Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Прес-конференція із начальником комітету у справах сім’ї і молоді Світланою Лавренко

Створено: 2010-05-25 13:56:15Оновлено:

25 травня 2010 року у прес-центрі виконкому Криворізької міської ради відбулася прес-конференція із начальником комітету у справах сім’ї і молоді Світланою Лавренко. На прес-конференції було розглянуте питання щодо роботи комітету з багатодітними сім’ями.

У Кривому Розі 1854 багатодітної сім’ї (станом на 01.01.2010). У 30 сім’ях виховується 7 і більше неповнолітніх дітей. На обліку в Міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах перебуває 103 родини.

С.Лавренко зазначила, що комітетом у справах сім’ї і молоді виконкому міськради щороку готується бюджетна програма реалізації державної та місцевої політики щодо поліпшення становища дітей, молоді, жінок і сім’ї у Кривому Розі, яка затверджується рішенням міської ради.

Рішенням сесії міської ради від 23.07.2008 року № 2628 затверджено Програму підтримки багатодітних сімей та дітей пільгових категорій у місті Кривому Розі на 2008 – 2011 роки. Завдяки цій Програмі у нашому місті отримують безкоштовне харчування у закладах освіти не лише діти початкової школи, але й діти з багатодітних сімей, які навчаються у 5 - 11 класах. Так на їх харчування у 2010 році у міському бюджеті передбачено 200 тисяч гривень.

На прес-конференції С.Лавренко докладно розповіла про Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей”, який набрав чинності 01.01.2010 року. Згідно цього Закону багатодітні сім’ї мають наступні пільги:
- 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);
- 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.
- 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;
- позачергове встановлення квартирних телефонів.
Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:
- безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;
- щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;
- першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;
- безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі міжрайонних, та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;
- безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України „Про оздоровлення та відпочинок дітей”;
- діти з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро і більше дітей, а також особи віком від 18 до 23 років із таких сімей звільняються від плати за навчання у вищих навчальних закладах державної та комунальної форми власності усіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають вперше.

Для отримання всіх вищезазначених пільг батькам і дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення.

02.03.2010 року вийшла Постанова Кабінету Міністрів № 209 „Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної родини ”. Згідно цієї Постанови видача посвідчень покладається на комітети (відділи) у справах сім’ї і молоді, бланки посвідчень виготовлюється Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту та є бланками суворої звітності та єдиними по всій Україні.

С.Лавренко зауважила, що на сьогоднішній день комітетом у справах сім’ї і молоді виконкому міськради підготовлені та надані списки дітей з багатодітних сімей віком від 0 до 18 років до управління охорони здоров’я та списки дітей з багатодітних сімей віком від 6 до 18 років до відділу транспорту і зв’язку виконкому міськради. У свою чергу комітетами у справах сім’ї і молоді виконкомів районних у місті рад надані списки багатодітних сімей підприємствам, що надають послуги (тепло, газопостачання, та ін.).

Також комітетами у справах сім’ї і молоді виконкомів міської та районних у місті рад постійно проводиться роз’яснювальна робота серед багатодітних сімей щодо обов’язкової їх реєстрації у Єдиному державному реєстрі осіб, які мають право на пільги. Також на прес-конференції були розглянуті актуальні наразі питання про організацію відпочинку, оздоровлення та зайнятості дітей і молоді в літній період 2010 року та про форми зайнятості дітей і молоді в літній період, зокрема організацію громадських робіт.

Крім цього, на прес-конференції журналісти отримали вичерпні відповіді на всі свої питання.
© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради