Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Ю.Вілкул: Розроблений нами Бюджет міста на 2022 рік - це повне збереження всіх соціальних програм підтримки криворіжців та перспективний розвиток міста, навіть в умовах вкрай складної економічної ситуації

Створено: 2021-11-24 13:17:01Оновлено: 2021-11-24 13:19:37

Соціальний захист криворіжців - наша принципова позиція і будемо її відстоювати в інтересах мешканців міста,  незважаючи на тиск, який здійснюється, - підкреслив в.о. міського голови Юрій Вілкул.

На сесії депутати більшості фракцій міськради ухвалили представлений мерією Бюджет міста на 2022 рік.  

У бюджеті-2022 збережені всі соціальні програми для мешканців міста, програма безкоштовного проїзду у міському комунальному транспорті, допомога з оплати послуг ЖКГ, безкоштовне харчування для школярів 1-4 класів, виплати чорнобильцям, афганцям, ветеранам, учасникам АТО, безкоштовні медичні програми для криворіжців. Також, закладено кошти на перспективні програми – реконструкцію мікрорайонів, доріг та проспектів, модернізацію лікарень.

Пріоритет ухваленого бюджету – соціальний захист криворіжців. На соціальні статті передбачено понад половину видатків – 57%.

  • Повністю збережено програму безкоштовного проїзду в міському комунальному транспорті «Карткою криворіжця». Безкоштовний проїзд буде, незважаючи на те, що раніше надіслані з Києва перевіряючі держаудитслужби наполягають, що це - «порушення», а ціна проїзду має становити повну собівартість – 14 грн.
  • Повністю збережено Програму допомоги криворіжцям у частковій компенсації з оплати послуг ЖКГ. Раніше, за програмою Вілкула-Павлова  її збільшено удвічі. Передбачено, що допомогу  протягом  наступного року отримають понад 146 тисяч домогосподарств Кривого Рогу.
  • Повністю збережено програму безкоштовного харчування школярів 1-4 класів та пільгових категорій. Більше того, її розмір збільшено на 40 млн грн. для забезпечення якісного харчування учнів  в умовах зростання цін на продукти. А в дитячих садках батьки сплачуватимуть лише 50% вартості харчування дітей. Ці програми будуть продовжені, хоча ревізори з Києва наполягають, що безкоштовне харчування дітей-сиріт та дітей інших пільгових категорій у дитячих садках – «невиправдана витрата» міста.
  • Повністю збережено та розширено міські програми «Здоров'я нації» та «Стоп-інфаркт». Це -  безкоштовні для криворіжців операції із шунтування, встановлення кардіостимуляторів, допомога у забезпеченні медикаментами пільговиків, хворих на цукровий діабет, онкозахворювання, безкоштовні офтальмологічні обстеження та інше. Загалом, витрати на медицину збільшено майже вдвічі – на 234 млн грн і становитимуть 544,2 млн грн.
  • Повністю зберігається міська програма підтримки учасників АТО – як пільги при оплаті послуг ЖКГ так і щомісячні та одноразові виплати – до 5000 грн.
  •  Повністю зберігається та розширюється програма допомоги сім'ям, які виховують дітей з інвалідністю – вони отримають по 10000 грн із міськбюджету.

Також, виплати із міського бюджету – до 5000 грн отримають афганці, чорнобильці, ветерани. Загалом, витрати на Комплексні соціальні програми збільшено майже на 100 млн грн – до 494 млн грн, передбачено 50 різних видів матеріальної допомоги, пільг та компенсацій.

Важливою складовою міського бюджету буде збереження та підтримка ДЮСШ, де займаються спортом юні криворіжці, Палаців та інших закладів культури. Усі вони продовжать роботу, а працівники отримуватимуть зарплату з міського бюджету, хоча ці витрати київські  перевіряючі ставлять у провину як «злочин». На думку перевіряючих, вони мали  б бути на самоокупності, тобто підвищити ціни для криворіжців у кілька разів, або  - закритися.

Юрій Вілкул наголосив, що незважаючи на значні соціальні витрати, бюджет міста на 2022 рік, безумовно, можна назвати й бюджетом перспективного розвитку Кривого Рогу. Зокрема:

  • Буде проведено комплексну реконструкцію мікрорайонів Індустріальний та Вечірній, закінчено 2-й етап реконструкції мкрн 4-Зарічний.
  • Комплексна реконструкція пр. Гагаріна та проєктні роботи з реконструкції пр. Металургів та по вул. Дніпровське шосе.
  • У 2 рази збільшені кошти  на ремонт дорог – як основних так і внутрішньоквартальних у всіх районах міста. 
  •  Розвиток міського комунального транспорту – придбання  15 нових трамваїв, утричі збільшено кошти на ремонт колій.
  •  Капремонт корпусів та відділень, термомодернізація будівель лікарень, оснащення обладнанням – зокрема, лікарні №8 (приєдналася до лікарні №16), лікарні №3, інфекційної лікарні, лікарні №17.
  • Реконструкція котелень у співпраці з Європейським інвестиційним банком - зокрема, покращення теплопостачання мешканців Саксаганського, Металургійного та Довгинцівського районів.
  • Термомодернізація  36 шкіл та  дитячих  садочків міста.
  •   У 10 разів збільшено витрати на термомодернізацію житлових будинків – це майже 140 проєктів. Також, у 1,5 раза буде збільшено програму допомоги ОСББ.
  • Продовжиться програма допомоги мешканцям багатоповерхівок для оновлення ліфтів – 100 одиниць.

Крім цього, продовжаться програми з модернізації зовнішнього освітлення, благоустрою парків та скверів, створення комфортного міського середовища.

Прийняття бюджету у листопаді, а не у грудні  дозволить заздалегідь пройти всі необхідні конкурсні та тендерні процедури та розпочати виконання програм та проєктів вже з  початку 2022 року.

Юрій Вілкул підкреслив: «Місто взяло на себе безпрецедентне навантаження, щоб людям не були підвищені тарифи на опалення, а лікарні та школи були з теплом – це втрати в 1,2 млрд грн, також вилучення з міського до державного бюджету становитиме 461,5 млн грн. Тобто, у сумі -  мінус 1 мільярд 661 мільйон гривень. Ці кошти  також могли бути спрямовані на ремонт лікарень, шкіл, доріг, котелень. Але навіть у цих найскладніших умовах ми зробили все, щоб забезпечити соціальний захист криворіжців та сталий розвиток нашого рідного міста».

24 листопада 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради