Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ВІДПОВІДАЄМО ПРО ПРОГРАМУ «ЕНЕРГОДІМ», ПОРЯДОК РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

Створено: 2021-09-10 14:31:10Оновлено: 2021-09-10 14:35:08

В.О. НАЧАЛЬНИКА ВІДДІЛУ З ПИТАНЬ ЕНЕРГОМЕНЕДЖМЕНТУ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ ВИКОНКОМУ  КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ  ВІТАЛІЙ ГЕЙКО

 

 

Програма «Енергодім» передбачає часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності у розмірі від 40% до 70 %.

Розмір гранту для перших 500 ОСББ, заявки яких надійшли та схвалені Фондом, становить:

- відшкодування 70% вартості витрат на проведення попереднього енергоаудиту, розробку проектної документації та її експертизу (у тому числі обстеження об’єкту/будівлі), послуги з технічного та авторського нагляду, сертифікацію енергетичної ефективності після реалізації проекту, обстеження інженерних систем будівлі, на яких здійснено заходи з енергомодернізації;

-   відшкодування до 60% вартості витрат на будівельні роботи для Пакета заходів «А» та до 70% - для Пакета заходів «Б».

Починаючи з 501-ї заявки:

- обмеження щодо вартості витрат на заходи з підготовки та реалізації проекту, не повинні перевищувати 15 % від вартості Заходів з будівельних робіт – для Пакету заходів «А», та 7,5 % від вартості заходів з будівельних робіт – для Пакету заходів «Б»;

- розмір гранту на відшкодування витрат на будівельні роботи становить 40% для Пакету заходів «А» та 50% — для Пакету заходів «Б».

Окрім підтримки з Фонду енергоефективності, з бюджету Криворізької міської територіальної громади, відповідно до рішення міської ради від 23.12.2020 №36 https://so.kr.gov.ua/ua/treezas_so/pg/5078077777_d1/, передбачено відшкодування частини вартості кредиту на виконання заходів з енергоефективності, що входять до пакету заходів «Б» («Комплексний»), визначених програмою «Енергодім» в обсязі 10% від основної суми кредиту, а також відсотків за кредитом.

 

  • Які банки є партнерами  Програми «ЕНЕРГОДІМ»?

 

ОСББ можуть подавати заявки для участі в програмі «Енергодім» через відділення банків-партнерів. Наразі банками-партнерами Фонду в межах програми «Енергодім» є – АБ «Укргазбанк», АТ КБ «ПриватБанк», ПАТ «Ощадбанк» та АТ «КРЕДОБАНК».

 

  • Як можна отримати відшкодування вартості кредиту від міста по Програмі «ЕНЕРГОДІМ»?

 

Рішенням виконкому міської ради від 14.04.2021 №182 затверджено Порядок відшкодування витрат за кредитами, що надаються об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку та житлово-будівельним кооперативам на впровадження енергоефективних заходів у житловій сфері в новій редакції.

Цей Порядок визначає процедуру та механізми використання коштів, передбачених у бюджеті міської Криворізької міської територіальної громади в рамках виконання міської програми відшкодування витрат за кредитами.

З актуальною редакцією Порядку відшкодування витрат за кредитами, що надаються об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку та житлово-будівельним кооперативам на впровадження енергоефективних заходів у житловій сфері можна ознайомитись за посиланням: https://so.kr.gov.ua/ua/treezas_so/pg/5142577777_d2/.

 

  • Де можна знайти сертифікованого енергоаудитора?

 

ОСББ самостійно обирає енергетичного аудитора відповідно до Вимог Фонду. Під час вибору енергоаудитора варто звернути увагу на практичний досвід фахівців та на регіон діяльності.

Обрати енергоаудитора можна в базі даних аудиторів на офіційному сайті Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України за посиланням: https://saee.gov.ua/uk/content/energy-auditors-attestation.

 

 

ОСББ може отримати безкоштовну консультацію від регіонального радника Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC, які супроводжують ОСББ на всіх етапах участі у Програмі Фонду, а також може запросити регіонального радника до будинку й отримати цілий комплекс консультацій ще до проведення попереднього енергоаудиту будинку. Консультацію можливо отримати за номером: +38 044 222 9590 або у  регіонального радника у Дніпропетровській області: Наталія Арінічева              (e-mail: [email protected];  тел. (066) 495-18-88).

Також ОСББ може отримати консультацію в частині умов та порядку участі в міській програмі відшкодування вартості кредиту від спеціалістів відділу з питань енергоменеджменту та впровадження енергозберігаючих технологій виконкому міської ради за телефоном: (056) 493 08 40.

 

КОМЕНТУЄ ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ РЕГУЛЮВАННЯ МІСТОБУДІВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИНВИКОНКОМУ  КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЛЮБОВ ГОРБАЧОВА

 

З 27.05.2021 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель».

Звертаємо увагу всіх власників та користувачів земельних ділянок міста Кривого Рогу: Верховною Радою України прийнятий закон  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», який набрав чинності з 27.05.2021.

Цим законом внесені зміни до ст. 20 Земельного кодексу України та визначений новий порядок зміни цільового призначення земельних ділянок.

Так,  ст. 20 Земельного кодексу України встановлено наступне.

При зміні цільового призначення земельних ділянок здійснюється зміна категорії земель та/або виду цільового призначення.

Зміна цільового призначення земельних ділянок комунальної власності, віднесених до категорій земель житлової та громадської забудови, земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення, а також земельних ділянок (крім земельних ділянок, розташованих на територіях, об’єктах природно-заповідного фонду), на яких розташовані будівлі, споруди, що є у приватній власності землекористувача, який використовує земельні ділянки на правах постійного користування, оренди, емфітевзису, суперфіцію, може здійснюватися землекористувачем. У такому разі зміна цільового призначення земельної ділянки не потребує прийняття рішень органу місцевого самоврядування, який здійснює розпорядження відповідною земельною ділянкою.

Зміна землекористувачем цільового призначення земельної ділянки  комунальної власності, наданої йому в користування без проведення земельних торгів для провадження певної діяльності, не повинна призводити до провадження ним на такій земельній ділянці іншої діяльності (крім випадків розташування на земельній ділянці будівель, споруд, що перебувають у власності землекористувача).

 Категорія земель та вид цільового призначення земельної ділянки визначаються в межах відповідного виду функціонального призначення території, передбаченого затвердженим комплексним планом просторового розвитку території територіальної громади або генеральним планом населеного пункту.

 Зміна цільового призначення земельної ділянки не потребує:

- розроблення документації із землеустрою;

- прийняття рішень органу місцевого самоврядування (крім рішень про встановлення і зміну цільового призначення земельних ділянок, розпорядження якими здійснюють такі органи).

 Зміна цільового призначення земельних ділянок погоджується, крім іншого,  у разі якщо земельна ділянка перебуває у користуванні на правах постійного користування, оренди, емфітевзису, суперфіцію, у заставі - із землекористувачем, заставодержателем (підпис якого на погодженні посвідчується нотаріально).

 

КОМЕНТУЄ НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ МІСТА  ВИКОНКОМУ КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ СЕРГІЙ ВОЛОШИНЕНКО

 

  • Де можна ознайомитись з майном Криворізької міської територіальної громади?

 

Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування, у першу чергу, є рухоме і нерухоме майно Криворізької міської територіальної громади.

       За даними щорічної інвентаризації комунального майна станом на 01.10.2020 перелік майна Криворізької міської територіальної громади оприлюднюється на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних data.gov.ua.

10 вересня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради