Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Ю.Вілкул: Навіть під час війни важливо допомагати криворіжцям започатковувати власні справи, розвивати свій бізнес, а підприємствам - створювати нові робочі місця

Створено: 2023-05-03 15:13:25Оновлено: 2023-05-03 15:18:00

З початку війни у Кривому Розі переробні підприємства не тільки не зупинялись, а навпаки - розвиваються, отримують гранти на розвиток свого бізнесу.
В. о. міського голови Юрій Вілкул провів виїзну робочу нараду на базі ТОВ «ЛВК «ПРОМГРУП» та міського молокозаводу щодо існуючих механізмів підтримки криворізьких підприємств.


«Незважаючи на воєнний стан, підприємства стабільно працюють, забезпечують мешканців першочерговими продуктами харчування. Ми, зі свого боку, тримаємо на постійному контролі всі питання життєдіяльності міста. Крім того, допомагаємо криворіжцям започатковувати власні справи, розвивати свій бізнес, а підприємствам - створювати нові робочі місця, тим самим, зміцнюючи економіку країни та Кривого Рогу»,- підкреслив Юрій Вілкул.
З початку війни у Кривому Розі зареєстровано 837 нових суб’єктів бізнесу. З них, з початку 2023 року - 267 суб’єктів.
У рамках муніципальної програми розвитку підприємництва, коли розпочалася повномасштабна війна, були прийняті заходи щодо підтримки бізнесу в період воєнного стану, в тому числі, супроводу суб’єктів господарювання в грантових програмах.


Тільки протягом трьох місяців 2023 року проведено 80 зустрічей, залучено майже 500 учасників. 46 підприємців вже подали на розгляд свої бізнес-проєкти на державні гранти. На сьогодні, основною державною грантовою програмою для стимулювання бізнесу є урядовий проєкт «єРобота», що включає програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств.


У Кривому Розі популярності серед підприємців набула програма «Власна справа», за якою можна отримати фінансову підтримку від держави у вигляді мікрогранту (від 50 до 250 тисяч гривень). Гроші можна витратити на придбання чи лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщень. Обов’язковою умовою надання коштів є створення 1 чи 2 робочих місць в залежності від суми отриманого гранту.


На сьогодні 44 підприємця вже отримали грант на розвиток своєї підприємницької діяльності, створивши при цьому 92 нових робочих місця. Напрямки підприємництва, в яких заявники планують реалізувати себе, різноманітні: це і виробництво комбікормів, виготовлення круп, роздрібна торгівля, продаж фільтрованої води, відкриття салону краси, ательє, закладу громадського харчування, тощо.
Ще одна програма, участь у якій взяли підприємства Кривого Рогу це - «Новий рівень». Тут грант надається у розмірі до 8 млн грн за умови співфінансування та спрямовується на придбання обладнання для створення або збільшення виробничих потужностей переробних підприємств. Три криворізьких підприємства отримали гранти на суму 14,8 млн. грн на придбання виробничого обладнання, додатково створивши 55 нових робочих місць. Одне із них - міський молокозавод.


«Наш молокозавод один із лідерів серед виробників молочної продукції в області. З початку цього року виготовив понад 2400 т продукції. Вся продукція виготовляється на новітньому європейському обладнанні й відповідає міжнародним стандартам якості. У перші дні війни ми зазнали спад виробництва на 30%, але на сьогоднішній день працюємо у звичному режимі. У цьому році ми скористалися державною грантовою програмою для переробних підприємств «еРобота: Новий рівень» і очікуємо надходження коштів в сумі 7,2 млн грн. на розвиток. Спрямуємо їх на на придбання обладнання для ліній фасування готової продукції. Встановлення нового обладнання дасть можливість збільшити обсяги виробництва до 1 тис тон на місяць, вплине на покращення якості продукції та зменшення витрат на виробництво. Крім того, за умовами проєкту «єРобота» на нашому підприємстві буде створено додатково ще 25 робочих місць. Зараз у нас працюють 8 вимушених переселенців. І ще, хочу зазначити, що молокозавод - відповідальний платник податків, якщо всі умови виконаємо, то повертати гроші нам не потрібно. Працюємо для українського народу та задля Перемоги!»,- зазначив Сергій Бойко, директор молокозаводу №1.
Підприємство «ЛВК «ПРОМГРУП», основною діяльністю якого є виробництво машин і устаткування для гірничо-видобувної, металургійної, енергетичної промисловості, а також ремонт обладнання, отримало грант у розмірі 5 млн 250 тис. грн. На ці кошти компанія планує придбати виробниче обладнання з програмним управлінням.

03 травня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради