Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Для допомоги криворіжцям в підвищенні енергоефективності багатоквартирних будинків керівництво Кривого Рогу залучає кращі європейські технології

Створено: 2017-10-09 16:29:24Оновлено: 2017-10-09 16:34:07

Спільно з польськими колегами розроблена Стратегія енергетичної модернізації житлового фонду міста.

У рамках робочого візиту в Польщу (м. Варшава), криворізька делегація під керівництвом члена виконкому Костянтина Павлова, провела низку ділових зустрічей з представниками Національного агентства Польщі з енергоефективності, а також оперативні нараді на об'єктах, де були впроваджені проекти з термомодернізації будівель.

У розмові з польськими колегами Костянтин Павлов наголосив: «Кривий Ріг – місто, що дивиться в майбутнє. Тому,  ми приділяємо велику увагу співпраці з нашими міжнародними партнерами для впровадження сучасних технологій, у тому числі, для підвищення енергоефективності. Багато проектів  ми реалізуємо першими в Україні».

Нагадаємо, що минулого року міський голова Юрій Вілкул підписав Меморандум про співпрацю у сфері енергоефективності з польським Національним агентством з енергозбереження. Основні завдання двосторонньої угоди - це впровадження унікального досвіду і розвиток партнерства у сфері енергоефективності, участь у спільних програмах і проектах з енергозбереження.

З березня 2017 року НАПЕ і Кривий Ріг розпочали спільну роботу в проекті Європейського союзу DREEAM. Мова йде про термомодернізацію житлового фонду, і як результат, суттєвої економії енергоресурсів для жителів. Поляки розробили енергетичні аудити для трьох типових багатоквартирних житлових будинків Кривого Рогу - 9-ти, 5-ти і 4-х поверхових.

Також, була розроблена Стратегія енергетичної модернізації житлового фонду, яку Криворізькій делегації у Варшаві презентував заступник Голови НАПЕ Анжей Райкевич. Він зазначив: «Керівництво Кривого Рогу демонструє  справжній європейський підхід до цього питання. Ми раді такій співпраці  та переконані, вона буде корисною для криворіжців».

Керівник криворізької делегації Костянтин Павлов підкреслив:«Спільно ми виробимо оптимальне рішення, щоб зробити будинки  мешканців  теплішими. За розрахунками поляків, після впровадження цих заходів криворіжці зможуть економити до 60% теплової енергії. Отже, якщо будинок обладнаний тепловим лічильником,  люди будуть менше платити за енергоносії.

Місцева влада не може впливати на тарифи, які встановлюються в Києві. Але ми робимо все, щоб дати людям можливість платити менше».

Під керівництвом міського голови Юрія Вілкула у Кривому Розі розроблений і впроваджується комплексний підхід у сфері енергозбереження. Крім проекту з експертами «NAPE», в роботі проекти з будівництва міні-котелень, впровадження альтернативних видів палива, встановлення енергозберігаючих вікон.

Також, Кривий Ріг розпочав реалізацію спільного проекту з Європейським інвестиційним банком щодо модернізації систем опалення та зниження тепловтрат. Вже в наступному році планується будівництво 22 модульних міні-котелень, які підвищать якість теплопостачання будинків криворіжців.

Крім того, разом з німецьким фондом GIZ проводиться ремонт та термомодернізація 58-ї школи та інших навчальних закладів міста.


 

09 жовтня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради