Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

У Кривому Розі відкрили перший на Дніпропетровщині Центр допомоги жінкам, постраждалим від домашнього насильства

Створено: 2018-02-08 14:33:10Оновлено: 2018-02-08 16:04:27

«З надією в майбутнє» - так називається Центр допомоги жінкам, який почав свою роботу в Кривому Розі. «Ми впроваджуємо європейський досвід щодо вирішення соціальних проблем», - сказав мер Юрій Вілкул. Центр відкрито в рамках реалізації спільного проекту міста з Фондом народонаселення ООН та німецьким фондом GIZ.

«В Україні поки існувало всього два таких центра - у Бердянську та Харкові. І тепер третій - у Кривому Розі. Головне завдання - допомогти жінкам, надати їм юридичну і психологічну підтримку, а також налагодити відносини в їх сім'ях», - сказала голова міського комітету у справах сім'ї та молоді Світлана Лавренко.

За завданням міського голови було виділено приміщення для Центру, фонд GIZ виконав капітальний ремонт. У закладі є кімнати для сну і відпочинку: встановлені ліжка, шафи, є кухня, душова. Облаштована окрема дитяча кімната, в якій можуть знаходитися діти, поки мами будуть відлучатися у справах. Заклад розрахований на 30 осіб і працює цілодобово. Зараз тут вже тимчасово живуть 3 жінки і 5 дітей.

Директор Центру допомоги жінкам Світлана Лисиця зазначила: «Добре, що місто працює в цьому напрямку. Жінкам дуже необхідний така підтримка. Йдеться про гендерне насильство, коли чоловіки некоректно поводяться по відношенню до жінок, а їхня поведінка, в силу різних життєвих обставин, стає насильницькою. Це проблема двох сторін, і психологічна підтримка потрібна всім - і дружинам, і чоловікам, і дітям, які покидають дім і змушені тимчасово ходити до іншої школи. Переважно жінки мовчать, приховують проблему від суспільства. Ми сподіваємося, що зараз ситуація зміниться, і жінки будуть сміливіше відстоювати свої права».

Центр - закрита установа, і його адресу можуть дізнатися лише постраждалі жінки від працівників соціальних служб міста та громадських організацій, які займаються проблемою домашнього насильства.

Також, у Кривому Розі працюють мобільні бригади оперативного реагування, в які входять психологи, соцпрацівники та представники громадських організацій. Бригади, на умовах анонімності, виїжджають до тих, хто знаходиться в критичній ситуації, боїться потрапити у небезпеку або вже постраждав, їм надають екстрену допомогу.

Звертатися по допомогу жінки можуть за телефонами: 063-338-38-72 або 099-366-63-44 (з мобільного безкоштовно), а також 102.

Довідково:

У 2016 році мер Юрій Вілкул підписав Меморандум про співпрацю з Фондом народонаселення ООН та німецьким фондом GIZ. У рамках договору проводились семінари, тренінги для громадських організацій, психологів, соціальних працівників, поліції - усіх структур, які взаємодіють в напрямку протидії домашньому насильству, яке є проблемою в усьому світі.

Щорічно в Україні реєструють 100 тис. випадків домашнього насильства.


 

08 лютого 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради