Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Кривий Ріг готовий впроваджувати сучасні стандарти освіти

Створено: 2018-08-08 16:57:18Оновлено: 2018-08-08 16:59:09

За законом 1 вересня в Україні стартує  реформа середньої освіти «Нова українська школа». У рамках цієї концепції Міністерством освіти і науки було заявлено, що 1 вересня першокласники сядуть за нові одномісні парти, класи будуть укомплектовані спеціалізованими меблями, закуплено дидактичне обладнання. Але, по факту, парти навчальні заклади отримають пізніше.

Сьогодні всі українські школи зіткнулися з проблемою забезпечення новим обладнанням початкової школи. Дуже пізно, тільки в червні, Кривий Ріг отримав кошти з держбюджету на закупівлю парт, комп'ютерної техніки, методичних і дидактичних матеріалів. Держава перерахувала 12,4 млн. грн. - це 70% від необхідного. У цих умовах інші 30% дофінансувало місто -  5,5 млн. грн.

Варто відзначити, що  не кожне українське місто має можливість виділити з бюджету відсутній фінансовий ресурс.

Незважаючи на всі труднощі, для створення комфортних умов для учнів і педагогів, переходу на нові освітні стандарти, в Кривому Розі з міського бюджету тільки на капремонти навчальних закладів спрямовано  59 млн. грн. У 97 закладах освіти будуть проведені поточні та капітальні ремонти.

«Не чекаючи, поки міністерство дасть гроші, ми навчили вчителів. У нас є всеукраїнський тренер, яка пройшла тренінги на рівні Міністерства, і вона працювала з педагогами», - сказала начальник управління  освіти і науки Тетяна Кріпак.

«Як належить за законом, вчасно оголосили тендер. У трьох районах: Інгулецькому, Довгинцівському і Металургійному торги відбулися і визначені переможці. В інших районах заявлені учасники подали документи, але вони або не відповідають Міністерським вимогам, або не відповідає запропонована ціна. За постановою Кабміну на комплект меблів для дитини закладено 1110 грн. Зараз повторно оголошуємо тендери», - зазначила Кріпак.

Але, навіть в тих районах, де тендер відбувся, швидше за все, меблі не надійдуть до першого вересня. У Міністерстві визначили термін обладнання перших класів - 15 серпня. Це нереально зробити. «У країні немає такої кількості меблевих фабрик, які могли б швидко виготовити в такому обсязі парти. Тільки для Кривого Рогу необхідно 7 338 комплектів меблів. Заводи не ризикують укладати договори в таких обмежених часових рамках. Держава пізно перерахувала субвенцію, і затримка з новими меблями буде у всіх містах », - сказала Кріпак.

Проте, в міському управлінні освіти зазначають, що навчальний процес розпочнеться вчасно. Батькам не треба турбуватися і, тим більше, не потрібно купувати нові шкільні меблі.


 

08 серпня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради