Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Працюємо на безбар’єрним середовищем Офісів послуг органів місцевого самоврядування Кривого Рогу (у т.ч. про реалізацію Меморандуму з УТОГ виконкому міськради)

Створено: 2018-12-05 10:40:12Оновлено: 2018-12-05 10:43:35

    (коментує департамент соціальної політики виконкому Криворізької міської ради)

 

        У грудні 1992 року Генеральною Асамблеєю ООН проголошено   3 грудня Міжнародним днем людей з інвалідністю.

        Підтримка людей з інвалідністю є одним із найважливіших пріоритетів в роботі органів місцевого самоврядування. Створення для них безбар’єрного середовища в сфері отримання адміністративних, в тому числі публічних послуг на рівні з іншими громадянами, сприяє підвищенню якості умов життя громадян з особливими потребами, їх реабілітації та інтеграції в суспільство.

  У місті Кривому Розі в органах соціального захисту населення перебувають на обліку близько 33,0 тис. осіб з інвалідністю різних категорій, в тому числі 2,5 тис. дітей з інвалідністю. За основними нозологіями:

- осіб з інвалідністю з порушенням опорно-рухового апарату –                    6,2 тис. чол., у тому числі близько 1,7 тис. чол., які пересуваються за допомогою інвалідних колясок;

-з вадами зору – 1,2 тис. чол.; 

- з вадами слуху – 604 чол. та ін.

На сьогодні у зазначених категорій громадян існують проблеми щодо сприйняття інформації, обмеження у спілкуванні з оточуючими, труднощі в користуванні громадським транспортом через його недостатню пристосованість для перевезення таких осіб до місць отримання адміністративних, інших публічних послуг в органах місцевого самоврядування міста Кривого Рогу.

З метою забезпечення умов оптимальної доступності щодо отримання адміністративних послуг, в тому числі публічних послуг соціального спрямування особам похилого віку, особам з інвалідністю та іншими маломобільним громадянам, з урахуванням їх потреб та обставин (обмеженість в пересуванні, стан здоров’я, територіальна віддаленість та ін.); охоплення більшої чисельності користувачів зазначеними послугами; максимальної обізнаності вищевказаних користувачів щодо можливості оформлення відповідних документів для отримання грошових соціальних виплат, компенсацій, субсидії з оплати за житлово-комунальні послуги, пільг та ін., застосовується пересувний Мобільний офіс муніципальних послуг.

Вказаний офіс обладнано зручностями для осіб з інвалідністю, в тому числі для тих, які пересуваються за допомогою крісел колісних.  До участі в проекті «Мобільний офіс» долучено керівників громадських організацій  ветеранів та людей з інвалідністю (за згодою)  шляхом надання ними до виконкомів районних у місті рад (за місцем дислокації) замовлень щодо виїзного обслуговування Мобільним офісом з відповідних питань.

З метою створення умов доступності для осіб з інвалідністю щодо безперешкодного отримання адміністративних послуг, в тому числі публічних, в місті продовжується робота стосовно обладнання відповідними зручностями Офісів послуг органів місцевого самоврядування Кривого Рогу згідно з  державними будівельними нормами, а також будівель, в яких розміщені виконкоми районних у місті рад, управління праці та соціального захисту населення виконкомів районних у місті рад. Забезпечують зручності для людей з інвалідністю пандуси з перилами зовні будівель, а також, у разі потреби, в середині приміщень; логотипи «Особа з інвалідністю на колясці» та інформаційні покажчики щодо напрямку розміщення зручностей для осіб, які пересуваються за допомогою крісел колісних; спеціальні санітарні кімнати;  інформаційні стенди та ін.

В рамках роботи комітету із забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури виконкому міськради в  поточному році у середині приміщення районного управління праці та соціального захисту населення виконкому Центрально-Міської районної у місті ради на першому поверсі (виконано пандус, наведено жовтою фарбою тактильні лінії на сходинках у під’їзді, ряд кабінетів начальника управління та відділів, які ведуть прийом громадян з різних питань, санітарна кімната для осіб з інвалідністю, обладнані тактильними табличками з інформацією, виконаною із застосуванням шрифту Брайля. Громадськими організаціями УТОС надано консультативну допомогу з цього питання.

В Тернівському районі проводяться ремонтні роботи в будівлі, де розміщено управління праці та соціального захисту населення виконкому Тернівської районної у місті ради. Під час виконання цих робіт будуть створені умови для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до «Прозорого офісу соціальних послуг», який також буде розміщено в цій будівлі.

Питання доступності об’єктів розглядаються на засіданні комітету із забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури виконкому міськради (з початку року ці питання розглянуто на 9-ти засіданнях комітету), за участю керівників та відповідальних працівників структурних підрозділів виконкому міськради, голів районних комітетів із забезпечення доступності, керівників та представників громадських організацій осіб з інвалідністю. За результатами цієї роботи надаються відповідні доручення.

На перспективу в рамках Меморандуму з УТОГ виконкому міськради посадовці органів місцевого самоврядування навчатимуться жестовій мові для спілкування із особами з вадами слуху.

Наведені вище «штрихи» роботи в місті з питань безбар’єрності свідчать про щоденну, кропітку працю багатьох співпричетних до цієї роботи посадовців,  підприємств, установ та організацій.

Ця робота заслуговує на увагу, має продовження та вдячні відгуки від клієнтів з особливими потребами – одержувачів адміністративних послуг, в тому числі публічних послуг, а також відвідувачів Офісів послуг органів місцевого самоврядування Кривого Рогу, cтруктурних підрозділів соціального захисту населення та інших співпричетних до надання цих послуг.

 

 

Ми завжди готові до співпраці.

Ми працюємо для Вас!

Наша якість – Ваша довіра!

 

                                                           Центр адміністративних послуг «Віза»:

                                                                             «ГАРЯЧА ЛІНІЯ»- 0-800-500-459;

                                                                                          e-mail: [email protected]

                                                 Департамент соціальної політики:

                                                     Тел. (0564) 74-72-77

                                                                                  e-mail: [email protected].;

05 грудня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради