Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Юрій Вілкул: У «Громадському бюджеті-2021» втричі збільшуємо фінансування конкурсу та буде зменшений внесок для авторів муніципальних та освітніх проєктів

Створено: 2020-09-10 08:02:43Оновлено: 2020-09-10 08:05:26

9 вересня на засіданні ради з проведення конкурсу проєктів місцевого розвитку «Громадський бюджет-2021» підвели перші підсумки подачі заявок криворіжців у шостому  конкурсі.

Мер міста Юрій Вілкул сказав: «4 вересня завершився прийом подачі пропозицій. До участі у «Громадському бюджеті-2021» в електронній системі зареєстровано 132 заявки на загальну суму понад 81,2 млн грн. Це - найбільша загальна сума проєктів, поданих до участі у конкурсі за усі роки його проведення. Така активність  жителів підтверджує правильність прийнятого рішення про збільшення фонду конкурсу до 30 млн грн. Крім того, ми зменшуємо обов’язкове співфінансування  для авторів муніципальних та освітніх проєктів з 5% до 2%. А що стосується молодіжних та соціальних проєктів, то співфіанансування взагалі відсутнє».

Усі подані проєкти дуже різноманітні, стосуються підтримки освітніх ініціатив, енергозбереження, проведення культурних заходів, фестивалів, змагань та конкурсів. Майже кожен третій  поданий  проєкт пов'язаний зі спортом, фізичною культурою, змаганнями або підтримкою здорового способу життя. «Родзинка» «Громадського бюджету-2021» - соціальні проєкти, за результатами електронної системи до участі їх подано 16. Автори ініціатив - певні пільгові категорії, внутрішньо переміщені особи та особи, що перебувають у складних життєвих умовах.

Зі 132 поданих проектів, нажаль 12 не відповідають Положенню конкурсу й були відхилені, тож до роботи в експертних групах прийнято 120 проектів. Наступне засідання Ради конкурсу відбудеться 29 вересня.

Мер Юрій Вілкул підкреслив: «Зараз ми не обираємо переможців. Наше з вами завдання - розглянути конкурсні пропозиції на відповідність їх вимогам положенню про порядок проведення конкурсу «Громадський бюджет-2021». Переможців же визначатимуть самі жителі  під час голосування».

 Довідково:

У Кривому Розі з 2016 року, за ініціативи мера Юрія Вілкула, проводиться конкурс мешканців «Громадський бюджет».

З кожним роком конкурс проєктів місцевого розвитку «Громадський бюджет» набирає обертів: збільшується кількість авторів-учасників, розширюється діапазон запропонованих ідей, активніше відбувається голосування мешканців  за подані на участь у конкурсі проєктні заявки.

З 2016 року за результатами проведення конкурсів було визначено 237 проєктів-переможців, заплановане фінансування яких за рахунок коштів фонду конкурсу становило понад 87,9 млн грн. «Громадський бюджет - 2020» став рекордним за кількістю голосуючих - майже 81 тисяча криворіжців. Для прикладу, за проєкти 2019 року свої голоси віддали 66,8 тисяч мешканців міста.

«Родзинка «ГБ-2020» - запровадження категорії «молодіжні проєкти», яка не передбачала внесення авторами обов’язкового співфінансування. Із загальної кількості учасників 47% - автори віком від 18 до 35 років.

 

10 вересня 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради