Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Звіт про базове відстеження результативності регуляторного акта

Створено: 2020-06-25 10:05:07Оновлено: 2020-06-25 10:06:52

Звіт

про базове  відстеження  результативності  регуляторного  акта - проєкту рішення  Криворізької міської  ради «Про встановлення  ставок єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва м. Кривого Рогу на 2021 рік»

 

1. Назва регуляторного  акта,  результативність якого відстежується:  проєкт рішення Криворізької міської  ради  «Про встановлення  ставок єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва    м. Кривого Рогу на 2021 рік».

 

2. Виконавець  заходів з  відстеження: управління розвитку підприємництва та департамент фінансів виконкому Криворізької міської  ради.

 

3. Цілі прийняття акта: установлення ставок єдиного податку для суб’єктів господарювання – платників податку І та ІІ груп залежно від виду господарської діяльності,  відповідно до вимог Податкового кодексу України (надалі – Кодекс).

 

4.Строк виконання заходів з відстеження: з 23.04.2020 по 25.05.2020.

 

5. Тип  відстеження:  базове.

 

6. Методи  одержання  результатів  відстеження: 

Аналіз прогнозних показників за період базового відстеження:

- статичних – фактичних  та прогнозних надходжень до бюджету міста від сплати єдиного податку, чисельності платників податку в 2019, 2020, 2021 роках за інформаціями Криворізьких північного та  південного управлінь ГУ ДПС у Дніпропетровській області (листи від 14.01.2020 №4174/10/04-36-57-40, 21.01.2020 №334/9/04-36-56-50)

- оціночних – витрат коштів й часу на реалізацію регулювання, за результатами консультацій з представниками консультативно-дорадчих органів у здійсненні державної регуляторної політики під час підготовки аналізу регуляторного впливу  проєкту рішення міської ради, рівня поінформованості.

 

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність регуляторного акта, а також спосіб одержання даних:

Базове відстеження здійснюється з метою оцінки стану суспільних відносин, на регулювання яких спрямована дія акту, та проводиться на підставі:

- інформацій Криворізьких управлінь Головного управління ДПС у Дніпропетровській області щодо чисельності платників податку,  прогнозних надходжень до бюджету міста від сплати податку;

- консультацій з представниками територіального відділення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» у Дніпропетровській області, Криворізького представництва Дніпропетровської торгово-промислової палати; членами міської координаційної та галузевих рад підприємців за відповідними напрямами діяльності щодо витрат часу й коштів на реалізацію регулювання.

 

8. Кількісні  та  якісні  значення  показників  результативності  регуляторного  акта.

Кількість платників податку, на яких поширюватиметься регуляторний акт, осіб.

Дія регуляторного акта поширюється на суб’єктів господарювання, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку І й ІІ груп.

За інформаціями Криворізьких управлінь Головного управління ДПС у Дніпропетровській області станом на 01.01.2020 у м. Кривому Розі  обліковано 10 198 платників єдиного податку, з них: І групи – 2 957 суб’єктів господарювання, ІІ групи –    7 241.

На 2021 рік прогнозна кількість платників єдиного податку складає 10 293, з них І група - 3 002 суб’єкти господарювання, ІІ групи – 7 291 суб’єкт господарювання (листи Криворізьких управлінь Головного управління ДПС у Дніпропетровській області від 11.01.2019 №3096/10/04-36-57-08 та від 10.01.2019 №272/04-36-56-02-40).

На кількість суб’єктів господарювання можуть уплинути зміна групи платників податків та системи їх оподаткування; економічна ситуація, оскільки працездатне населення шукає джерела доходу за територіальними межами країни й міста.

Відповідно до статті 12 Кодексу міська рада в межах повноважень ухвалює рішення про встановлення місцевих податків і зборів. Згідно зі статтею 10 Кодексу єдиний податок належить до місцевих податків і фіксовані ставки єдиного податку для фізичних осіб-підприємців установлюються міськими радами в межах розміру ставок, визначених Кодексом (для І групи платників єдиного податку – не більше 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, для ІІ групи платників єдиного податку – не більше 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати).

Надходження до бюджету міста коштів від сплати єдиного податку (млн грн).

У 2019 році надходження до бюджету міста від сплати єдиного податку від платників І та ІІ групи склали 68,70 млн грн, у тому числі І групи – 5,7 млн грн., ІІ групи – 63,0 млн грн.

На 2020 рік надходження від сплати єдиного податку від платників І та ІІ групи очікуються в сумі 69,40 млн грн, у тому числі І групи – 6,00 млн грн,ІІ групи – 63,40 млн грн. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 0,7 млн грн. Зростання зумовлено збільшенням ставок для платників І та ІІ групи залежно від прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати згідно з законодавством (Державний бюджет України на 2020 рік – прожитковий мінімум для працездатних осіб – 2 102,00 грн.; мінімальна заробітна плата – 4 723,00 грн).

Прогнозний обсяг надходжень до бюджету міста за ставками єдиного податку на 2021 рік складатиме 80,90 млн грн., у тому числі  І групи – 6,50 млн грн, ІІ групи – 74,40 млн грн.,  який є розрахунковим і може змінюватися від чинників, на які неможливо вплинути (чисельність платників, обов’язковість сплати ними податку, виникнення податкового боргу).

Кошти, що надійдуть від сплати даного податку можливо буде спрямувати на виконання соціально важливих міських програм, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо.

Розмір коштів і час, що витрачаються суб’єктами господарювання , пов’язані з виконанням вимог акта (грн/год.).

Під час розробки проєкту регуляторного акта на 2021 рік проведено консультації з Криворізькими управліннями Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, представниками територіального відділення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» у Дніпропетровській області, Криворізького представництва Дніпропетровської торгово-промислової палати та консультативно-дорадчими органами: міська координаційна рада з питань розвитку підприємництва, міські галузеві ради підприємців за відповідними напрямами роботи, фокус-група та обраховано витрати коштів і часу, пов’язані з виконанням вимог акта, що виникають у суб’єктів господарювання: вони склали 1,75 год./563,23 тис. грн.

            Розмір коштів, що витрачатимуться суб’єктами господарювання, пов’язаний з виконанням вимог акта, може бути скоригований при зміні розміру мінімальної заробітної плати у 2021 році, а час залишається незмінним.

 Рівень поінформованості суб’єктів господарювання з основних положень акта.

Поінформовано суб'єктів господарювання, фізичних осіб про оприлюднення проєкту регуляторного акта – рішення міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва м. Кривого Рогу на 2021 рік» та аналізу регуляторного впливу на офіційних вебсайтах Криворізької міської ради та її виконавчого комітету, підрозділ «Регуляторна політика» розділу «Інформаційна база» https://kr.gov.ua, виконкомів районних у місті рад, на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних https://data.gov.ua, у Криворізькій міській газеті «Червоний гірник» від 23.04.2020 № №26 (22021).

Рівень поінформованості є високим, оскільки мешканці користуються не тільки паперовими носіями засобів масової інформації, але й електронною їх версією (статистичні дані не обраховуються). Офіційними вебсторінками Криворізької міської ради та її виконавчого комітету (розділ «Регуляторна політика»), виконкомів районних у місті рад у 2019 році скористалися майже 630 тис. відвідувачів.

            Крім того, 28.04.2020 у виконкомі міської ради проведено громадські слухання у форматі відео-конференції (платформа Zoom) з обговорення проєкту регуляторного акта – рішення міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва м. Кривого Рогу на 2021 рік».

            У вищезазначеному заході брали участь суб’єкти господарювання,  представники депутатського корпусу, консультативно-дорадчих органів, діяльність яких пов’язана з темою громадських слухань, органів місцевого самоврядування, які зареєструвалися на платформі Zoom.

            Надано характеристику за кожним показником результативності регуляторного акта щодо кількості платників податків, на яких поширюється регулювання, надходження до бюджету міста коштів від їх сплати, розміру коштів і часу, що витрачаються суб’єктами господарювання, та рівнем їх поінформованості з основних положень акта.

З метою забезпечення інформованості громади та суб’єктів господарювання прийняте рішення міської ради буде оприлюднено на офіційному вебсайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету: підрозділ «Регуляторна політика» розділу «Законодавство України» https://kr.gov.ua, на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних https://data.gov.ua, у засобах масової інформації, направлене на адресу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області,  в термін,установлений законодавством.

 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей.

Проєкт регуляторного акта - рішення міської ради  «Про встановлення  ставок єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва м. Кривого Рогу на 2021 рік» забезпечить дотримання норм чинного податкового законодавства,  як органами державної податкової служби, органами місцевого самоврядування, так і суб’єктами господарювання, у порядку та на умовах, визначених Кодексом і цим регуляторним актом.

Запропонований розмір ставки єдиного податку надає можливість здійснення фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо, виконання міських цільових програм на які розраховують члени територіальної громади.

Оцінка ступеня досягнення цим регуляторним актом визначених цілей буде здійснена при проведенні повторного відстеження, відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», за показниками:

 

Показник

2021 рік

Кількість платників податку, на яких поширюватиметься регуляторний акт*, осіб

10 293

 

Надходження коштів до бюджету міста від сплати  єдиного податку  (млн. грн.) **

80,90

Розмір часу і коштів, що витрачатимуться суб’єктами господарювання фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта (год. / тис грн.)***

1,75 год. / 563,23 тис. грн.

( або 54,72 грн. на одного суб’єкта господарювання) 

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання з основних положень акта

Високий

 

*Кількість платників на 2021 рік за даними Криворізьких управлінь Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

**Прогнозна сума надходження коштів до бюджету міста від сплати єдиного податку надана Криворізькими управліннями Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (листи від 14.01.2020 №4174/10/04-36-57-40 та  21.01.2020 №334/9/04-36-56-50).

 ***Розмір коштів, що витрачатимуться суб’єктами господарювання – фізичними особами, пов’язаний з виконанням вимог акта, може бути змінений, якщо зміниться розмір прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

1,75 годин – розмір часу з таблиці 2 до аналізу регуляторного впливу проекту рішення міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва м. Кривого Рогу на 2021 рік» М-Тест (0,25 год. (рядок 7) + 1,5 год. /рядок 10/);

563,23 тис. грн. (або 54,72 грн. на одного суб’єкта господарювання) – розмір коштів з таблиці 2 до аналізу регуляторного впливу проєкту рішення міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва м. Кривого Рогу на 2021 рік» М-Тест (рядок 14).

 

 

Секретар міської ради                                                                  Сергій Маляренко

25 червня 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради