячих садків, медзакладів, модернізацію обладнання. Вкотре, щоб медичні працівники не залишилися без зарплати, адже коштів, що виділяє Національна служби здоров’я України – не вистачає, з міського бюджету виділяємо 4 млн грн на заробітну платню медикам 1-ї та 2-ї дитячих лікарень, інфекційної лікарні, 5-ї поліклініки та дитячої стоматології. В цілому, з початку року на зарплату медичним працівникам з міського бюджету направлено вже більше 21 млн грн. Також, місто виділило лікувальним закладам додатково 6 млн грн на підготовку до опалювального сезону».

Згідно з реформою галузі охорони здоров'я з 1 квітня 2020 року всі лікарні повинні фінансуватися державою через НСЗУ. Однак, перебої з фінансуванням виникають постійно. Це пов'язано і  з вимогами, які  Національна служба здоров’я України висуває  до лікарень і зі встановленими   нормами по необхідній кількості хворих.  Наприклад, дитячі лікарні №1 та 2  не відповідають цим вимогам, так як у них немає необхідної заповнюваності ліжок, а також  заниженими в деяких випадках НСЗУ розцінками на оплату послуг з лікування, коли не береться до уваги комп'ютерна томографія і т.д.  

У зв'язку з цим, щоб не залишити медиків без зарплати, місто спрямовує кошти, які могли б бути використані на ремонти доріг, шкіл, дитсадків і лікарень.  19 липня цього року  мер Костянтин Павлов направив до Міністерства охорони здоров'я екстрену телеграму з вимогою терміново втрутитися в ситуацію для забезпечення безперебійного фінансування закладів охорони здоров'я. У результаті, 22 липня Національна служба здоров'я перерахувала  відповідні кошти 9-ти лікарням Кривого Рогу.

Додатковий фінансовий ресурс - 2,6 млн грн, місто направляє на проведення ремонтів освітніх закладів: капремонт покрівлі центру дитячо-юнацької творчості «Мрія»; придбання 2-х лічильників тепла для школи №62. Крім того, з 1 вересня у Кривому Розі в Тернівському районі відкривається другий у місті інклюзивно-ресурсний центр. Цей важливий для  діток зі складними вадами розвитку та їх батьків освітній проєкт розпочав  Костянтин Павлов і для початку роботи центру на серпневій сесії виділено 716,3 тис грн.

Також, у рамках співфінансування державної субвенції, з міського бюджету виділено 9,3 млн грн на придбання більше 1000 ноутбуків для педагогічних працівників та закупівлю меблів для перших класів у рамках реалізації концепції «Нова українська школа». На придбання продуктів харчування для закладів дошкільної та загальної середньої освіти виділено 8,5 млн грн.

 

ЖКХ.

01 вересня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради