Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Автоматизована система моніторингу за якістю атмосферного повітря міста

Створено: 2020-07-24 10:21:32Оновлено: 2020-07-24 10:29:22

За сприяння міського голови у нашому місті з 2012 року функціонує автоматизована система моніторингу за якістю атмосферного повітря.

Усі прилади на постах сертифіковані та щороку проходять державну метрологічну повірку. Щомісячно за кошти міського фонду охорони навколишнього природного середовища проводиться їх технічне обслуговування.

Міська автоматизована система постійно модернізується та удосконалюється.

Протягом 2018-2019 років за кошти міського фонду охорони навколишнього природного середовища:

 - придбано новий пост спостереження, який встановлено по вул. Нікопольське шосе в зоні впливу виробничої діяльності підприємства «АрселорМіттал Кривий Ріг»;

 - пост №3 та №4 дообладнано метеостанціями;

 - усі міські пости дообладнані пиломірами, пост №3 газооаналізаотором для визначення озону та етану.

На теперішній час моніторинг здійснюється за 9 забруднюючими речовинами(діоксид азоту, оксид азоту, оксид вуглецю, сірководень, діоксид сірки, аміак, пил, озон та етан).

Реалізація цих заходів дозволила розширити мережу моніторингу за станом атмосферного повітря міста та перелік забруднюючих речовин, за якими здійснюються спостереження.

Загалом у місті функціонують 28 постів, з яких 5 - міські та 23 пости промислових підприємств.

Кривий Ріг - одне із перших  міст у Дніпропетровській області, яке забезпечило висвітлення даних про якість повітря у режимі реального часу. Усі дані про якість атмосферного повітря міста є відкритими для мешканців та з 2016 року висвітлюються у модулі «Екомоніторинг» на офіційному вебпорталі міста Кривого Рогу «Криворізький ресурсний центр».  На теперішній час у модулі висвітлюються дані з 18 автоматизованих постів, 5 з яких міські та 13 промислових підприємств.

На виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 №827 «Деякі питання здійснення державного моніторингу в галузі  охорони атмосферного повітря» у нашому місті управління екології визначено органом управління якістю атмосферного повітря.

На теперішній час у рамках реалізації постанови створено комісією до складу якої входять науковці, громадськість, представники промислових підприємств. Наразі комісією опрацьовується Проект програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря на 2021-2025 роки в агломерації Кривий Ріг. Програмою визначатиметься подальший розвиток та удосконалення діючої системи моніторингу за станом повітря з урахуванням підходів та директив Європейського Союзу.

У 2019 році створено аналітичний відділ показників атмосферного повітря в структурі комунального підприємства «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» Криворізької міської ради», який здійснює накопичення, збереження оброблення та узагальнення інформації про стан повітря міста та її щомісячне відображення у форматі «Екологічного дайджесту».

Аналізуються усі показники, що надходять з автоматичних постів спостереження, як міських так і постів підприємств, а також дані Лабораторії спостереження за станом атмосферного повітря м. Кривого Рогу Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології.

Дані міської системи моніторингу дають можливість визначити реальний стан повітря, причини та джерела забруднення, і оперуючи достовірною інформацією формувати чіткі та реалістичні плани із покращення якості повітря, що сприятимуть створенню екологічно безпечних та комфортних умов проживання мешканців міста.

24 липня 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради