Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Євген Удод: Ми проводимо термомодернізацію шкіл та садочків, щоб дітям було тепло, а заощаджені кошти мають бути спрямовані на подальший розвиток енергозбереження

Створено: 2022-01-20 14:46:19Оновлено: 2022-01-20 14:48:03

Кривий Ріг системно впроваджує енергозбережні заходи. Це стосується як утеплення шкіл і дитячих садочків, так і термомодернізації житлових будинків. Зокрема, цьогоріч в рамках програми «Теплий під’їзд» у 64 будинках, ОСББ, які створені 2021-го, а також у близько 830 будинках з управителями (п’ятиповерхівках - «хрущівках» та «брежнєвках») розпочнуть заміну застарілих дерев’яних вікон на енергоефективні. Також завдяки співпраці з ЄБРР щодо впровадження енергоефективних заходів будуть покращені умови в 36 закладах освіти для 15 тисяч учнів у школах та малюків у дитячих садках.

Перший заступник міського голови Євген Удод провів виїзні наради у гімназії №58 та природничо-науковому ліцеї. В гімназії №58 (гімназія з дошкільним відділенням та початковою школою) завдяки співпраці нашого міста з німецькою федеральною агенцією GIZ утеплено фасад будівлі, вікна замінено на енергоощадні, а також встановлено індивідуальний тепловий пункт.

Євген Удод зазначив: «Гімназія № 58 – гарний приклад успішного створення сучасного комфортного освітнього середовища у партнерстві із міжнародними фундаціями. Будівля школи, яка перебувала в аварійному стані, відновлена, термомодернізована. Завдяки встановленню обладнання індивідуального теплового пункту вдалося досягти відчутної економії енергоресурсів. Тож міська влада продовжить залучати кращий досвід та інвестиції у проєкти розвитку освіти та енергозбереження».

«Наша школа кардинально змінилася в результаті реалізації проєкту. Наразі перебувати у школі учням і вчителям більш комфортно за будь-якої погоди. Взимку у приміщеннях тепло, батьки й діти задоволені, й при цьому ми маємо неабияку економію: у 2020 році понад 35 тис. грн, 2021-му – більше 116 тис. грн», – зауважила директорка гімназії Тетяна Коваль.

Криворізький природничо-науковий ліцей – один з 36 закладів освіти, що цьогоріч будуть термомодернізовані в межах спільного проєкту міста та ЄБРР. Це будівлі, які потребують впровадження енергоефективних заходів першочергово, оскільки наразі вони споживають енергоресурсів більше за інших.

«У нашому природничо-науковому ліцеї планується здійснити утеплення фасаду, замінять двері, пожежні системи, навіси, опалювальні прилади, встановлять балансуюче та термостатичне обладнання, індивідуальний тепловий пункт, систему енергомоніторингу. Очікується, що економія теплової енергії буде понад 30%» - поділилася очікуваннями в.о. директора Наталія Буднік.

Також у ліцеї планують провести ремонт системи водовідведення та каналізації, відмостку, сходів; встановити пандус для людей з інвалідністю та інше.

Євген Удод розповів про умови співпраці із ЄБРР: «Після того, як буде досягнуто позитивний результат проєкту, місто повертатиме  ЄБРР кошти, витрачені на термомодернізацію, за рахунок економії на оплаті енергоресурсів».

Нагадаємо, торік Кривий Ріг не отримає від держави жодної компенсації вартості тарифів. Збитки для бюджету міста задля того, щоб тарифи для населення не підвищувались, а домівки криворіжців, школи, садочки та лікарні опалювались у сезоні 2021/22 рр -  1 млрд 127 млн гривень.

20 січня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради