Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ЕМФІТЕВЗИС, СУПЕРФІЦІЙ ТА ОРЕНДА ЗЕМЛІ – ЩО ВАРТО ЗНАТИ КРИВОРІЖЦЯМ ПРО ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ?

Створено: 2023-04-10 16:10:16Оновлено: 2023-04-10 16:15:01

Реєстрація права власності та права користування земельною ділянкою є одними з найзапитуваніших послуг в Центрі «Віза» («Центр Дії»).

За період воєнного стану до виконкому Криворізької міської ради звернулось більше 730 землекористувачів!

Найбільш поширеною формою користування земельною ділянкою є оренда, але поряд з цим існують інші види землекористування: емфітевзис та суперфіцій. Які особливості та відмінності між цими договорами?


Щоб отримати право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) або будівництва (суперфіцій), необхідно укласти договір з власником земельної ділянки. Суперфіцій також можна отримати на підставі заповіту.

Власник землі має право встановити/скасувати вимогу щодо нотаріального посвідчення. Така вимога є обтяженням речових прав на землю та підлягає державній реєстрації.

Право користування чужою земельною ділянкою не прирівнюється до права власності (земельна ділянка належить тому, кому належала до передачі її в користування)але так само підлягає державній реєстрації в Державному реєстрі нерухомості.

Особа, яка використовує земельну ділянку на праві емфітевзису, може передавати її в оренду на строк, що не перевищує строк договору емфітевзису.

Звертаємо увагу, що договором емфітевзису може бути встановлено заборону про передачу такої земельної ділянки в оренду. Така заборона підлягає обов’язковій державній реєстрації відповідно до законодавства, оскільки є обтяженням речових прав на землю.

Об’єктами оренди є земельні ділянки, що перебувають у власності громадян, юридичних осіб, комунальній або державній власності.

Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Власник земельної ділянки може встановити вимогу нотаріального посвідчення договору оренди землі та скасувати таку вимогу. Така вимога підлягає державній реєстрації.

Строк дії договору визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років.

Цікавий факт: мінімальний строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства не може бути менше 7 років.

Істотні умови договору оренди землі є:

  •  об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);
  • дата укладення та строк дії договору оренди;
  • орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Якщо договір не містить хоча б одну із цих істотних умов, у майбутньому він може бути визнаний у судовому порядку недійсним!

За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Зареєструвати своє право користування земельною ділянкою можна, звернувшись до Центру адміністративних послуг «Віза» («Центр Дії») чи до його територіальних підрозділів – ШВИДКО, ПРОСТО та ЯКІСНО!

Звертаємо увагу, що прийом замовників послуг здійснюється ВИКЛЮЧНО ЗА ПОПЕРЕДНІМ ЗАПИСОМ:


10 квітня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради