Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Про результати проведення громадських слухань

Створено: 2019-04-24 15:44:47Оновлено: 2019-04-24 15:45:26

Керуючись Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», у виконкомі міської ради 12.03.2019 відбулись громадські слухання з питання обговорення проекту рішення міської ради «Про встановлення ставок земельного податку, розміру орендної плати та пільг зі сплати за землю на території м. Кривого Рогу у 2020 році» та аналізу його регуляторного впливуПроект рішення міської ради разом з аналізом його регуляторного впливу оприлюднений 28.02.2019 у міській газеті «Червоний гірник» і на офіційних сторінках у мережі Інтернет виконкомів Криворізької міської ради та районних у місті рад.

В обговоренні взяли участь члени територіальної громади та депутатського корпусу, суб’єкти господарювання, представники громадськості, наукових установ та консультативно-дорадчих органів у здійсненні державної регуляторної політики, органів місцевого самоврядування, податкових управлінь міста, засобів масової інформації.

Були обговорені питання встановлення ставок земельного податку, розміру орендної плати та пільг зі сплати за землю на території міста Кривого Рогу на 2020 рік. Проект рішення міської ради розроблено з урахуванням форми, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 2017 року №483 «Про затвердження форм типових рішень про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». Зокрема, передбачено встановлення ставок плати за землю в розрізі кодів за видами цільового призначення земель, установленими Класифікацією видів цільового призначення земель, затвердженою Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23 липня 2010 року №548.

            У процесі розробки проекту регуляторного акту вибрано та описано можливі альтернативи щодо розміру ставок плати за землю від мінімальних до максимальних згідно з Податковим кодексом України, відповідно до якого максимальний розмір земельного податку складає: 3% від нормативної грошової оцінки землі; для земель загального користування й сільськогосподарських угідь – 1%; за земельні ділянки, що перебувають у постійному користуванні суб'єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності), – 12%; орендної плати за землю – 12%. При проведенні аналізу альтернативи щодо встановлення максимальних ставок плати за землю встановлено, що це забезпечить додаткові надходження до бюджету міста, але, разом з тим, призведе до значного податкового навантаження на суб’єктів господарювання. За таких умов порушуються основні принципи податкового законодавства, установлені статтею 4 Податкового кодексу України, а саме: соціальної справедливості, – установлення податків та зборів відповідно до платоспроможності платників податків; фіскальної достатності – установлення податків та зборів з урахуванням необхідності досягнення збалансованості витрат бюджету з його надходженнями. Негативний вплив буде завдано територіальній громаді міста, оскільки значне збільшення податкового навантаження на власників та користувачів земельних ділянок зумовлює соціальну напругу в місті та ставить під загрозу забезпечення стабільних надходжень до міського бюджету.

            Після проведення повного і всебічного аналізу шести можливих альтернатив щодо розміру ставок, ураховуючи соціально-економічну ситуацію в державі, пропонується обрати наступну: установлення для всіх землекористувачів міста ставок плати за землю на рівні 2019 року. Пільги з плати за землю у 2020 році та їх розмір також пропонується установити на рівні 2019 року.

            Під час обговорення проекту рішення в ході громадських слухань присутніми надавалися пропозиції щодо встановлення ставок плати за землю для для підприємств гірничодобувної галузі й металургійного комплексу у розмірі 0,9%, 4% та 10% від нормативної грошової оцінки земельних ділянок. Також запропоновано викласти назву рішення та його додатків відповідно до підпункту 14.1.147 пункту 14.1 статті 14 та пункту 284.1 статті 284 Податкового кодексу України у такій редакції: назву рішення – «Про ставки плати за землю та пільг щодо земельного податку на території м. Кривого Рогу у 2020 році», додатку 1 – «Ставки плати за землю у 2020 році», додатку 2 – «Пільги щодо земельного податку у 2020 році». Обговорювалось питання використання при встановленні ставок плати за землю видів економічної діяльності згідно з Класифікацією видів економічної діяльності, затвердженою Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11 жовтня 2010 року №457, з метою диференціації платників за галузевим принципом. Висловлено пропозицію включити до переліку пільг комунальні некомерційні підприємства, що надають послуги третинної/високоспеціалізованої та інших видів медичної допомоги, ураховуючи реорганізацію закладів охорони здоров’я. Також, було запропоновано удосконалити аналіз регуляторного впливу до проекту рішення в частині розміру прогнозних надходжень від плати за землю на 2020 рік та розміру витрат суб’єктів господарювання на сплату податків і зборів з урахуванням інформації Криворізьких управлінь ГУ ДФС у Дніпропетровській області за результатами декларування податкових зобов’язань з плати за землю землекористувачами міста у поточному році.

            Термін громадської експертизи проекту рішення триває до 28.03.2019 включно. Зауваження та пропозиції до проекту рішення та аналізу його регуляторного впливу приймаються в письмовій формі від громадян, суб’єктів господарювання, їх об’єднань, наукових установ та консультативно-дорадчих органів у здійсненні державної регуляторної політики департаментом регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, каб. 519, каб. 216 (III корпус), тел. (0564)92-13-81, (0564)74-24-33, електронна адреса: [email protected]), управлінням розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна,1, каб.510, тел.(0564)74-39-72, електронна адреса: [email protected]), а також на електронні поштові скриньки виконкому міської ради [email protected] і виконкомів районних у місті рад Металургійної, Довгинцівської, Покровської, Інгулецької, Саксаганської, Тернівської, Центрально-Міської: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected].

         Департамент регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин, управління розвитку підприємництва виконкому міської ради

24 квітня 2019

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради