Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ОСОБЛИВОСТІ ПРЕДСТАВНИЦТВА ПРИ РЕЄСТРАЦІЇ НЕРУХОМОСТІ

Створено: 2018-06-23 09:34:20Оновлено: 2018-06-23 09:35:07

Дуже часто мешканці міста занепокоєнні тим що не мають змоги особисто подати документи на реєстрацію нерухомого майна. Чинним законодавством передбачено, що при поданні заяви у сфері державної реєстрації нерухомості заявником може бути власник, інший правонабувач, сторона правочину, у яких виникло речове право, або уповноважені ними особи. Тому виконкомом Криворізької міської ради вважає за необхідне звернути увагу на основні аспекти, які слід враховувати при представництві.

По-перше, державний реєстратор під час формування та реєстрації заяви встановлює особу заявника відповідно до Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”, яким визначено перелік документів, що можуть посвідчувати особу.

По-друге, при поданні документів уповноваженою особою державний реєстратор перевіряє обсяг повноважень такої особи на підставі документа, що підтверджує її повноваження діяти від імені іншої особи. Це може бути довіреність, доручення, рішення органів опіки та піклування тощо.

По-третє, обсяг повноважень особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи, перевіряється на підставі відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, за допомогою порталу електронних сервісів.

Виконком міськради наголошує, що керівнику юридичної особи непотрібно надавати ніяких додаткових документів на підтвердження своїх прав діяти від імені підприємства:  за Вас все перевірить державний реєстратор або адміністратор Центру адміністративних послуг «Віза» чи його територіальних підрозділів.
Проте, якщо керівник передає свої повноваження іншій особі, така особа повинна мати доручення. Довіреність від імені юридичної особи видається її керівником чи іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами.

Також необхідно звернути особливу увагу на наступні моменти:

  • батьки (усиновлювачі) є законними представниками неповнолітніх дітей. На підтвердження своїх повноважень діяти від імені дитини, батьки надають під час прийому заяви свідоцтво про народження;
  • опікун є законним представником малолітньої особи та фізичної особи, визнаної недієздатною. Документом, що посвідчує право опікуна діяти від імені підопічного, є відповідне рішення органу місцевого самоврядування;
  • довіреність військовослужбовця або іншої особи, яка перебуває на лікуванні у госпіталі, санаторії та іншому військово-лікувальному закладі, може бути посвідчена начальником цього закладу, його заступником з медичної частини, старшим або черговим лікарем.
  • довіреність військовослужбовця, що перебуває в пунктах дислокації військової частини, чи на території, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, а також довіреність члена сім'ї військовослужбовця може бути посвідчена командиром (начальником) цих частини, з'єднання, установи або закладу;
  • якщо у населеному пункті немає нотаріусів, то довіреність особи, яка проживає в такому населеному пункті може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою сільської чи селищної ради, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном;
  • якщо особа перебуває в установі виконання покарань чи слідчому ізоляторі. В такому випадку довіреність може бути посвідчена начальником установи виконання покарань чи слідчого ізолятора.

У будь-яких інших випадках довіреність на право представляти інтереси фізичної особи з питань, що стосуються державної реєстрації прав на нерухомість, має бути посвідчена нотаріально.

Ми працюємо для Вас!

Наші контакти:

 

• Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради: м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 30; тел. 92-03-34, 92-03-22, 74-29-49;    e-mail: [email protected].

• Центр адміністративних послуг «Віза»: м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1; «ГАРЯЧА ЛІНІЯ»- 0-800-500-459; e-mail: [email protected].

 


 

23 червня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради