Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Користуєтесь землею без правовстановлюючих документів на землю – відшкодуйте територіальній громаді безпідставно збережені кошти

Створено: 2022-05-20 10:23:12Оновлено: 2022-05-20 10:48:36

(коментує  департамент  регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради)

 

         Нерухоме майно нерозривно пов`язане із земельною ділянкою, на якій воно знаходиться, і переміщення такого майна неможливе без його знецінення, а тому використання нежитлових приміщень, що належать суб’єктам господарювання на праві власності, неможливе без відповідної земельної ділянки.

         Відповідно до чинного законодавства використання землі в Україні є платним. Це стосується і земель територіальних громад.

         Однак, землевласники та землекористувачі не завжди поспішають сплачувати плату за землю, яка належить громадам. Мають місце випадки користування земельними ділянками територіальних громад деякими власниками будівель та споруд, які не оформили право користування землею, де розташована їх приватна нерухомість.

         Право користування земельною ділянкою комунальної власності реалізується через право постійного користування або право оренди.

         Відповідно до частини 1 статті 1212 ЦК України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно.

         Таким чином, не оформивши документи на землю, фактичний користувач земельної ділянки без достатньої правової підстави зберігає у себе кошти, які мав би сплатити за користування нею, та зобов`язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі частини 1 статті 1212 Цивільного кодексу України.

         Такі правові висновки випливають із судової практики останніх років щодо вирішення спорів, пов’язаних із бездоговірним використанням земель територіальних громад. Рішення судів у таких справах приймаються, як правило, на користь територіальних громад.

         Тож власникам нерухомого майна, розташованого на землях комунальної власності, слід пам’ятати про обов’язок оформлення права користування землею та сплати до місцевого бюджету плати за землю.

         Воєнний стан, введений в Україні з 24.02.2022, зумовив проблему оформлення земельних відносин в умовах закриття всіх державних реєстрів, зокрема через обмеження доступу до Державного реєстру речових прав та припинення роботи Державного земельного кадастру.

         Для тих, хто не встиг у мирний час оформити документи на землю та укласти договір оренди земельної ділянки з Криворізькою міською радою, актуальним є оформлення попереднього договору щодо укладання договору оренди (основного договору) в майбутньому.

         Укладений попередній договір є підставою для взяття землекористувача на податковий облік органом державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки, справляння до міського бюджету орендної плати за користування земельною ділянкою та гарантією незастосування процедури, передбаченої законодавством за порушення правил оформлення землі й сплати обов’язкових податкових платежів.

 

         Звертаємося до всіх землекористувачів міста, які мають таку можливість: сплачуйте податкові зобов’язання з плати за землю! 

Всі здійснені переплати будуть відображені у інформаційних системах Державної податкової служби України, зокрема, в інтегрованих картках платника, з урахуванням дати фактичної сплати, та враховані при обрахуванні їх зобов’язань у майбутньому (https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/576179.html).

         Разом переможемо!

         Слава Україні!

 

 

20 травня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради