Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Інформація про укладання та виконання колективних договорів по м. Кривому Рогу станом на 01.04.2020

Створено: 2020-05-21 13:52:52Оновлено: 2020-05-21 13:54:25

Інформація

про укладання та виконання колективних договорів

по м. Кривому Рогу станом на 01.04.2020

 

Станом на 01.04.2020 у місті Кривому Розі зареєстровано 1 470 колективних договорів. Дією колективних договорів, які є правовою частиною трудового права та найважливішими нормативно-правовими актами у системі нормативного регулювання взаємовідносин між роботодавцем та найманими працівниками, охоплено 142,3 тис. чол.

Із загальної кількості колективних договорів майже 11% припадає на промислові підприємства, 32,5% складають підприємства комунальної власності міста. На підприємствах малого та середнього бізнесу укладено 637 договорів.

Протягом 1 кварталу 2020 року на підприємствах міста:

- укладено нових колективних договорів – 4;

- перереєстровано колективних договорів – 37;

- зареєстровано доповнень до колективних договорів – 57.

З початку 2020 року структурними підрозділами виконкомів районних у місті рад проведено 2 наради з представниками адміністрацій та первинних профспілкових організацій підприємств з питань укладення і реєстрації колективних договорів; надано 19 консультацій та методичних рекомендацій; надані роз’яснення на 9 звернень представників трудових колективів, що надійшли на «прямий телефон».

Під час повідомної реєстрації колективних договорів особлива увага приділяється зобов’язанням щодо мінімальних державних гарантій в частині своєчасного запровадження розміру мінімальної заробітної плати та виплати заробітної плати два рази на місяць. Крім того, враховуються питання наявності положення про преміювання та встановлення доплат і надбавок до тарифних ставок і посадових окладів працівників; комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці і виробничого середовища, підвищенню існуючого рівня охорони праці, попередженню випадків виробничого травматизму, професійних захворювань і аварій тощо.

Крім того, акцентується увага на проведенні навчання та підвищенні кваліфікації працівників не рідше одного разу на 5 років, а також соціальному захисті ветеранів праці та людей похилого віку, профілактиці ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу, а також недопущенні випадків дискримінації працівників з такими захворюваннями, працевлаштуванні випускників вищих та професійно-технічних навчальних закладів та осіб з обмеженими фізичними можливостями. Зазначені вимоги враховані у колективних договорах підприємств, які пройшли реєстраційні дії у першому кварталі 2020 року: Криворізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №41 КМР, КЗО «Кривозький ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою»ДОР», КПНЗ «Центр дитячої та юнацькою творчості «Сонях» КМР.

Наряду з цим, у колективних договорах вищезазначених підприємств враховано забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків в усіх сферах життєдіяльності суспільства, позитивного емоційного стану працівника, як основного чинника стовідсоткового виконання своїх обов’язків.

Під час повідомної реєстрації колективних договорів звертається увага на внесення до колективного договору розділу «Соціальні гарантії та пільги. Побутові питання», в якому рекомендовано передбачати кошти на соціальні потреби працівників. Так, наприклад, в зареєстрованому з початку 2020 року колективному договорі Криворізького коледжу Національної металургійної академії України передбачено:

- надання пільгових санаторно-курортних путівок для оздоровлення, сплата при цьому складає 10% вартості путівки;

- перерахування профспілковою стороною коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірі не менше 0,3% від фонду оплати праці;

- здійснення закупівлі новорічних подарунків для працівників, які мають дітей віком до 14 років.

З початку поточного року на запровадження додаткових пільг підприємствами було витрачено 78,5 млн грн.

Найбільш значними є витрати на підприємствах:

- ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» - 24,5 млн грн;

- ПрАТ «Інгулецький ГЗК» – 16,5 млн грн;

- ПАТ «Південний ГЗК» – 16,2 млн грн;

- підприємства Придніпровської залізниці – 10,8 млн грн;

- ПрАТ «Суха Балка» – 2,7 млн грн;

- ДПП «Кривбаспромводопостачання» – 0,7 млн грн;

- Криворізький воєнізований гірничорятувальний загін – 0,6 млн грн;

- АТ «Криворіжгаз» – 0,6 млн грн;

- ТОВ «Надєжда Л» – 0,5 млн грн;

- ТОВ «Шляхбуд КР» – 0,2 млн грн;

- ТОВ «Еверест» – 0,1 млн грн;

- КФ ТОВ «УКРВИБУХТЕХНОЛОГІЯ» – 0,1 млн грн.

Враховуючи зміни, що внесені до постанови Кабінету Міністрів України від 13.02.2013 №115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів» управліннями праці та соціального захисту населення виконкомів районних у місті рад започатковано ведення реєстрів колективних договорів, розміщення їх та текстів угод, змін і доповнень до них на офіційних веб-сайтах виконкомів районних у місті рад.

21 травня 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради