Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

НІ – продажу дітям алкоголю, тютюну

Створено: 2019-06-20 15:56:42Оновлено: 2019-06-20 15:58:47

(коментує управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради)

       

Одним із напрямів роботи міської робочої групи з питань обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів є організація заходів з протидії продажу особам, які не досягли  18 років, алкогольних та слабоалкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів.

Особливо гостро ця проблема порушується під час гарячої пори літнього відпочинку. Багато дітей залишається без догляду дорослих. З метою  яскраво скоротати свій вільний час, деякі підлітки вдаються до різних «розваг», у тому числі й до вживання алкогольних напоїв та куріння тютюну.

Прикро, що деякі дорослі допомагають їм у цьому  - продають заборонену продукцію дітям. Тому дії контролюючих органів спрямовані на запобігання шкідливому впливу від їх споживання на дітей, протидії розвитку дитячого алкоголізму, тютюнопаління, популяризація ведення здорового способу життя, дотримання суб’єктами господарювання  установленої заборони щодо продажу алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

За такі порушення законодавством України передбачені відповідні покарання: безпосередньо до самого продавця, який здійснив протиправний продаж, застосовуються адміністративний  штраф у розмірі від 510 до 1700 грн., до господаря об’єкта бізнесу - штрафні санкції на суму 6800 грн. з позбавленням відповідної ліцензії.

З початку 2019 року  сектором ювенальної превенції Криворізького відділу поліції Головного Управління  Національної поліції в Дніпропетровській області, його територіальними відділеннями,  встановлено випадки незаконного продажу дітям в 15 об’єктах бізнесу міста.

Всі матеріали розглянуто та направлено до Головного управління ДФС у Дніпропетровській області для застосування відповідних санкцій.

Інформуємо підприємців, що протягом літнього канікулярного періоду планується щотижня проводити відпрацювання об’єктів бізнесу для встановлення фактів продажу алкоголю чи тютюну особам, які не досягли 18 років. 

Відповідно до вимог Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» якщо виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку , продавець пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів зобов'язаний отримати у покупця, який купує таку продукцію, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця. Звертаємо увагу, що на сьогоднішній день діють паспорти громадянина України у формі ID-картки по досягненню 14-річного віку. Тому, продавцям необхідно ретельно вивчати інформацію про дату народження особи, яка придбаває напої чи тютюнові вироби, щоб не допустити  протиправних дій.

Крім того, пропонуємо в секціях, де здійснюється продаж алкоголю, тютюну, в місцях розрахунку з покупцями розмістити інформаційні таблички про заборону продажу такої продукції особам, які не досягли 18 років.

А громадян, які стали свідками зазначених порушень, просимо повідомляти Криворізькому відділу поліції Головного Управління  Національної поліції  в Дніпропетровській області, його територіальним відділеннями, або на

контакти управління розвитку підприємництва

виконкому Криворізької міської ради:

телефон: 74-39-72; 92-13-7, 068-946-67-39, електронна адреса: [email protected].

 

20 червня 2019

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради