Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Центр «Віза» («Центр Дії»): що повинні знати власники державних актів на землю старого зразка

Створено: 2023-03-21 10:30:22Оновлено: 2023-03-21 10:34:52

Земельні питання завжди були і залишаються доволі актуальними в Україні, адже кожен рано чи пізно стикається з оформленням/переоформленням документів на земельну ділянку. Саме з цими питаннями пов’язана третина звернень замовників послуг до Центру «Віза» («Центр Дії»). Тому, в даній рубриці, ми розповімо про те, що повинні знати власники державних актів на землю старого зразка.

Усім власникам державних актів права власності на землю старого зразка необхідно отримати  кадастровий номер - індивідуальний цифровий код (номер) земельної ділянки, що не повторюється на всій території України та присвоюється земельній ділянці з метою її ідентифікації і зберігається за нею протягом усього часу  існування такої ділянки.  Даний  номер складається із 19 цифр.

Проте державні акти старого зразка є чинними і так само є підтвердженням права власності на земельну ділянку.

Під поняттям “державний акт про право власності на землю старого зразка” Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру трактує наступне:

  •  Державні акти 1992-2001 років.

У період з 1992-2001 в Україні діяв державний акт на земельну ділянку рожевого або ж червоного кольору, який не містив кадастрового номеру земельної ділянки.

Крім відсутності інформації щодо кадастрового номеру, рожеві (червоні) акти могли містити дані щодо декількох земельних ділянок з різними цільовими призначеннями. Наприклад, для ведення особистого селянського господарства, а також для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд. Це спричиняло певні незручності у випадку, коли власник мав намір передати (продати, подарувати) одну з ділянок іншій особі. Тому присвоєння кадастрового номера необхідно обов'язково, аби вільно розпоряджатися власністю: дарувати, продавати, здавати в оренду, використовувати як заставу в банку та інше.

  • Державні акти 2002-2008 років.

Прийняття нового Земельного кодексу України в 2001 році зумовило необхідність прийняття нових законів та підзаконних актів. У зв’язку з цим, в 2002 році було затверджено нову форму держакту зеленого кольору.

В новому держакті вже не можна було зазначати більше однієї земельної ділянки. Введення в дію бази державного земельного кадастру дозволило присвоїти кожній, внесеній до кадастру, земельній ділянці окремий унікальний кадастровий номер. Особливістю було те, що зелений держакт дозволяв визначення часток співвласників земельної ділянки безпосередньо у формі самого держакту.

Державний акт зеленого кольору, як і рожевий, залишається чинним і по теперішній час. Проте, для укладення угод щодо земельної ділянки, в будь-якому випадку необхідно отримати витяг з Державного земельного кадастру.

  • Державні акти 2009-2012 років.

Необхідність удосконалення форми держакту, зумовила внесення змін до Постанови КМУ від 02.04.2002          № 449. Оновлена форма держакту друкувалась на бланках синього кольору. Основні зміни - доповнення держакту окремим полем для зазначення ідентифікаційного номеру (коду) власника земельної ділянки.

До того періоду, як оновили форму держакту зразка 2008 року, власник земельної ділянки ідентифікувався за прізвищем, ім'ям, по-батькові, а юридична особа - за найменуванням. Коли ім’я чи найменування зазначалось з помилками, то виникали проблеми, пов'язані з розпорядженням правами щодо такої земельної ділянки. Держакт з помилками не давав можливості укласти будь-які договори, а вирішувалась така проблема, зокрема шляхом видачі дублікату держакту через його втрату  з помилкою. Оновлена форма держакту зразка 2008 року вирішила зазначені проблеми.

Для присвоєння кадастрового номеру земельної ділянки, власнику або користувачу земельної ділянки слід звернутися до землевпорядної організації для розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), з переліком яких можна ознайомитися на офіційному сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру https://land.gov.ua/ або на вебпортал Центру «Віза» («Центр Дії») https://viza.kr.gov.ua/ .

 

Ми працюємо для Вас!

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:
Тел. 0-800-500-459 (безкоштовно),
e-mail:
[email protected],

                                                                                                                                                                 http://viza.kr.gov.ua/

21 березня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради