Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Підтримуємо маленьких мешканців нашого міста з особливими потребами. 1 червня – День захисту дітей. (Коментує департамент соціальної політики виконкому міськради)

Створено: 2019-05-31 16:02:43Оновлено: 2019-05-31 16:09:09

1 червня в усьому світі відзначається Міжнародний день захисту дітей, який покликаний привернути увагу до найслабкіших   мешканців  землі – дітей, серед яких діти з інвалідністю потребують найбільшої турботи.

Довідково:  В Україні проживає майже 156 тис. дітей з інвалідністю, в тому числі у місті Києві - 10,7 тис.,  в м. Дніпро3,5 тис.,  м.  Кривому Розі –  2,5 тис. дітей цієї категорії.

Органами місцевого самоврядування проводиться кропітка робота, спрямована на соціальну підтримку юних мешканців міста з особливими потребами.

Розширено спектр соціальної підтримки особливих дітей шляхом надання їм різноманітної допомоги. Програмою соціального захисту окремих категорій мешканців м. Кривого Рогу на 2019 рік передбачено понад 18 млн. грн. , що майже в 4 рази більше минулого року, саме на підтримку особливих дітей.

Вперше у 2019 році за ініціативи міського голови Юрія Вілкула, передбачено коштом міського бюджету виплату одноразової матеріальної допомоги, всім без виключення сім’ям,  які  виховують дітей з інвалідністю, по 5 тис. грн. на кожну дитину.

Крім того, додатково до вищевказаної допомоги  проводяться виплати:

щомісяця  –  онкохворим   дітям   на    додаткове   харчування   по

1,0 тис. грн. на кожну дитину за списками лікувально-профілактичних закладів;           

одноразово - сім’ям, де діти хворі на фенілкетонурію, сім’ям, в яких   діти   з   інвалідністю   потребують   забезпечення   підгузками    по

11,5 тис. грн. на кожну дитину  (235 дітей), у зв’язку з витратами на лікування за зверненнями батьків (з початку 2019 року по 25 заявам виплачено 152,6 тис. грн.), на відшкодування вартості тепло-водопостачання та водовідведення 1,2 млн. грн.

Коштом міського бюджету для дітей з особливими потребами закуповуються новорічні подарунки (на поточний рік передбачено кошти в  сумі  238,5 тис.  грн.),   оплачуються   путівки  на  оздоровлення  (для

206 дітей на загальну суму 1,3 млн. грн.), відшкодовується вартість встановлення металевих пристроїв для з’їду на інвалідних візках (140,0 тис грн.), транспортні послуги за заявками громадських організацій дітей з інвалідністю для відвідування екскурсій (з початку року оплачено 2 послуги на загальну суму  12,1 тис. грн.), та інше.

Коштом міського бюджету утримується комунальна установа «Центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю» Криворізької міської ради (передбачено 4,2 млн. грн. на рік), забезпечено умови з надання різноманітних реабілітаційних послуг дітям з інвалідністю з ураженням центральної нервової системи та хворим на дитячий церебральний  параліч  і  дітям,  які  належать  до  групи  ризику.  З  початку

2019 року  в  установі   малюки  з особливими  потребами  отримали  понад

8,8 тис. реабілітаційних послуг.

 

Заняття з реабілітації дітей з інвалідністю в  КУ «Центр соціальної реабілітації дітей
з інвалідністю» Криворізької міської ради

Приділяється увага створенню безбар’єрного середовища. Завдяки спільній роботі посадовців, підприємств установ та організацій усіх форм власності, громадських організацій осіб з інвалідністю: Криворізького міського громадського товариства по захисту прав дітей-інвалідів з дитинства «Веселка»; територіально-первинної організації Українського товариства сліпих; Криворізької територіальної організації УТОГ Дніпропетровської обласної організації УТОГ; громадської організації по захисту прав дітей та дітей-інвалідів «Промінь надії» та інших, в місті поступово долаються перешкоди у вигляді сходинок до житлових будинків (починаючи з 2013 року, коштом міського бюджету надано на вирішення такої проблеми 20 особам з інвалідністю на колясках одноразову грошову допомогу, в  тому  числі  для 2 дітей з інвалідністю), будівель громадського призначення, бордюрів на тротуарах доріг та пішохідних переходах, непристосованих транспортних засобів до потреб осіб, які пересуваються на кріслах колісних та інших нозологій. Споруджуються пандуси, встановлюються звукові пристрої та пристрої зворотного обліку часу  на пішохідних переходах, тактильна плитка та інші зручності.

Ще одним з проявів турботи на місцевому рівні є забезпечення коштом місцевого бюджету послуг «соціального таксі» дітям з інвалідністю, які пересуваються за допомогою крісел колісних або хворим на злоякісні новоутворення з обмеженою здатністю до самостійного пересування (послуги надаються 4 рази на місяць), з початку поточного року діти за заявками батьків отримали безоплатно 16 послуг з перевезення. З метою покращення сфери таких послуг у минулому році придбано третю одиницю «соціального таксі». Починаючи з 2019 року, ці послуги мають можливість отримувати діти з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб.

Особливими дітьми опікуються громадські організації осіб з інвалідністю. Їх пропозиції завжди уважно розглядаються органами місцевого самоврядування і враховуються під час реалізації заходів, спрямованих на соціальну підтримку  «маленьких особливих».

Питання соціальної підтримки дітей з інвалідністю є пріоритетними в роботі органів місцевого самоврядування.

З нагоди  Міжнародного дня захисту дітей  бажаємо всім особливим діткам та  їх батькам міцного здоров’я, щасливого дитинства, духовного та матеріального благополуччя,  здійснення дитячих мрій.

Місто Кривий Ріг дружнє до дітей з особливими потребами.

Ми працюємо для мешканців міста Кривого Рогу

і завжди готові до співпраці.

Ваші зауваження та пропозиції просимо надавати  за електронною адресою: e-mail: upszn@kr.gov.ua

Контакти департаменту соціальної політики:

                                   Тел. (0564)74-72-77, 097-027-26-24

адреса: пр. Металургів, 36б

31 травня 2019

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради