Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

У Кривому Розі упроваджується новий підхід до формування якісного трудового потенціалу міста та працевлаштування випускників

Створено: 2012-02-10 10:09:45Оновлено:

09 лютого у конференц-залі Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет» під головуванням міського голови Юрія Вілкула відбулося засідання круглого столу «Про стан та розвиток соціального партнерства з професійно-технічними та вищими навчальними закладами щодо формування якісного трудового потенціалу міста». У заході взяли участь: представники органів місцевого самоврядування, керівники підприємств (організацій, установ) та вищих і професійно-технічних навчальних закладів, представники галузевих профспілок, студентська молодь міста. Зокрема під час круглого столу обговорювалися питання щодо зміцнення партнерських стосунків між підприємствами-замовниками кадрів та навчальними закладами у вирішенні нагальних проблем з підготовки, перепідготовки кваліфікованих фахівців та їх професійне становлення на виробництві.

«Сучасний ринок праці вимагає якісної професійної підготовки робітничих кадрів. Високий професійний рівень випускника є однією з умов його фахового успіху. Саме показники успішного працевлаштування є найважливішим фактором навчання у вищих та професійно-технічних навчальних закладах. Головною метою сьогоднішньої освіти є підготовка робітника, який матиме попит на ринку праці», - саме на цих поточних завданнях акцентував міський голова Юрій Вілкулу своєму зверненні до учасників засідання.

Міський голова відзначив, що у Кривому Розі створена ефективна система взаємодії вищої та професійно-технічної освіти з виконавчою владою, депутатським корпусом, роботодавцями, міським центром зайнятості, галузевими профспілками. З метою поліпшення функціонування та інноваційного розвитку освіти в місті, її адаптації до соціально орієнтованої ринкової економіки, підвищення якості та доступності, забезпечення міста високофаховими трудовими кадрами у липні минулого року була затверджена Програма «Школа – ВНЗ (ПТНЗ) – підприємство» на 2011-2015 роки».

Ряд промислових підприємств Кривого Рогу співпрацює з професійно-технічними та вищими навчальними закладами в питаннях підготовки кадрів, зокрема забезпечують учнів та студентів робочими місцями на час проходження виробничого навчання та виробничої практики, висококваліфікованими наставниками, гарантують працевлаштування випускників, їх адаптацію й соціальний захист, надають відповідну матеріально-технічну базу. Проте, міський голова Юрій Вілкул відзначив, що питання працевлаштування випускників вищих та професійно-технічних навчальних закладів ще залишається проблемним. Тож, для визначення стратегії щодо вирішення донного питання міський голова наголосив на важливості конструктивного діалогу й плідної співпраці у цьому напрямку усіх учасників круглого столу. «Маю надію, що результатом нашого засідання буде вироблення спільних дій та шляхів з питання покращення системи підготовки кадрів та працевлаштування випускників навчальних закладів», - відзначив Юрій Григорович Вілкул.

Так, з метою забезпечення усіх сфер життєдіяльності регіону кваліфікованими кадрами та обговоривши питання розвитку та формування трудового потенціалу Кривого Рогу, учасники спільного засідання рекомендували проект Угоди про співпрацю до підписання між органами виконавчої влади, керівниками підприємств (організацій, установ) та вищих і професійно-технічних навчальних закладів, представниками галузевих профспілок. Зазначений проект буде розглянуто усіма сторонами, внесено конструктивні зауваження та пропозиції що забезпечить покращення розвиток та функціонування системи кадрового забезпечення.
ДОВІДКА:

Вища школа міста представлена 28 навчальними закладами. З яких 15 – заклади І-ІІ рівнів акредитації та 13 - структурних підрозділів і закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації. Така мережа забезпечує отримання якісної вищої освіти близько 42 тисячам студентів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2011 року №280 «Деякі питання реорганізації вищих навчальних закладів та наукових установ» створено Криворізький державний університет, якому 24 травня 2011 року Указом Президента України Віктора Януковича надано статус національного. До складу університету увійшли Криворізький технічний університет, Криворізький педагогічний університет, Криворізький економічний інститут, Криворізький металургійний факультет Дніпропетровської Національної металургійної академії України та два науково-дослідних інститути.

У місті функціонує 15 професійно-технічних закладів, серед яких 7 професійних ліцеїв та 8 центрів професійної освіти з контингентом 7 349 учнів. На їх базі ведеться допрофесійна, первинна професійна підготовка, перепідготовка, курсове професійно-технічне навчання, підвищення кваліфікації для всіх галузей виробництва та сфери послуг міста за 129 професіями.


(0564)92 13 03, [email protected]

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради