Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Говорили прямо та відкрито. 25 червня у Києві пройшов День Діалогу державної влади та місцевого самоврядування

Створено: 2014-07-01 16:10:39Оновлено: 2014-07-03 13:05:54


25 червня більше трьохсот міських, селищних та сільських голів взяли участь в обговоренні питань реформування місцевого самоврядування у рамках Дня діалогу, який провела Асоціація міст України. На запрошення Президента Асоціації міст України, міського голови Кривого Рогу Юрія Вілкула участь у форумі взяв Президент України Петро Порошенко, а також представники Уряду та Верховної Ради. Місцем проведення зустрічі став Національний спорткомплекс «Олімпійський».

«Представлений дуже потужний корпус мерів міст – 306 голів. Ми вдячні Президенту України за те, що він прибув на такий День діалогу, висловив свою підтримку реформ. Раніше ми підписали з Петром Олексійовичем Декларацію, котру він взявся виконувати.

І я вважаю що це буде виконано»,- сказав Юрій Вілкул.

Керівники, яких об’єднує Асоціація міст України, захищаючи права та інтереси територіальних громад, чекали, що діалог з владою буде конкретним та результативним. Багато хто пов’язував ці надії з авторитетом керівництва Асоціації, яку очолює криворізький голова.

«З тих пір, як Юрій Григорович Вілкул почав керувати нашою Асоціацією, до нас приходило досить багато людей поважних, особливих з Верховної Ради. На той час дуже важко було їх запросити, але це все проходило і саме в спілкуванні ми бачили результат, хай і не великий результат, але це вирішувалось на рівні Уряду. Особливо в даний час я йому не заздрю, тому що на сьогоднішній день дуже важко спілкуватися з людьми. Всім не догодиш і так само важко працювати з новим урядом, але довести що сьогодні такий діалог є - це дуже важливо для нас», - відзначив міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич.

«Кожний мешканець України живе в якійсь громаді. І тому те, що будуть казати сьогодні мери Асоціації міст України - це проблеми, з якими ми стикаємось кожного дня в своїх містах і ми очікуємо, що це буде діалог. Ми - фахівці, ми - практики, ми точно кажемо як це зробити. В нас є конкретні пропозиції для державної влади, для центральної влади як це зробити. І мабуть в цьому є найбільша сила Асоціації», - підкреслив голова Асоціації малих міст України Павло Козирєв.

«Юрій Вілкул переконав нас у тому, що всі напрацювання Асоціації потрібно розповісти Президенту. Говорити відкрито прямо і доступно. Для того, щоб нас почули», - сказав міський голова Бердянська Олексій Бакай.

Вітаючи гостей, Юрій Вілкул зазначив, що Асоціація в Україні працює понад 20 років і майже стільки ведуться розмови про реформування місцевого самоврядування. Тож, Президент Асоціації сподівається, що за підтримки глави держави цей процес буде доведений до логічного кінця. В свою чергу, Президент України наголосив, що реформа місцевого самоврядування вкрай потрібна і з її проведенням не потрібно зволікати. Петро Порошенко підтвердив - перетворення він ініціює вже зараз.

Країни Євросоюзу мають приклади роботи органів місцевого самоврядування варті наслідування.

Реформування в цій сфері Петро Порошенко називає одним з ключових пунктів свого мирного плану, адже багато пропонованих змін можуть зняти соціальну напругу на сам перед у кризових регіонах.

«Ми хочемо змінити найближчу до народу місцеву владу, надавши самоврядуванню реальних повноважень, яких ще ніколи не мала система місцевого самоврядування в історії України. Перше, на якого я хочу покластися в цьому нелегкому процесі - лідери місцевого самоврядування. Саме ваша підтримка мені зараз потрібна. Якщо все буде добре, я сподіваюся, що Верховна Рада здатна буде ухвалити в першому читанні зміни до Конституції вже з наступного тижня», - відзначив Петро Порошенко.

Президент детально зупинився на змінах до Конституції, які він подав до розгляду в парламенті. Вони, зокрема, передбачають ліквідацію районних та обласних державних адміністрацій, передачу державних повноважень виконкомам. Значна частина податків, на думку розробників, повинна залишатись на місцях, а це додатковий ресурс для територіальних громад.

Спільні пропозиції міст і бюджетного комітету на пленарній сесії Дня діалогу озвучив голова підкомітету з питань місцевих бюджетів Костянтин Павлов.

«Для того, щоб місцеві громади могли виконувати свої повноваження їм, передусім, потрібно надати додатковий ресурс. Дуже важливо, що ця реформа принесе суттєву користь рідному Кривому Рогу та його мешканцям. По суті, реалізації тих принципів та підходів, які закладені в реформі, ми прагнули для нашого міста роками, - зазначив Костянтин Павлов, - сьогодні я ще раз підкреслив необхідність законодавчо закріпити відрахування 25% податку на прибуток підприємств до місцевих бюджетів. Для Кривого Рогу - це додатково десятки мільйонів гривень, які можуть бути використані для розвитку міста. А це – нові дороги, дитячі садки та багато іншого. Безумовно, пріоритетом для нашого міста є екологія. Для вирішення цього завдання я запропонував збільшити з 25 % до 50% відрахування екологічного податку до місцевого бюджету.

Ми внесли ще низку пропозицій. Сподіваємося, що їх реалізація не буде затримуватися. Я переконаний - усі гілки влади повинні сприяти якнайшвидшому втіленні цієї реформи в життя. Впевнений, що це надасть потужний імпульс для пошуку нових шляхів розвитку територіальних громад, розвитку всієї України, розвитку Кривого Рогу».

Міські голови мали можливість поставити представникам Уряду питання, що їх хвилюють та отримати конкретні відповіді. Спільною для мерів є ситуація з казначейством. Міста мають на своїх рахунках зароблені ними кошти, однак, виплата їх призупинена або ж відбувається не у повному обсязі. Як наслідок, міста не мають достатнього ресурсу для нормальної життєдіяльності, впровадження запланованих проектів та програм. Посприяти хоча б частковому їх поверненню пообіцяв Віце-Прем’єр Міністр Володимир Гройсман.

Учасники Дня Діалогу підписали звернення до Президента, Уряду та Верховної Ради. У ньому окреслені питання, що потребують першочергового вирішення. Зокрема, це стосується бюджетного забезпечення житлово- комунального господарства, надання адміністративних послуг та інших проблем. В цілому, керівництво Асоціації міст позитивно оцінює нинішній діалог з владою.

Довідково:

Згідно Європейської хартії місцевого самоврядування, яку Україна ратифікувала ще у 1997 р., місцеве самоврядування є не лише правом, але й спроможністю місцевих рад виконувати свої визначені законом функції.

Маємо позитивний приклад країн, які запровадили реформу місцевого самоврядування. Сусідня Польща ще 20 років тому укрупнила свої громади. Там передали на цей рівень практично всі повноваження з надання основних публічних послуг громадянам, а також необхідні для виконання цих повноважень ресурси. Тамтешні громади отримали максимум самостійності у вирішенні питань місцевого значення. Їх звільнили позбавили від надмірної опіки державних органів. Значною мірою завдяки такій організації Польща стала однією з лічених країн Європи, які практично не постраждали від економічної кризи 2008 року.

Подібні реформи місцевого самоврядування протягом останніх 15 років проведено і в інших країнах Європи – зокрема, в Данії, Словаччині, Латвії.

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому
(056)440-04-32,
mediakrivbass@ukr.net

 


 

01 липня 2014

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради