Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Відкрито меморіальну дошку на честь Почесного громадянина Кривого Рогу, учасника Великої Вітчизняної війни, командира партизанського загону - Шангіна Бориса Григоровича

Створено: 2010-09-10 12:47:33Оновлено:

10 вересня поточного року біля буд. №44 (вул. Сиволапа) заступник міського голови Черняєв Ю.В. голова Центрально-Міської районної у місті ради Коверніченко С.М., депутат Криворізької міської ради Левандовський П.О. голова міської організації Ради ветеранів Дабіжа М.К., ветерани Великої Вітчизняної війни, керівники закладів культури та освіти району, кращі представники учнівської молоді зібралися, щоб вшанувати світлу пам'ять та урочисто відкрити меморіальну дошку на честь Почесного громадянина Кривого Рогу, учасника Великої Вітчизняної війни, командира партизанського загону - Шангіна Бориса Григоровича. Також на відкритті була присутня дочка Бориса Григоровича - Інна Борисівна Шангіна, якій разом з головою Центрально-Міської районної у місті ради Коверніченко С.М. була доручена почесна місія відкриття меморіальної дошки.

В цей день Борису Григоровичу виповнилося би рівно сто років. Він прожив наповнене перемогами життя. Ще юнаком завжди був у вирі великих подій, завжди серед перших у комсомольській, а потім у партійній роботі. У 1941 році сформував партизанський загін та діяв у плавнях Нікополя. Здійснив рейд до Чорного моря та Брянських лісів. Подолав 1850 км., його з'єднання знищило 2214 фашистів, 20 мостів, 60 ешелонів. Також діяв як партизан і у Польщі. Нагороджений орденами Леніна, Червоного прапора, Трудового Червоного прапора, Червоної зірки, Хрестом Грюнвальда ІІ ступеня, Хрестом Хоробрих (Польща). Після війни з 1956 по 1960 очолював Центрально-Міську районну раду. В 1975 році йому було присвоєно звання Почесного громадянина Кривого Рогу.

Такі люди, яким був Борис Григорович є дійсно гордістю нашого міста. І ми повинні завжди пам’ятати про неоплатний борг перед ними. Адже з тих, хто у перші дні війни став на захист Вітчизни залишились живими лише три відсотки. Сьогодні у районі проживає 3909 ветеранів Великої Вітчизняної війни, із них 276 інвалідів та учасників бойових дій, 3633 - учасники трудового фронту, які пережили те страшне лихоліття. Також в районі залишилося лише 2 учасники партизанського руху.

І нехай, ця меморіальна дошка стане ще одним нагадуванням всім про неоплатний борг перед людьми, яким ми завдячуємо життям.


© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради