Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Наталія Касимова: Розмір освітньої державної субвенції не дозволяє забезпечити повноцінну роботу шкіл. Питання реорганізації та оптимізації загальноосвітніх закладів є вкрай гострим

Створено: 2015-04-01 09:29:37Оновлено: 2015-04-01 11:26:31

Фінансова ситуація, у якій опинилася середня освіта, потребує дієвих кардинальних рішень. Коштів ледь вистачає на виплату заробітної плати вчителям, оплати за спожиті енергоносії та комунальні послуги.

З першого січня фінансування галузі здійснюється за рахунок державної субвенції. «Освітня субвенція надходить рівно дольовими частинами по 35 млн. грн. Цього ресурсу ледве вистачає на те, щоб не допускати затримки по оплаті праці педагогам. А у нас борг за теплопостачання на сьогодні вже складає 36 млн. грн., - говорить начальник міського управління освіти і науки Наталія Касимова. - У нас немає можливості своєчасно розраховуватися за тепло. Ми йшли на більш тривалі канікули, для того щоб заощадити на енергоресурсах та увійти в доведені нам фонди субвенції. Але вже з понеділка змушені підключитися до тепла, бо ви бачите, які погодні умови і, швидше за все, як мінімум за тиждень будемо вмикати опалення. Адже для нас це колосальні кошти. Тим більше, що з 1 квітня ціни на тепло зростають і тоді один такий тиждень опалення обійдеться бюджету близько 6-7 млн. грн. В цілому, з урахуванням підвищення тарифу на тепло, галузі освіти не вистачає 103 млн. грн.».

Наталія Касимова зазначила, що на листи, які управління та депутати міськради направили до Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради щодо дефіциту коштів на утримання закладів, надійшла відповідь, у якій йдеться - що мораторій на закриття загальноосвітніх закладів знятий і на місцях повинні прорахувати, які школи залишити, а які закрити.

«Виходячи з того фінансового ресурсу, який нам надається, маємо закрити більше 30-ти шкіл. Але ми не можемо цього зробити. Враховуючи високу наповнюваність наших дитячих садків, розуміємо, що через декілька років школи будуть переповнені і тоді гостро постане питання нехватки шкіл, - пояснює начальник профільного управління. - Ми детально розглянули всі можливості і прийшли висновку, що у нас є школи з міцною навчальною та матеріальною базою, сильним колективом, а поряд з ними є заклади, які поступово порожніють. Такі заклади будемо закривати. На сьогодні мова йде про 4 загальноосвітні заклади: школа №54 у Жовтневому районі, 11-та у Саксаганському, 106-та у Тернівському та Центр освіти у Дзержинському районі. Зауважу, що в останньому випадку (Центр освіти) ми не закриваємо, а реорганізуємо - переводимо в інше приміщення по «червоній лінії» – 7-му школу по вулиці Димитрова. А щодо інших трьох, то поряд є по 2-3 школи й учні зможуть обрати в якій вони навчатимуться».

Ще один важливий момент – заклади, які підлягають закриттю, не залишатимуться без нагляду. Цілодобово приміщення буде під наглядом, там  перебуватиме господарча група та сторожі.

Зазначимо, що до кінця навчального року вище згадані 4 загальноосвітні заклади будуть працювати у незмінному статусі.

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому
(056)440-04-32,
mediakrivbass@ukr.net


 


01 квітня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради