Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Прес-конференція із начальником управління комунальної власності міста Людмилою Федоренко

Створено: 2010-06-29 12:56:57Оновлено:

29 червня 2010 року у прес-центрі виконкому Криворізької міської ради відбулася прес-конференція із начальником управління комунальної власності міста Людмилою Федоренко.

Л.Федоренко відзначила, що основними завданнями управління комунальної власності міста виконкому міськради є реалізація державної та місцевої політики в галузі, спрямованій на ефективне здійснення наданих міською радою повноважень щодо управління, користування та розпорядження комунальною власністю міста, приватизації, відчуження, передачі в орендне користування комунального майна тощо.

У місті продовжується робота щодо поповнення комунальної власності Кривого Рогу шляхом прийняття об’єктів житлового фонду, соціальної інфраструктури державної та інших форм власності, безхазяйного майна і відумерлої спадщини. Зокрема, на виконання Закону України „Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків” та з метою забезпечення конституційного права на житло мешканців гуртожитків, які на законних підставах тривалий час у них проживають, управлінням комунальної власності міста виконкому міськради було підготовлено проект рішення міської ради, „Про затвердження Програми передачі гуртожитків у власність територіальної громади міста”, який затверджено на сесії міської ради від 24.03.2010 № 3767. Згідно з ухваленою Програмою до кінця 2011 року до комунальної власності міста мають бути передані вісім гуртожитків державної форми власності.

Крім того, управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради постійно проводить роботу щодо оформлення правовстановлювальних документів на об’єкти нерухомості їх балансоутримувачами. На теперішній час оформлено 248 свідоцтв про право власності на нерухоме майно, що належить територіальній громаді міста Кривого Рогу, в т.ч. з початку року - 19.

На прес-конференції Л.Федоренко додала, що на підставі повноважень орендодавця об’єктів комунальної власності міста управління веде роботу щодо укладання договорів оренди рухомого та нерухомого майна, у т.ч. на конкурсних засадах, укладає інші договори цивільно-правового характеру, що не передбачають передачу прав власності, здійснює постійний контроль за виконанням їх умов, у т.ч. за надходженням коштів, отриманих від оренди, вживає передбачених законодавством заходів щодо розірвання договорів оренди у судовому порядку в разі невиконання орендарями їх умов.

З метою створення більш сприятливих умов для діяльності суб’єктів господарювання управлінням було розроблено регуляторний акт – Положення про порядок оформлення оренди об’єктів комунальної власності міста, який затверджено рішенням міської ради від 25.03.2009 № 3163. Саме цим документом передбачено укладення договорів оренди. У разі надходження двох і більше заяв від суб’єктів господарювання на оренду одного й того ж об’єкта, право на укладання договорів оренди вирішується відповідно до рішення виконкому міськради від 12.01.2005 №36 „Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право укладення договору оренди об’єктів комунальної власності міста” (зі змінами та доповненнями). З початку року управлінням проведено 11 конкурсів на право укладення договору оренди об’єктів комунальної власності міста загальною площею 1962,69 м2, на яких розглянуто 22 об’єкта комунальної власності за участі 36 суб’єкта господарювання.

Всього надходження плати за оренду по місту за п’ять місяців поточного року склали 7,6 млн. грн. При цьому, перераховано до міського бюджету 3,2млн.грн.

Л.Федоренко повідомила, що як і в попередні роки, за підтримки місцевої влади, суб’єкти господарювання мають змогу приватизувати орендовані об’єкти шляхом викупу, в той час коли на державному рівні продаж об’єктів здійснюється на конкурсній основі. І як результат, із загальної кількості проданих у 2009 році об’єктів, 87% придбано шляхом викупу.

З початку 2010 року управлінням вже укладено 26 договорів купівлі-продажу об'єктів приватизації. Загальна площа приватизованих об'єктів за цей період склала 2, 823 тис. кв.м. Як результат, до міського бюджету надійшло 2,25 млн. грн., до державного - (20%ПДВ) - 0,45 млн.грн. З початку року управлінням комунальної власності міста була започаткована регуляторна процедура для подальшого вдосконалення процесу приватизації, визначення механізму передачі права власності від комунальної до приватної у відповідності з чинним законодавством. На черговій сесії міської ради у червні поточного року було розглянуто та затверджено регуляторний акт - рішення міської ради „Про затвердження Порядку приватизації об’єктів комунальної власності міста та незавершеного будівництва ”, у новій редакції.

У 2010 році приватизація об’єктів комунальної власності міста відбувається з урахуванням Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку набуття прав на землю» яким також внесено відповідні зміни до Цивільного кодексу, який діє з 1 січня 2010 року. Цим Законом визначено, що істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на будівлю або споруду є наявність розміру та кадастрового номеру земельної ділянки на якій розташований об’єкт приватизації. Начальник управління комунальної власності міста Людмила Федоренко заявила, що управлінням вже відпрацьовано механізм щодо оформлення документів на земельні ділянки, на яких розташовані об’єкти комунальної власності міста, які можуть бути приватизовані.

Крім цього, під час прес-конференції журналісти отримали змістовні відповіді на інші питання щодо основних напрямків діяльності управління комунальної власності міста.


© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради