Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

У Кривому Розі під загрозою звільнення 110 фахівців із соціальної роботи

Створено: 2014-04-24 15:13:51Оновлено: 2014-04-24 15:19:24

Для  працівників Криворізького центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  немає  таких ситуацій, які б вони не змогли вирішити.  Проблеми в родині, пошук роботи, соціальний захист, житлові питання – це лише короткий список  тем, з яким до них звертаються  мешканці міста. Кожного відвідувача уважно вислухають та  запропонують конкретну, дієву допомогу.

Нові можливості відкрилися перед Центром два роки тому, коли до штату  ввели  110 додаткових  посад фахівців з соціальної роботи. Зараз у  районах  працює від 10 до 22 чоловік ( в залежності від населення) за кожним закріплена відповідна  територія. При центрі   діє  безкоштовна  юридична служба, що дуже зручно, особливо, для малозабезпечених  мешканців.

«Ми маємо  сильну команду професіоналів, які допомагають  людям у різних життєвих ситуаціях. Питань дуже багато. Завдяки введенню додаткових посад соціальних працівників нам вдалося значно розширити  обсяг наданих послуг,  покращилася  їх якість», - говорить  директор  центру соціальних служб для сім’ї,  дітей та молоді   Павло Дабіжа.

На сьогодні  плани і досягнення фахівців Центру опинилися під загрозою. У березні  2014 року Верховна Рада прийняла зміни  до державного бюджету. Одне із положень  передбачає  скорочення  видатків на  розширення діяльності  фахівців із соціальної роботи. Відтак, з  1 травня у Кривому Розі    потрібно звільнити  110  працівників центру.

Міська влада робить  все можливе для того,  щоб зберегти заклад та здобутки його фахівців. На квітневому засіданні виконкому міськради міський голова  Юрій Вілкул  дав завдання створити тимчасову робочу групу  з вивчення питання  щодо подальшої  діяльності  фахівців із соціальної роботи Криворізького міського центру соціальних служб  для сім'ї, дітей та молоді.  Її очолила  заступник міського голови Валентина Бєрлін. 

«Ми розуміємо, яке значення має центр. Його фахівці підняли такий пласт роботи, який до того  роками не  порушувався, -говорить  Валентина Бєрлін,- але, безумовно, скорочення будуть. Та ми за те, щоб центр  працював.  Члени робочої групи дуже ретельно підійшли до цього питання. Враховувалися та вивчалися всі можливі варіанти. Свої висновки ми найближчим часом надамо міському голові та депутатам для подальшого вирішення цього питання». 

В цілому, на сьогодні мова йде про збереження 64 посад фахівців з соціальної роботи.

Довідково:

У 2013 році  центром   надано 71347 послуг 20845 особам різних категорій населення, які потребували соціальної допомоги. В результаті соціальної роботи :

  • оформлено (відновлено) документи (паспорти, свідоцтва про народження, посвідчення тощо) – 363 сім’ям;
  • влаштовано на навчання членів сімей – 159 осіб;
  • налагоджено соціальні зв’язки ( з батьками, дітьми, в колективах) – 224 сімей;
  • працевлаштовано членів сімей – 163  осіб;
  • отримали допомогу в лікуванні та медичному обстеженні – 303 осіб;
  • отримали реєстрацію – 120 членів сімей та 124 особи;
  • надано сприяння в отриманні допомоги одягом, взуттям, продуктовими наборами ( співпраця з благодійними організаціями « Шанс», «Фавор», «Справжня надія», «Червоний хрест», депутати міста) – 678 сімей та 972 особи;
  • вирішено житлово-побутових проблем, у тому числі поліпшення житлових умов ( здійснення косметичних ремонтів, ремонт дахів, придбання будівельних матеріалів, відновлення водо-, газо-, електропостачання – за рахунок залучення працівниками центру благодійників) – 808 сімей;
  • отримали психологічну допомогу – 34 особи, які засуджені до покарань без позбавлення волі.

Станом на 01.04.2014 року на обліку в центрі соціальних служб знаходиться 2624 сім’ї, в них 4771 дитина, які опинилися у складних життєвих обставинах.

За 1 квартал соціальним супроводом охоплено 991 сім’ю та 75 осіб у складних життєвих обставинах.

Також під соціальним супроводом спеціалістів центру перебуває 53 прийомні сім’ї та 11 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 156 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Крім цього, спеціалісти центру забезпечують соціальним супроводом 142 сім’ї опікунів/ піклувальників, на вихованні яких перебуває 225 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Потреба населення у допомозі була забезпечена у 100% обсязі. Виходячи з кількості дітей, які потребують постійного надання соціальних послуг шляхом соціального супроводження, один фахівець із соціальної роботи обслуговує 17 дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, та 12 дорослих осіб з числа опікунів/піклувальників та прийомних батьків. За період систематичної роботи з сім’ями протягом року фахівцем надається близько 2800 послуг соціального характеру. У процесі супроводження сімей фахівцем складається оцінка потреб на кожну дитину та план роботи по забезпеченню її потреб з урахуванням особливостей розвитку та історії життя.

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому  
(056)440-04-32, [email protected]


 

24 квітня 2014

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради