Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Про результати громадського обговорення проєкту рішення міської ради

Створено: 2021-04-22 14:50:08Оновлено: 2021-04-22 14:53:15

Про результати громадського обговорення проєкту рішення міської ради «Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу»  та аналізу його регуляторного впливу, оцінки стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія акта.

 

Керуючись Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», у виконкомі міської ради 07.04.2021 відбулись громадські слухання у форматі відеоконференції (платформа Zoоm) з питання обговорення проєкту рішення міської ради «Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу» та аналізу його регуляторного впливу; оцінки стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія акта. Проєкт рішення міської ради разом з аналізом його регуляторного впливу оприлюднений 01.04.2021 у міській газеті «Червоний гірник» і на офіційних сторінках у мережі Інтернет виконкомів Криворізької міської ради та районних у місті рад.

         У вищезазначеному заході взяли участь депутати міської ради та  районних у місті рад, члени територіальної громади, суб’єкти господарювання, представники громадськості, представники органів місцевого самоврядування.

         Були обговорені питання встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території міста Кривого Рогу на період з 01.01.2022. Проєкт рішення міської ради розроблено з урахуванням форми, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 2017 року №483 «Про затвердження форм типових рішень про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». Зокрема, передбачено встановлення ставок плати за землю в розрізі кодів за видами цільового призначення земель, установленими Класифікацією видів цільового призначення земель, затвердженою Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23 липня 2010 року №548.

         Установлення розмірів ставок плати за користування земельними ділянками у відсотках від нормативної грошової оцінки земель міста враховує вимоги чинного податкового та антимонопольного законодавства щодо залежності розміру обов’язкових податкових платежів від містобудівної цінності й цільового призначення земель.

         Аналіз регуляторного впливу до проєкту рішення здійснений у повній відповідності до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та методики проведення аналізу впливу регуляторного акта. Після проведення повного і всебічного аналізу п’яти можливих альтернатив щодо розміру ставок, з урахуванням соціально-економічної ситуації в державі, обрано найбільш прийнятну: установлення ставок плати за землю на рівні 2021 року.

         Плата за землю складає майже третину від всіх надходжень до міського бюджету. Очікується, що застосування запропонованих ставок плати за землю на території м. Кривого Рогу забезпечить у перший рік регулювання податкові надходження до бюджету Криворізької міської територіальної громади н, які будуть спрямовані на фінансування міських цільових програм: соціальних, економічних, екологічних, розвитку підприємництва, електронного врядування, у сфері адміністративних послуг тощо, фінансування бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального та дорожнього господарства, транспорту тощо. Прийняття запропонованого проєкту рішення сприятиме стабільності надходжень, що формують загальний фонд бюджету міста, дозволить забезпечити безперебійну життєдіяльність міста в різних сферах, своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ та провести інші соціально важливі видатки, отримати всім мешканцям міста суспільні послуги в тій чи іншій сфері, якими опікуються органи місцевого самоврядування.

         Ураховуючи результати громадських слухань та пропозиції, що надійшли в ході громадського обговорення, проєкт рішення міської ради «Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу» та аналіз його регуляторного впливу було удосконалено. Доопрацьований проєкт рішення міської ради та аналіз його регуляторного впливу оприлюднений 16.04.2021 у міській газеті «Червоний гірник» і на офіційних сторінках у мережі Інтернет виконкомів Криворізької міської ради та районних у місті рад.

         Додатково буде проведено громадські слухання з обговорення доопрацьованого проєкту рішення міської ради «Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу» та аналізу його регуляторного впливу, оцінки стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія акта. Дата, місце та час проведення: 05.05.2021, о 16.00, каб. 518 приміщення виконкому Криворізької міської ради (м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1) у режимі відеоконференції. Долучитися до відеоконференції можна за посиланням: https://zoom.us/j/93108995488?pwd=N0creWhKbXBMTHFlazByb3RnNzZvZz09

         Тема громадських слухань: обговорення доопрацьованого проєкту рішення міської ради «Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу» та аналізу його регуляторного впливу, оцінка стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія акта.

         Термін громадської експертизи доопрацьованого проєкту рішення міської ради та аналізу його регуляторного впливу триває до 17.05.2021 включно. Зауваження та пропозиції до проєкту рішення та аналізу його регуляторного впливу приймаються в письмовій формі від громадян, суб’єктів господарювання, їх об’єднань, наукових установ та консультативно-дорадчих органів у здійсненні державної регуляторної політики департаментом регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, каб. 519, каб. 216 (III корпус), (056) 493-08-59, електронна адреса: [email protected]), управлінням розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна,1, каб.510, тел. (056)493-08-71, електронна адреса: [email protected]), а також на електронні поштові скриньки виконкому міської ради [email protected] і виконкомів районних у місті рад Металургійної, Довгинцівської, Покровської, Інгулецької, Саксаганської, Тернівської, Центрально-Міської: [email protected][email protected], [email protected][email protected][email protected][email protected][email protected]

 

22 квітня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради