Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Навіщо землевласникам необхідно завершити процедуру оформлення права власності на землю: роз’яснюємо

Створено: 2020-07-31 15:43:33Оновлено: 2020-07-31 15:46:51

Земельний офіс ЦНАПу «Віза», що реалізує завдання міського голови Юрія Вілкула зі спрощення та оптимізації надання адміністративних послуг, інформує громадян та суб’єктів господарювання про останні новації у сфері землекористування.

Питання оформлення права власності на землю завжди є актуальним для громадян. Частиною цієї процедури є присвоєння кадастрового номера земельній ділянці. Без нього власник земельної ділянки не зможе здійснювати правочини: продавати, дарувати, здавати в оренду, брати кредит під її заставу, тощо, адже у зв’язку з останніми змінами у законодавстві, що регулює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, підставою для відмови у прийнятті заяви про державну реєстрацію прав на земельну ділянку є відсутность в Державному земельному кадастрі відомостей про таку земельну ділянку.

Якщо ви маєте державний акт виданий з 2003-го року (зеленого кольору) чи з 2009-го року (синього кольору), то можете побачити на ньому зазначений кадастровий номер, а також перевірити наявність інформації на публічній кадастровій карті. Особливо актуальною перевірка є для власників державних актів зеленого кольору, адже у ті роки з ряду причин до бази ДЗК могла бути внесена не вся інформація.

Ті ж, хто отримав державний акт з 1993-го по 2003 рік (червоного кольору) має подбати про присвоєння кадастрового номера земельній ділянці. Адже ці акти не внесені в автоматизовану систему ведення Державного земельного кадастру, запроваджену у 2002-му році. Земельним ділянкам не присвоювались кадастрові номера

Отже власникам Державних актів на право приватної власності на землю старого зразка, в яких не вказано кадастровий номер земельної ділянки необхідно здійснити наступні кроки для внесення інформації про земельну ділянку до Державного земельного кадастру:

  • замовити Технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), уклавши договір із суб’єктом господарювання, що виконує роботи із землеустрою у Кривому Розі;
  • надати розроблену документацію із землеустрою для державної реєстрації  до Центру адмінпослуг «Віза» особисто, або, якщо це передбачено у договорі з землевпорядником, він це зробить онлайн з використанням електронних ресурсів Держгеокадастру  (до речі, з 10 червня державна реєстрація земельних ділянок здійснюється екстериторіально);
  • безкоштовно отримати витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку як результат проведення її державної реєстрації та внесення відомостей до Державного земельного кадастру;
  • за потреби зареєструвати право власності на земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, що також можна зробити у Центрі адмінпослуг «Віза» або у нотаріуса.

Внесення відомостей про земельну ділянку до Державного земельного кадастру є запорукою вільного розпорядження земельною ділянкою а також необхідне для належного захисту від рейдерського захоплення землі, що дуже доречне при швидкоплинних змінах у земельному законодавстві.

.

 

 

Сподіваємось, що наша інформація для Вас важлива та корисна.

 

  Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:

тел. 0-800-500-459 (безкоштовно)

e-mail: [email protected]

                                                                                                    http://viza.kr.gov.ua

 

31 липня 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради