Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

О. Вілкул: Кривий Ріг продовжує надавати необхідну підтримку та допомогу людям, які вимушено покинули свої домівки через війну – забезпечуємо не лише розташування, харчування, а й психологічно-соціальну підтримку

Створено: 2023-02-09 11:06:30Оновлено: 2023-02-09 11:08:38

У Кривому Розі перебуває понад 80 тисяч вимушених переселенців, ще 120 тисяч пройшли транзитом через наше місто з початку воєнного стану. Багато хто з них наразі проживає у 86 міських закладах тимчасового перебування. В одному з таких закладів голова Ради оборони міста Олександр Вілкул провів виїзну робочу нараду щодо умов перебування та соціальної підтримки переселенців.

«Кривий Ріг став справжнім прихистком для людей, які через війну вимушені були покинути свої домівки. Керівництво міста, Рада оборони докладає всіх зусиль, аби кожен переселенець отримав необхідну допомогу. Тим паче, що ми прийняли до себе й понад 19 тисяч дітей-переселенців. А це - особлива відповідальність, турбота та підтримка. Ми не лише надаємо місце для проживання, ми супроводжуємо у всіх питаннях – від організації харчування, меддопомоги, психологічної підтримки, продовження освіти, допомоги у наданні соціальних та адміністративних послуг. Ми намагаємося вирішити інші життєві питання, які виникають у наших «нових криворіжців», щоб вони відчували, що українці завжди допомагають українцям!», - зазначив голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

Коштом міського бюджету у всіх закладах тимчасового розселення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) створені всі необхідні умови для перебування – люди щоденно отримують безкоштовне триразове харчування, у разі необхідності надається медична та психологічна допомога.

Найбільш активно задіяні у роботі з ВПО освітні заклади міста та установи соціального напрямку. Так, з лютого 2022 року криворізький Центр реабілітації надав притулок майже 300 переселенцям та їх дітям

Валентина Колесніченко, в.о. директора «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» сказала - «Завдяки підтримці та допомозі Ради оборони міста, особисто Олександра Вілкула, ще в березні минулого року 49 вихованців нашого Центру та 10 супроводжуючих, були евакуйовані до Австрії. На сьогодні, наш заклад став шелтером для внутрішньо переміщених осіб. Зараз у нас мешкає – 28 осіб, з них 16 дітей. Для них створені всі необхідні умови. Є спортивна зала, ігрова кімната для дітей та кімната для навчання, туалетні кімнати та душеві. Для відновлення емоційного стану та психологічного комфорту у нас є кімната психологічного розвантаження. В закладі є медичний блок, в якому знаходяться два ізолятори та кабінети медичної сестри, де цілодобово працюють 2 сестри медичні для своєчасного надання первинної медичної допомоги. В центрі забезпечено триразове гаряче харчування, меню складається, з урахування сезонного асортименту овочів, фруктів та соків – все це за кошти міського бюджету, крім того, при підтримці міської влади були придбані медикаменти, канцтовари, дезінфікуючі та очисні засоби».

Заклад має всі умови для роботи в умовах відключення світла – він облаштований генератором та 4 буржуйками. Крім того, у співпраці з Міжнародною організацією з міграції для покращення умов перебування ВПО, в центрі проведені ремонтні роботи, відремонтована душова кімната з встановленням сучасного обладнання, пофарбована стеля у спортивній залі. Крім того, міжнародні  організації та благодійні фонди, такі, як Міжнародна організація з міграції, «Проліска», «Save the Сhildren», фонд «Слов’янське серце», «World Food Program», HEKS/EPER, «ACTED», «UNICEF», «UNHCR Україна», «FUNDACJI EUROPEJSKI FUNDUSZ WSPARCIA INTEGRACJI», Ротарі-клуб «Кривий Ріг», Громадські організації «Набат Кривбас», «Егіда Центр», надали допомогу центру. Вони надавали продукти харчування, медикаментами, матраци, одяг, та інше.

Також у криворізькому Центрі працюють психологи, які надають кваліфікаційну психологічну допомогу вимушеним переселенцям та їх дітям. «Вимушені переселенці опинилися в складних життєвих ситуаціях, що були викликані війною. Вони постраждали від вимушеної міграції, втрати своїх близьких, своїх осель, роботи й часто не можуть впоратись з депресією, апатією та іншим. Однак, тут ми й добрим відношенням, й професійними техніками допомагаємо їм впоратися зі своїм станом та повертаємо  до нормального життя», - сказала психолог закладу.

Координаторка гуманітарного центру «Пролісок» Тетяна Старовойтова зазначила: «Для нас, для Міжнародних організацій та фондів важливо бачити, як міська влада Кривого Рогу активно допомагає внутрішньо переміщеним особам, створює їм зручні умови для тимчасового їх перебування. Ми бачимо, що у місті діє прозора система контролю за гуманітарною допомогою. Наша організація надала для цього Центру потрібні для переселенців речі - це теплі ковдри, подушки, постільну білизну. Разом з міською владою створюємо такий необхідний для людей комфорт».

 

09 лютого 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради