Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Про результати громадських слухань

Створено: 2020-11-04 12:15:58Оновлено: 2020-11-04 12:16:28

Керуючись Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», як однією з форм відкритих обговорень, у виконкомі міської ради  проведенні громадські слухання (50101, м. Кривий Ріг, пл.Молодіжна,1, кабінет 365, 30.10.2020 та 02.11.2020 у форматі відео-конференції – платформа Zoоm) з питання обговорення проєкту регуляторного акта – рішення виконкому міської ради «Про проведення конкурсу з відбору суб’єкта господарювання для впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду (АСООП) на міських автобусних маршрутах загального користування, які обслуговуються перевізниками приватної форми власності», аналізу його регуляторного впливу та оцінки стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія акта.

У вищезазначених заходах брали участь: суб’єкти господарювання, члени міських галузевих рад підприємців за відповідним напрямком роботи, представники органів місцевого самоврядування.

Станом на сьогоднішній день у м. Кривому Розі справляння плати за проїзд на автобусних маршрутах загального користування, що обслуговують перевізники приватної форми власності проводиться, виключно в готівковій формі.

Наявна система оплати та контролю проїзду в міському пасажирському транспорті не відповідає сучасним вимогам та потребує вдосконалення. Система оплати проїзду, яка використовується в пасажирському транспорті не надає можливості проконтролювати реальний пасажиропотік на маршрутах громадського транспорту і, відповідно, обіг готівкових коштів. Водіями міських автобусних маршрутів порушуються Правила надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 року №176 у частині продажу квитків пасажирам, що, у свою чергу, загрожує безпеці перевезення пасажирів громадським транспортом.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті» уведено поняття «автоматизована система обліку оплати проїзду» та «електронний квиток». Закон надає органам місцевого самоврядування повноваження з упровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті незалежно від форм власності.

Шляхом приведення низки нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України у відповідність до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті» Уряд створив правове підґрунтя для впровадження органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання сучасної системи оплати проїзду в міському пасажирському транспорті та електронного квитка.

Слід окремо зазначити, що на території міста вже на фінальній стадії впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду у міському комунальному транспорті.

Впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду на міських автобусних маршрутах загального користування наддасть суб’єктам господарювання, мешканцям міста та органам місцевого самоврядування багато переваг, у тому числі і фінансових. Електронний облік пасажиропотоку на маршрутах громадського транспорту дозволить оцінити обіг коштів, а відповідно – обґрунтованість тарифів на перевезення та можливості оновлення автопарку перевізника. Окрім того, система забезпечить не лише можливість зручної, швидкої оплати й контролю проїзду, а й зменшиться час затримки громадського транспорту на зупинках.

За результатами проведення громадських слухань та після обміну думками вирішено залишити проєкт рішення виконкому міської ради «Про проведення конкурсу з відбору суб’єкта господарювання для впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду (АСООП) на міських автобусних маршрутах загального користування, які обслуговуються перевізниками приватної форми власності» у запропонованій редакції.

 

04 листопада 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради