Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Земельний податок з громадян

Створено: 2020-07-31 15:02:02Оновлено: 2020-07-31 15:04:29

 (коментує  департамент  регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради)

 

ШАНОВНІ КРИВОРІЖЦІ!

В УМОВАХ  КАРАНТИНУ, НЕОБХІДНОСТІ ЗМЕНШЕННЯ ВІЗИТІВ МЕШКАНЦІВ ДО УСТАНОВ, ПІДПРИЄМСТВ, ОРГАНІЗАЦІЙ, ЗАДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВ’Я,- ІНФОРМУЄМО ВАС ПРО ПИТАННЯ,

ЯКІ ТУРБУЮТЬ – ДИСТАНЦІЙНО.

    Порядок обчислення плати за землю регулюється Податковим кодексом України, відповідно до якого плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної й комунальної власності.

         Платниками земельного податку є власники земельних ділянок та постійні землекористувачі, а орендної плати за землю – орендарі земельних ділянок.

         Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Облік фізичних осіб - платників податку і нарахування відповідних сум проводяться щороку до 1 травня контролюючими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за встановленою формою.

   Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

         Таким чином, громадянам, які є власниками земельних ділянок, земельний податок нараховує орган державної фіскальної служби за місцем розташування земельної ділянки та видає податкове повідомлення-рішення про належну до сплати суму земельного податку, яку необхідно сплатити протягом 60 днів з дня вручення повідомлення.

   У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника - фізичної особи до іншого протягом календарного року контролюючий орган надсилає (вручає) податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

   Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:

   розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;

   права на користування пільгою із сплати податку;

   розміру ставки податку;

   нарахованої суми податку.

   У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення.

 ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ, ЩО на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», Центр адміністративних послуг «Віза» на період карантину здійснює дистанційне обслуговування замовників послуг:

501101, пл. Молодіжна 1 (ЦНАП «Віза»)

e-mail: [email protected]

http://viza.kr.gov.ua/

«Гаряча» лінія:  0-800-500-459

 

 

31 липня 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради