Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Про результати проведення громадських слухань

Створено: 2021-05-07 14:20:58Оновлено: 2021-05-07 14:21:32

Керуючись Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», у виконкомі міської ради 05.05.2021 відбулись громадські слухання у форматі відеоконференції (платформа Zoоm) з питання обговорення проєкту рішення міської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Кривого Рогу» та аналізу його регуляторного впливу; оцінки стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія акта.

          У вищезазначених заходах взяли участь члени територіальної громади, суб’єкти господарювання, представники громадськості, органів місцевого самоврядування і податкових інспекцій міста.

          Проєкт рішення міської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Кривого Рогу» і аналіз його регуляторного впливу вже розглядалися під час громадських слухань 07.04.2021 після оприлюднення 01.04.2021 у міській газеті «Червоний гірник» та на офіційних сайтах Криворізької міської ради та її виконавчого комітету та районних у місті рад. Ураховуючи результати громадських слухань 07.04.2021 та пропозиції, що надійшли в ході громадського обговорення від представників територіальної громади міста, проєкт рішення міської ради «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Кривого Рогу» та аналіз його регуляторного впливу було удосконалено. Доопрацьований проєкт рішення міської ради та аналіз його регуляторного впливу оприлюднений 16.04.2021 у міській газеті «Червоний гірник» і на офіційних сторінках у мережі Інтернет виконкомів Криворізької міської ради та районних у місті рад.

Діючу на сьогодні нормативну грошову оцінку земель м. Кривого Рогу затверджено рішенням міської ради від 24.06.2015 №3728. Ця оцінка розроблена станом на 01.01.2014. Запровадження з 1 січня 2022 року нової нормативної грошової оцінки земель міста Кривого Рогу обумовлене необхідністю дотримання установлених законодавством строків проведення такої оцінки (раз на 5–7 років відповідно до статті 18 Закону України «Про оцінку земель»).

На виконання вимог Закону, з метою актуалізації нормативної грошової оцінки земель міста з урахуванням змін містобудівного устрою, інженерної та транспортної інфраструктури, протягом 2020 року здійснено комплекс заходів з організації проведення нормативної грошової оцінки земель Кривого Рогу. Відповідно до електронного аукціону в системі «Prozorro» із закупівлі послуги щодо розробки технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Кривого Рогу визнано переможцем і виконавцем зазначеної послуги Державне підприємство «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Діпромісто» імені Ю.М.Білоконя.

          Розроблена технічна документація з нормативної грошової оцінки земель м. Кривого Рогу отримала позитивний висновок державної експертизи землевпорядної документації Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 24 грудня 2020 року №6698-20.

          Ураховуючи норми чинного законодавства України, на підставі позитивного висновку державної експертизи землевпорядної документації міська рада як замовник робіт з нормативної грошової оцінки має затвердити технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста.

Ухвалення міською радою рішення про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Кривого Рогу спрямоване на розв’язання проблем, пов’язаних з необхідністю обчислення земельного податку, визначення розмірів орендної плати за землю, державного мита, стимулювання ефективного використання землі на засадах ринкової економіки, визначення ринкової вартості земельних ділянок, створення сприятливих рівних умов для діяльності суб’єктів господарювання шляхом визначення економіко-планувальних зон і факторів, що враховують розташування земельних ділянок, залежність рентного доходу від місцезнаходження населеного пункту в загальнодержавній, регіональній і місцевій системах виробництва та функціонального використання земельної ділянки.

          Очікується, що застосування оновленої нормативної грошової оцінки земель міста Кривого Рогу забезпечить у перший рік регулювання у 2022 році податкові надходження до міського бюджету в розмірі 2 168,4 млн грн, які будуть спрямовані на фінансування міських цільових програм: соціальних, економічних, екологічних, розвитку підприємництва, електронного врядування, у сфері адміністративних послуг тощо, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо.

          Термін громадської експертизи проєкту рішення триває до 17.05.2021 включно. Зауваження та пропозиції до проєкту рішення та аналізу його регуляторного впливу приймаються в письмовій формі від громадян, суб’єктів господарювання, їх об’єднань, наукових установ та консультативно-дорадчих органів у здійсненні державної регуляторної політики департаментом регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради(поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, каб. 519, тел. (0564)92-13-81, електронна адреса: [email protected]),управлінням розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, каб.510, тел. (056)493-08-71, електронна адреса: [email protected]), а також на електронні поштові скриньки виконкому міської ради [email protected] і виконкомів районних у місті рад Металургійної, Довгинцівської, Покровської, Інгулецької, Саксаганської, Тернівської, Центрально-Міської: [email protected][email protected], [email protected][email protected][email protected][email protected][email protected]

07 травня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради