Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

О.Вілкул: Монумент «Перемога», знакове і дороге місце для криворіжців, буде капітально відремонтований - це наша свята пам`ять

Створено: 2022-02-10 15:42:34Оновлено: 2022-02-10 15:45:54

У Кривому Розі капітально відремонтують найбільший у місті пам’ятник на честь воїнів-визволителів - монумент «Перемога». Розташований практично у Центрі, він є своєрідною духовною візитівкою Кривбасу та окрасою Меморіального комплексу, який охоплює знакові для криворіжців споруди: Стеллу Героїв, меморіальний хрест бійцям АТО, пам’ятний знак «Полеглим захисникам України», пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам, пам’ятник чорнобильцям та Георгіївську дзвіницю.

Монумент відкрито у 1968 році і з того часу, особливо у день Визволення Кривого Рогу 22 лютого та у День перемоги містяни приходять до нього, щоб покласти квіти та вшанувати пам'ять полеглих захисників.

Кожного року проводилися поточні ремонти як самої скульптури воїна так і благоустрій прилеглої території, однак, час спливає і пам’ятна композиція потребує більш комплексного ремонту. Ще торік міська влада зайнялася підготовкою проєкту з капремонту. Виїзну нараду з початку робіт провів голова Громадської ради при виконкомі міськради Олександр Вілкул.

«Я добре пам’ятаю як у дитинстві та юності з батьками приходив на день Визволення міста та 9 травня до монументу. І коли працював директором Центрального комбінату, був губернатором, віце-прем’єром, народним депутатом для мене ця традиція залишалася незмінною. За останні роки ми привели в порядок десятки пам'ятників і меморіалів, побудували нові, щоб зберегти і не дати переписати історію народного подвигу. Ми і далі будемо робити все можливе для того, щоб ці місця завжди були такими ж святими для наших дітей, онуків і правнуків, якими вони є для нас. Це - наша пам'ять і ми маємо її зберігати.

Що стосується монументу, то буде повністю замінено гранітне покриття, укладена нова плитка, проведено відновлення підпірних стін, по периметру постаменту воїна-визволителя буде встановлено нове світлодіодне освітлення. Для нас головне - якість робот, адже це знакове та дороге серцю кожного криворіжця місце і маємо все зробити якнайкраще», - підкреслив Олександр Вілкул.

Голова Громадської ради також зазначив, що у Кривому Розі встановлено 67 пам’ятників, братських могил та 50 меморіальних дощок на честь загиблих солдат, які захистили рідну землю від ворога. Всі вони охороняються, ремонтуються – не лише на свята, їх доглядають та прибирають постійно.

Саме за підтримки Олександра Вілкула у Кривому Розі було відкрито поблизу Свято-Преображенського собору «Годинник пам’яті», відкрито пам'ятник воїнам «штрафного батальйону» біля станції "Червона", встановлений Пам’ятний знак «Невідомому  солдату» на  Братській могилі на Ново-Краматорському   цвинтарі.

Довідково: 9 травня 1968 року у Кривому Розі було відкрито пам'ятник воїнам 3-го Українського фронту, які вели бої за Кривий Ріг 22 лютого 1944 року (монумент «Перемога»). Над монументом працювали скульптори Микола Красотін, Євген Горбань, Борис Климушко, архітектор Олег Савьєв, майстри фасонно-ливарного цехузаводу «Криворіжсталь» Довженко, Дмитренко, Іваненко, Рєпніков, Максецький та інші.

 

10 лютого 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради