Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ПОВІДОМЛЕННЯ про оприлюднення проєкту регуляторного акта

Створено: 2020-02-27 16:15:31Оновлено: 2020-02-27 16:20:24

ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення проєкту регуляторного акта – рішення міської ради «Про встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у      м. Кривому Розі на 2021 рік» та аналізу його регуляторного впливу

Органи місцевого самоврядування в рамках, визначених Податковим кодексом України (надалі – Кодексом), мають ухвалювати рішення про встановлення місцевих податків і зборів.

Рішення про встановлення місцевих податків та зборів офіційно оприлюднюється до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, у якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін (плановий період). У іншому разі норми відповідного рішення міської ради застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

Кодексом зобов’язано копію рішення міської ради про встановлення місцевих податків чи зборів або про внесення змін до них надсилати в електронному вигляді в десяти денний строк з дня ухвалення до контролюючого органу, в якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків і зборів, але не пізніше 01 липня року, що передує бюджетному періоду, у якому планується застосування встановлюваних місцевих податків і зборі або змін до них. Крім того, інформацію щодо ставок та наданих пільг юридичним та/або фізичним особам зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, надається за формою, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 2017 року №483 «Про затвердження форм типових рішень про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки  (надалі – Постанова №483), у термін, визначений Кодексом.

Питання залучення 87,95 млн. грн. до бюджету міста від платників податку пропонується вирішити шляхом ухвалення рішення міської ради з урахуванням вимог чинного законодавства та в межах повноважень, делегованих органам місцевого самоврядування.

Кодексом визначено платників податку: фізичні особи та юридичні особи (резиденти і нерезиденти України). При цьому, окремо не розподіляються фізичні особи на громадян і фізичних осіб-підприємців. Тобто, до цієї групи платників віднесено як громадян, так і фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до підпунктів 266.7.1,  266.7.2 пункту 266.7 статті 266 Кодексу обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючими органами, податкове повідомлення-рішення про сплату суми/сум обчисленого податку, відповідні платіжні реквізити, контролюючі органи надсилають (вручають) платнику податку за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 01 липня року, що наступає за базовим податковим (звітним) періодом(роком). Тобто, фізичні особи податок за 2021 рік на прогнозованому рівні 24,92 млн грн будуть сплачувати у 2022 році.

Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 01 січня звітного року й до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію за формою, установленою в порядку, передбаченому статтею 46 Кодексу. Прогнозні надходження в сумі 63,03 млн грн від сплати податку юридичними особами надійдуть у 2021 році.

Розв’язання проблеми встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у місті Кривому Розі за допомогою ринкового механізму неможливе, оскільки чинним законодавством визначено, що  встановлення місцевих податків та зборів є виключними повноваженнями органів місцевого самоврядування (стаття 12 Кодексу).

Ухвалення рішення сприяє підвищенню рівня податкової дисципліни, ефективності контролю державної податкової служби в частині наповненості бюджету міста, своєчасності сплати податку та забезпечення фінансування міських цільових програм.

Проєкт поданий управліннями розвитку підприємництва, економіки, департаментом фінансів виконкому Криворізької міської ради. Аналіз регуляторного впливу підготовлено з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 №1151 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 №308», за формами передбаченими в додатках 1-4.

Проєкт рішення та аналіз його регуляторного впливу розміщені 27.02.2020 в міській газеті «Червоний гірник» та на офіційних вебсторінках:

- Криворізької міської ради та її виконавчого комітету у підрозділі «Регуляторна політика» розділу «Інформаційна база» https://kr.gov.ua;

- виконкомів районних у місті рад Металургійної, Довгинцівської, Покровської, Інгулецької, Саксаганської, Тернівської, Центрально-Міської http://mtlrg-kr.gov.ua/, http://dlgr.gov.ua/, http://www.pokrovkr.gov.ua/, http://ing-org.gov.ua/, https://srvk.gov.ua/, http://trnvk.gov.ua/, http://vykonkom-tsmkr.gov.ua/

Цілі прийняття проєкту: установлення ставок  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до вимог Кодексу (проєкт включено до плану діяльності міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2020 рік (рішення міської ради від 30.10.2019 №4165, розміщено на офіційному вебсайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету та оприлюднено в міській газеті «Червоний гірник» 05.11.2019).

Зауваження та пропозиції в письмовій формі приймаються з 27.02.2020 в місячний термін відповідальними (управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради (каб.510, тел.(056) 493-08-71), електронна адреса: [email protected]; економіки  виконкому Криворізької міської ради (каб.222, тел.(0564)92-13-17), електронна адреса: [email protected];департамент фінансів виконкому Криворізької міської ради (каб. 219,  тел.  (0564) 92-01-41), електронна адреса: [email protected]).

а також на електронні поштові скриньки виконкому Криворізької міської ради [email protected]  і виконкомів районних у місті рад Металургійної, Довгинцівської, Покровської, Інгулецької, Саксаганської, Тернівської, Центрально-Міської: [email protected], dlgr@dlgr.gov.ua, zag.zhv@ukr.net, [email protected],  [email protected], [email protected], [email protected]

Зі змістом зведеної таблиці пропозицій і зауважень можна буде ознайомитися на офіційному вебсайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету. 

Додатково  буде проведено громадські слухання по обговоренню проєкту рішення міської ради «Про встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у м. Кривому Розі на 2021 рік» та аналізу його регуляторного впливу, оцінки стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія акта. 

Дата, місце та час його проведення: 19.03.2020, о 15.00, каб. 139 приміщення виконкому Криворізької міської ради (м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1).

Тема громадських слухань: обговорення проєкту рішення міської ради «Про встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у м. Кривому Розі на 2021 рік» та аналізу його регуляторного впливу, оцінка стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія акта. 

Відповідальні особи за проведення обговорення та їх контактні телефони:

- управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради (начальник – Рижкова Ірина Олексіївна), адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, каб. 510, тел. (056) 493-08-71;

- управління економіки  виконкому Криворізької міської ради (виконуюча обов’язки начальника – Павлушенко Оксана Василівна), адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, каб.222, тел.(0564)92-13-17).

- департамент фінансів виконкому Криворізької міської ради (начальник – Рожко Олена Василівна), адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, каб. 219,  тел.  (0564) 92-01-41.

Інформація про те, де можна ознайомитися з матеріалами громадських слухань: з 27.02.2020 на офіційній вебсайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету https://kr.gov.ua/  (підрозділ «Регуляторна політика» розділу «Інформаційна база» Þ «Обговорення проєктів регуляторних актів») та Криворізькій міській газеті «Червоний гірник» від 27.02.2020.

Участь у громадських слуханнях можуть узяти дієздатні члени територіальної громади віком від 18 років, суб’єкти господарювання, об’єднання  (громадські, суб’єктів господарювання), наукові установи та консультативно-дорадчий орган у здійсненні державної регуляторної політики.

Інформацію щодо результатів громадських слухань з обговорення вищезазначеного регуляторного акта буде оприлюднено на офіційному вебсайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету, у міській газеті «Червоний гірник».

27 лютого 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради