Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

У Кривому Розі підвели підсумки роботи з соціального захисту дітей

Створено: 2014-04-10 16:31:02Оновлено: 2014-04-10 17:11:52


9 квітня відбулося засідання виконкому міськради на якому було розглянуто 31 питання. Одне із основних стосувалося організації у місті роботи щодо соціального захисту населення.


У Кривому Розі, завдяки злагодженій співпраці усіх структур, кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування зменшилася за останні п’ять років на 30%, про це на квітневому засіданні виконкому міськради повідомила начальник міської служби у справах дітей Лариса Хоружева.

У 2013 році без піклування батьків залишилось 279 дітей, що на 41 дитину менше, ніж у 2012 році. З них 269 (96,5%) влаштовано до сімейних форм виховання, 10 дітей – до дитячих державних закладів. У минулому році із дитячих державних закладів улаштовано до сімейних форм виховання 41 дитину. Також усиновлено 69 дітей, з них 51 - громадянами України та 18 – іноземцями.

У Кривому Розі створено 11 будинків сімейного типу, тут виховується 66 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Переважна кількість будинків знаходиться у Дзержинському, Довгинцівському та Центрально-Міському районах. У місті функціонує 53 прийомні сім’ї, в яких виховується 90 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Найбільше їх створено на території Жовтневого (11) та Інгулецького (10) районів.

У Кривому Розі діє міська програма підтримки багатодітних сімей та дітей пільгових категорій на 2012-2015 роки, у рамках якої громадянам, що беруть на виховання дитину в прийомну сім'ю або дитячий будинок сімейного типу виплачується одноразова допомога в розмірі 1 000 грн. Торік її отримали 17 прийомних родин.

У місті з особливою увагою ставляться до збереження житла, що належить дітям – сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Кривий Ріг – єдине місто в Україні, де з міського бюджету виділяються кошти на ремонт квартир, власниками яких є діти-сироти чи діти, позбавлені батьківського піклування, або які за ними зберігаються. За чотири останні роки капітально відремонтовано 31 квартиру, з міського бюджету витрачено майже 2 млн. грн.

Кожній дитині має бути забезпечений рівний доступ до якісної освіти і, в першу чергу, це стосується дітей з особливими потребами. Таке завдання ставить перед криворізькими педагогами міський голова Юрій Вілкул. «У 2013 році ми провели велику роботу з реорганізації закладів: створили мережу установ і груп в дитячих садках для малюків з вадами здоров’я, у школах відкрили спеціальні класи для учнів з особливими потребами. У цьому році ми плануємо покращити та вдосконалити роботу у цьому напрямку», - зазначив Юрій Вілкул.

У службі у справах дітей проаналізували роботу щодо медичного захисту та лікування дітей з особливими потребами. У рамках загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року» діти, хворі на фенілкетонурію (спадкове захворювання ,яке характеризується головним чином ураженням нервової системи) забезпечуються лікувальним харчуванням.

На його закупівлю у 2013 році виділено та використано коштів у сумі 950,5 тис. грн., що складає 100% від потреби. Також, щороку коштом місцевого бюджету отримують безкоштовні молочні суміші діти до 2-ох років з малозабезпечених сімей та народжені ВІЛ-позитивними матерями. Торік на це спрямовано 665,8 тис. грн. Для надання безкоштовних медикаментів дітям із багатодітних сімей виписано 5 068 пільгових рецептів на суму 261,4 тис. грн. На безкоштовні рецепти для дітей-інвалідів у минулому році виділено 1 070,24 тис. грн. Діти з вадами слуху безкоштовно забезпечуються слуховими апаратами. З цією метою у 2013 році виділено за рахунок субвенції з обласного бюджету 81 тис. грн., що повністю покриває потребу в них.

У міському бюджеті по галузі охорони здоров’я була забезпечена 100% потреба в коштах на імунопрофілактику дітей. Придбано 183 348 доз туберкуліну на загальну суму 1197,6 тис. грн.

Сьомий рік у Кривому Розі діє муніципальний проект «Найкраще - дітям». Підприємці міста надають соціальні дисконти на придбання ліків, продовольчих товарів, надання послуг сім’ям, у яких виховуються діти –інваліди та онкохворі. На сьогодні учасниками проекту є 86 суб’єктів господарювання, у понад 250 підпорядкованих їм об’єктах бізнесу надається соціальний дисконт у вигляді знижки до 25% від роздрібної ціни на ліки, продовольчі та непродовольчі товари, а також різного виду послуги. За час дії проекту сума знижок склала понад 2,0 млн. грн.

Під час обговорення та затвердження рішення з питання «Про організацію в місті роботи щодо соціального захисту дітей» міський голова Юрій Вілкул акцентував увагу на тому, що на сьогодні склалася непроста ситуація для міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У зв’язку з прийняттям змін до державного бюджету, які впливають й на показники міського кошторису, з 1 травня 2014 року зменшуються видатки на забезпечення діяльності фахівців із соціальної роботи. Як наслідок, під загрозою звільнення опинилися 110 соціальних працівників Центру. Юрій Вілкул дав завдання створити робочу групу у складі економістів, фінансистів, юристів, освітян й громадських діячів. Вони мають серйозно та зважено відпрацювати це питання і надати свої пропозиції у найкоротший термін.

Додатково:
На сьогодні у місті проживає близько 120 тис. дітей віком до 18 років, з них 2 003 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, 2 450 - з обмеженими фізичними можливостями, 9 903 - які виховуються в багатодітних сім’ях та 945 - які опинилися в складних життєвих обставинах.

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому
(056)440-04-32, [email protected]

10 квітня 2014

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради